17.1 C
Athens
16.1 C
Thessaloniki
Τρίτη 30 Απριλίου 2024
More

    Δίκη Λιγνάδη: «Πήγα στο σπίτι του για να ξεφύγω από τους κακοποιητικούς γονείς μου» – Τι κατέθεσε στο δικαστήριο ο τέταρτος μηνυτής του σκηνοθέτη


    Ένα εφιαλτικό σκηνικό με γονείς που τον κακοποιούσαν και με συνθήκες ζωής πολύ άσχημες και οι οποίες τον ανάγκασαν όπως είπε να βρεθεί στο σπίτι του Δημήτρη Λιγνάδη όπου και κακοποιήθηκε σεξουαλικά από εκείνον, περιέγραψε σήμερα στην κατάθεσή του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, ο τέταρτος άνδρας που έχει καταγγείλει το σκηνοθέτη και ηθοποιό για βιασμό στη Δικαιοσύνη.

    Το θύμα, κατά την κατηγορία, του σκηνοθέτη, υποστήριξε πως η πρώτη φορά που βιάσθηκε από εκείνο ήταν στις αρχές Μαρτίου του 2015 μέσα στο διαμέρισμά του κατηγορούμενου, στο οποίο είχε μετακομίσει για διάστημα περίπου οχτώ μηνών. Τότε ήταν 17 ετών, μαθητής Λυκείου. «Άνοιξε πάλι κουβέντα τι έχω κάνει στη ζωή μου αν έχω κάνει σχέση. Εγώ του είπα πως όχι.. Ξαφνικά με πλησίασε, με πήρε από το χέρι με τράβηξε στο δωμάτιο και με έριξε στο κρεβάτι. Μου κατέβασε το παντελόνι. Πάγωσα… Προσπάθησε να διεισδύσει μέσα μου. Δεν μπορούσα να αντιδράσω . Μου είπε «ηρέμησε» … Δεν μπορούσα να αντιδράσω.. Έκανα την πράξη με πολύ πόνο…», κατέθεσε μάρτυρας, έχοντας περιγράψει νωρίτερα στο δικαστήριο το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούσε και από το οποίο ήθελε να ξεφύγει. Όπως ανέφερε, ζούσε με την μητέρα του, η οποία ήταν παράνομη μετανάστρια από την Ουκρανία και αλκοολική όπως και ο πατέρας του που δεν τον είχε αναγνωρίσει αλλά πήγαινε περιστασιακά στο σπίτι. Ο μάρτυρας ανέφερε πως στο σπίτι που ζούσε δεν είχαν ούτε ρεύμα, ούτε νερό. Αναφέρθηκε μάλιστα σε σωματική κακοποίηση που υπέστην από τους γονείς του με «πολύ ξύλο με ζώνη, αφαγία και τιμωρία μέχρι αίματος».


    Ο 24χρονος, είπε πως μέχρι το 2015 έμενε μαζί με τη μητέρα του αλλά εκείνη κάποια στιγμή «έκανε μια σχέση» και εξαφανίστηκε από το σπίτι. «Με είχε αφήσει μόνο μου, χωρίς συζήτηση. Δεν είχα πει σε κανένα τα προβλήματα που είχα, από ντροπή», είπε ο μάρτυρας και αναφέρθηκε στη συνέχεια στη γνωριμία του με τον κατηγορούμενο, στον οποίο και εκμυστηρεύθηκε όλα όσα ζούσε. «Τέλος Ιανουαρίου αρχές Φεβρουαρίου του 2015 καθόμουν σε ένα παγκάκι στην πλατεία Αγίου Παύλου με φίλους. Πέρασε και μας μίλησε. Στη συνέχεια έλαβα μήνυμα φιλίας, το οποίο αποδέχτηκα γιατί με ενδιαφέρουν οι τέχνες και κατόπιν αυτού (ο κατηγορούμενος) μου ζήτησε να βρεθούμε. Το σκέφτηκα στη αρχή αλλά μετά δέχτηκα. Συναντηθήκαμε 6-8 Φεβρουαρίου του 2015» υποστήριξε ο 24χρονος για να προσθέσει: «Πήγα σπίτι του και εκεί με ρώτησε αν θέλω να πάμε στα γενέθλια ενός φίλου του. Δέχτηκα. Πήγαμε σε ένα μαγαζί στην περιοχή του Συντάγματος, καθίσαμε, ήπιαμε και μετά το βράδυ με άφησε σπίτι μου. Μετά από αυτό μου πρότεινε να πάω σε κάποιες παραστάσεις. Τότε πήγαινα Β´ Λυκείου, ήμουν 17 ετών».

    «Τον εμπιστεύθηκα»

    Συνεχίζοντας ο καταγγέλλων, είπε για τον κατηγορούμενο: «Τον εμπιστεύθηκα. Του είπα για τη μάνα μου, για τον πατέρα μου, ότι δεν έχω ρεύμα στο σπίτι, ούτε και χαρτιά για την παραμονή μου στη χώρα. Μου πρότεινε να μείνω μαζί του. Μου είπε «δεν θέλω να στο επιβάλλω, δική σου είναι η επιλογή». Ένοιωθα ότι θα μπορούσε να με βοηθήσει. Ένοιωθα εμπιστοσύνη, γιατί μου είπε ότι κι ο δικός του πατέρας ήταν κακοποιητικός και ότι αγαπούσε την μητέρα του. Ένοιωσα ότι με καταλάβαινε. Το είδα ως ευκαιρία να ξεφύγω από όλα. Να τελειώσω το σχολείο, να είναι πιο νορμάλ η ζωή μου».

    «Του καθάριζα και του μαγείρευα»

    Εν τέλει, όπως είπε ο καταγγέλλων στις αρχές Μαρτίου του 2015 πήγε να μείνει στο σπίτι του σκηνοθέτη και ενώ μέχρι τότε είχαν βρεθεί έξι φορές και είχαν συχνή επικοινωνία μέσω μηνυμάτων. «Σταδιακά πήρα τα πράγματα μου από το σπίτι μου… Κοιμόμουν στο σαλόνι. Μετά από κάποιες ημέρες μου έδωσε και κλειδιά… Ένοιωθα άσχημα που δεν είχα κάτι να προσφέρω. Του είπα αν θέλει να μαγειρεύω. Μου άφηνε ένα ποσό, ψώνιζα, μαγείρευα. Ταυτόχρονα πήγαινα σχολείο. Καθάριζα και το σπίτι, τακτοποιούσα. Ένοιωθα υποχρέωση απέναντί του» υποστήριξε.


    Πρόεδρος: Σας είχε ζητήσει κάτι ο κατηγορούμενος για όσα σας πρόσφερε;

    Μάρτυρας: Όχι.

    Πρόεδρος: Σας είχε προσφέρει χασίς;

    Μάρτυρας: Μου είχε δείξει ένα σακουλάκι και μετά επειδή είχε καλέσει φίλους τους πρόσφερε. Το κατάλαβα γιατί έχει άσχημη μυρωδιά. Εγώ δεν έκανα ποτέ. Είπα όχι και δεν μου ξαναέδωσε.

    Συνεχίζοντας ο μάρτυρας ανέφερε πως έμεινε στο σπίτι του σκηνοθέτη από τις αρχές Μαρτίου έως τα τέλη Οκτωβρίου. «Στην αρχή ήταν πολύ ευγενικός. Τίποτα το περίεργο. Προς το τέλος της διαμονής μου όμως μου μιλούσε άσχημα. Τσακωμοί, αντιπαραθέσεις, ψυχολογικός πόλεμος. Μου έλεγε να πιάσω δουλειά αλλά δεν είχα χαρτιά…», είπε ο 24χρονος.

    Καταθέτοντας για τη πρώτη φορά, που όπως είπε, βιάστηκε από τον κατηγορούμενο στις αρχές Μαρτίου του 2015, είπε: «Δεν ζήτησα ποτέ σεξουαλική επαφή μαζί του, ούτε μου άρεσε ως άντρας. Δεν μίλησα γιατί στην αρχή αναρωτιόμουν μήπως έκανα κάτι εγώ και το προκάλεσα… Έλεγα ότι εγώ λογικά φταίω». Τόνισε δε ότι με αυτές τις σκέψεις και καθώς δεν είχε που να πάει συνέχισε να μένει στο σπίτι του Δημήτρη Λιγνάδη δίνοντάς, όπως είπε, μια ακόμη ευκαιρία.

    «Ήλθε από πάνω μου»

    Στη συνέχεια ο 24χρονος, αναφέρθηκε στη δεύτερη φορά, που κατά τους ισχυρισμούς του, βιάσθηκε από το Δημήτρη Λιγνάδη, λέγοντας πως βρίσκονταν στο σπίτι του σκηνοθέτη με ένα φίλο του, ο οποίος τον είχε επισκεφθεί. «Πήγαμε με τον φίλο μου στην κρεβατοκάμαρα ντυμένοι. Ξαφνικά ήρθε ο κατηγορούμενος από πάνω μου και ακολούθησε μια βίαιη διείσδυση. Μου κατέβασε το παντελόνι, δεν τον είδα αρχικά, ένιωσα το βάρος του, με μπλόκαρε. Ήρθε ξαφνικά από το πουθενά. Πάγωσα ξανά, δεν μπορούσα να αντιδράσω. Έγινε ο,τι και την προηγούμενη φορά. Πήγα στο μπάνιο, άρχισα να κλαίω» ανέφερε και πρόσθεσε πως όταν πήγε στο σαλόνι είδε το σκηνοθέτη να είναι στο σαλόνι με το φίλο του και δυο ακόμη νεαρούς, που είναι μάρτυρες στην υπόθεση.

    Πρόεδρος: Στον φίλο σας δεν είπατε κάτι;

    Μάρτυρας: Όχι, ποτέ.

    Πρόεδρος: Γιατί σαστίσατε;

    Μάρτυρας: Ήταν ξαφνικό. Δεν αντέδρασα (δακρύζει). Από όλο αυτό που έχω βιώσει φοβάμαι να αντισταθώ στη βία.

    Πρόεδρος: Άλλη φορά έγινε κάτι τέτοιο;

    Μάρτυρας: Προσπάθησε να μου κάνει στοματικό έρωτα, αλλά εγώ δεν ήθελα, ήταν Απρίλιος. Τελικά, έγινε, φαντασιώθηκα κάτι άλλο και έγινε.

    Ακόμη, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ο 24χρονος, ανέφερε πως στα τέλη καλοκαιριού του 2015 είδε ένα «περιστατικό με ένα παιδί σκουρόχρωμο που ήταν στα τέσσερα και ο κατηγορούμενος από πάνω». Όπως είπε, ο Δημήτρης Λιγνάδης του ζήτησε να συνευρεθούν όλοι μαζί, εκείνος όμως αρνήθηκε και ο κατηγορούμενος του είπε: «Μου το χάλασες».

    Ένταση

    Με την έναρξη της δίκης ο συνήγορος του κατηγορούμενου Αλέξης Κούγιας, ζήτησε να αποβληθεί από πολιτική αγωγή ο δικηγόρος Ιωάννης Βλάχος, ο οποίος εκπροσωπεί έναν ακόμη άνδρα που καταγγέλλει το σκηνοθέτη για βιασμό. Ο κ. Κούγιας υποστήριξε πως ο συνήγορος πολιτικής αγωγής έχει πλαστογραφήσει την υπογραφή του φερόμενου θύματος στην εξουσιοδότηση εκπροσώπησης που του χορήγησε τον περασμένο Μάρτιο. Να σημειωθεί, πως ούτε σήμερα ο συγκεκριμένος καταγγέλλων εμφανίστηκε να καταθέσει, παρόλο που το δικαστήριο είχε διατάξει την βίαιη προσαγωγή του κατά την προηγούμενη συνεδρίαση.
    Η δίκη συνεχίζεται την Παρασκευή.

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ