10.7 C
Athens
7.2 C
Thessaloniki
Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024
More

    Εύα Καϊλή: Από το Qatar Gate στο Μαρόκο – Οι κρίσιμες έρευνες μέχρι την απολογία, οι μαρτυρίες που την «καίνε»

    Καταιγιστικές είναι μέρα με τη μέρα οι αποκαλύψεις για το Qatar Gate, ενώ κρίσιμη θεωρείται η έρευνα και για το Morocco Gate, την ώρα που ολοένα και περισσότερα στοιχεία από την πρώτη και πολύωρη κατάθεση της Εύας Καϊλή έρχονται στη δημοσιότητα και προκαλούν ερωτήματα.

    Στη μαροκινή πτυχή του σκανδάλου διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο εστιάζουν τα βελγικά μέσα ενημέρωσης Le Soir και ΚNAK αλλά και οι ιταλικές εφημερίδες La Repubblica και Corriere della Sera.

    Αναδεικνύουν τις επαφές των Αντόνιο Παντσέρι και Φραντσέσκο Τζιόρτζι με το Μαρόκο είτε με απευθείας ταξίδια στο Ραμπάτ είτε μέσω του Mαροκινού πρεσβευτή στην Πολωνία Αμπντεραχίμ Ατμούν αλλά και μέσω του στελέχους των μαροκινών μυστικών υπηρεσιών Μοχάμεντ Μπ., που χαρακτηρίζεται εξαιρετικά επικίνδυνος.


    Η Repubblica κατονομάζει τον Σοσιαλιστή Ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο ως τρίτο πρόσωπο στο κύκλωμα Παντσέρι βάσει της κατάθεσης του Τζιόρτζι στον Βέλγο ανακριτή.

    Κατά το ρεπορτάζ του ιταλικού δικτύου TG4: «ταξίδια στο Ραμπάτ, ύποπτες επαφές που φέρονται να έγιναν με τον πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών του Μαρόκου Μοχάμεντ Μπεραλαράσε ο οποίος μπορούσε να βασίζεται στις παρεμβάσεις του διπλωμάτη με έδρα τη Βαρσοβία, Αμπντεραχίμ Ατμούν. Κατά τον Τζιόρτζι, ο Κοτσολίνο φέρεται να ενεργούσε με χρηματικά ανταλλάγματα και δώρα, όπως και ο Παντσέρι με τον οποίο εναλλάσσονταν στη θέση του συμπροέδρου της κοινής κοινοβουλευτικής επιτροπής ΕΕ-Μαρόκου».


    Ο Κοτσολίνο διαψεύδει κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση λέγοντας ότι δεν θυμάται κανένα ταξίδι στο Μαρόκο: «δεν είμαι υπό έρευνα, δεν έχω ανακριθεί, ούτε έχει σφραγιστεί το γραφείο μου. Ποτέ δεν επεδίωξα προσωπικά συμφέροντα, πλεονεκτήματα ή οφέλη στην πολιτική μου ζωή». Όμως το ιταλικό Δημοκρατικό Κόμμα αναστέλλει προληπτικώς τη συμμετοχή του σε όλα τα κομματικά όργανα μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες.

    Επαφές του Παντσέρι με το Μαρόκο ήδη από το 2011

    Εντωμεταξύ η Le Soir κάνει λόγο για επαφές του Παντσέρι με το Μαρόκο ήδη από το 2011, σύμφωνα με εμπιστευτικά έγγραφα που δημοσιοποίησε το 2014 και το 2015 ένας χάκερ. Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες Ειρήνη Ζαρκαδούλα αποκαλύπτει σχετικό σημείωμα για σχεδιαζόμενο ταξίδι στο Μαρόκο. Όπως ανέφερε «αναζητήσαμε το συγκεκριμένο έγγραφο στο διαδίκτυο και φαίνεται ότι η αντιπροσωπεία του Μαρόκου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχε αποστείλει το σημείωμα στο Ραμπάτ κι ενημέρωνε για ταξίδι του Παντσέρι σε Μαρόκο και Αλγερία».

    Σημειώνεται, ότι οι ρίζες σε σχέση με το Μαρόκο είναι πολύ πιο βαθιές από το Κατάρ. Υπάρχουν οι συμφωνίες για την αλιεία, υπάρχει το μεταναστευτικό, ζητήματα που απασχολούν και χρειάζονται ώθηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από την άλλη πλευρά, κάτι που συζητείται πολύ έντονα στο Βέλγιο είναι ο ρόλος των ιμάμηδων. Οι Μαροκινοί ιμάμηδες σε μεγάλο βαθμό είναι άνθρωποι οι οποίοι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως καθηγητές.

    Μπορούν να μπουν στα ανώτερα στρώματα, στα κατώτερα στρώματα, να επηρεάσουν τον κόσμο και ουσιαστικά να στείλουν τα δικά τους μηνύματα και να εισχωρήσουν εκεί όπου άλλοι δεν μπορούν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπηρεσίες εστιάζουν πάρα πολύ στον ρόλο των ιμάμηδων και αναμένεται να εστιάσουν και πολύ περισσότερο στον ρόλο του Μαρόκου από ότι στο Κατάρ το διάστημα που μας έρχεται».

    Η ευρωβουλεύτρια που «καίει» την Εύα Καϊλή

    Αναφορικά με το ταξίδι της Ελληνίδας αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου στην αραβική χώρα, η ευρωβουλευτής, Χάνα Νόμιαν αναφέρει πως η ίδια αρνήθηκε πολλές φορές προσφορές χρηματοδότησης για να ταξιδέψει στο Κατάρ. Μάλιστα, αποκαλύπτει ότι παρακολουθούσε στενά τη δουλειά των αποκαλούμενων «ομάδων φιλίας» που υπήρχαν στο ευρωκοινοβούλιο.

    «Αρνήθηκα πάντοτε προσφορές χρηματοδότησης για να ταξιδέψω στο Κατάρ και παρακολουθούσα στενά τη δουλειά των αποκαλούμενων ‘ομάδων φιλίας’. Ήταν προφανές πως κάποιοι συνάδελφοι από τους Σοσιαλιστές είχαν μία ισχυρή ατζέντα υπέρ του Κατάρ.Παρόλα αυτά, ποτέ δεν σκέφτηκα πως σε κάποιες περιπτώσεις αυτό θα συνδεόταν με παράνομη εξωτερική παρέμβαση και οι κατηγορίες με έχουν σοκάρει» αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Την ίδια στιγμή, στο μικροσκόπιο μπαίνουν και οι επισκέψεις της Εύας Καϊλή στο Κατάρ:

    • 31/10 συνάντηση με τον ανώτατο αξιωματούχο του Κατάρ
    • Συνάντηση με πρωθυπουργό και Υπουργό εργασίας
    • Επιστροφή στο κοινοβούλιο
    • Επιστροφή στο Κατάρ για την έναρξη του Μουντιάλ

    Τα δυο καυτά ερωτήματα για την Εύα Καϊλή

    Αυτό που για την ώρα «καίει» την Εύα Καϊλή, ωστόσο, είναι πως σε αυτήν την πρώτη της κατάθεση, φέρεται να ανέφερε ότι είχε δει και παλιότερα μεγάλα χρηματικά ποσά μέσα στο σπίτι όπου έμεναν η ίδια και ο Ιταλός σύντροφός της.  «Μετά την προσαγωγή του Παντσέρι πανικοβλήθηκα. Επικοινώνησα με τον πατέρα μου, που βρισκόταν στις Βρυξέλλες με τη σύζυγό του και του ζήτησα να μεταφέρει τα χρήματα που υπήρχαν στο σπίτι μου σε ασφαλές σημείο και να τα παραδώσει στον πραγματικό δικαιούχο τους.

    Εκείνος ήρθε, πήρε τη βαλίτσα με τα λεφτά και επέστρεψε στο ξενοδοχείο που έμενε. Προφανώς, όμως, τον παρακολουθούσαν ήδη αστυνομικοί. Έκαναν έφοδο στο δωμάτιό του και κατέσχεσαν τα χρήματα» φέρεται να σημείωσε στην κατάθεσή της η Εύα Καϊλή. Το ερώτημα που προκύπτει είναι ξεκάθαρο: Γιατί η Εύα Καϊλή δεν ενημέρωσε άμεσα τις Αρχές για τα χρήματα στο σπίτι της, αλλά προτίμησε να ζητήσει από τον πατέρα της να τα απομακρύνει από εκεί.

    Επιπλέον, σύμφωνα με ρεπορτάζ των ΣΚΑΙ και MEGA, που βασίζονται σε πληροφορίες για την πρώτη κατάθεση της κ. Καϊλή, ένα ακόμη ερώτημα που προκύπτει είναι εάν η ίδια δεν γνώριζε την ύπαρξη των χρημάτων στο σπίτι της, πώς γνώριζε σε ποιον έπρεπε να επιστραφούν;

    Οι ποινές που θα αντιμετωπίσουν Καϊλή – Σπυράκη αν κριθούν ένοχες

    Την ίδια ώρα, Για τις ποινές που μπορείς να αντιμετωπίσουν σε περίπτωση καταδίκης η Εύα Καϊλή και η Μαρία Σπυράκη μίλησε ο δικηγόρος των Βρυξελλών, Ορέστης Ομράν. Σημειώνεται, ότι η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ελέγχεται για παρατυπίες που αφορούν τη διαχείριση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

    Όπως είπε ο κ. Ομράν μιλώντας στον ΑΝΤ1, η Μαρία Σπυράκη ελέγχεται για παρατυπίες και οι ποινές που προβλέπονται είναι χρηματικές, ενώ στην περίπτωση της Εύας Καϊλή, προβλέπονται ποινές από 6 έως 10 έτη ανάλογα με το αδίκημα και το βαθμό συμμετοχής της σε εγκληματική οργάνωση.

    «Η κα Σπυράκη φαίνεται πως ελέγχεται για παρατυπίες που αφορούν τη διαχείριση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και συγκεκριμένα για ατασθαλίες στις δηλώσεις των εξόδων ευρωβουλευτών της. Αν καταλαβαίνω σωστά κάποιος βοηθός της διέμενε στην Ελλάδα ενώ πληρωνόταν. Οι ποινές που προβλέπονται από τον OLAF είναι χρηματικές και αν διαγνωσθεί ότι προκύπτει ζήτημα ποινικής μεταχείρισης, τότε προφανώς μπορεί να ειδοποιηθεί αρμόδιος εισαγγελέας για τις προβλεπόμενες ποινικές διαδικασίες», είπε ο κ. Ομράν.

    «Για την κ. Καϊλή, το ζήτημα είναι για ποια ποινικά αδικήματα θα κατηγορηθεί, αν πρόκειται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος για δωροληψία ή άλλο αδίκημα», τόνισε.

    «Οι ποινές που προβλέπει ο βελγικός ποινικός κώδικας για μια τέτοια συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση είναι από 6 μήνες έως 10 έτη ανάλογα με το βαθμό συμμετοχής της. Αν δηλαδή κάποιος διευθύνει την εγκληματική οργάνωση, η ποινή που επαπειλείται είναι περίπου στα 10 χρόνια. Αν συμμετέχει και βοηθάει στην οργάνωση τότε η ποινή είναι μικρότερη», πρόσθεσε.

    Αναφορικά με το κατά πόσο είναι ελαφρυντική η ομολογία του συντρόφου της, εκτίμησε ότι «θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο της δικογραφίας καθώς ο σύντροφός της φέρεται ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί μια ευνοϊκότερη διαχείριση που προβλέπεται στο βελγικό δίκαιο για κάποιον που συνεργάζεται με τις αρχές, και αν προφανώς δώσει στοιχεία που αθωώνουν τη σύντροφό του σε μεγάλο βαθμό, τότε είναι πιθανό η ποινική μεταχείριση να είναι καλύτερη από του ιδίου ή άλλων συμμετεχόντων στην υποτιθέμενη οργάνωση».

    «Είναι πολύ συγκεκριμένες οι προϋποθέσεις της βελγικής ποινικής δικονομίας για να αφεθεί κάποιος ελεύθερος: Πρώτον ότι δεν συντρέχει πιθανότητα φυγής του και δεύτερον δεν συντρέχει η πιθανότητα βγαίνοντας από τη φυλακή να καταστρέψει αποδεικτικό υλικό», πρόσθεσε.

    «Το ότι έχει ανήλικο τέκνο δεν βοηθάει στην όλη εκδίκαση αυτής της διαδικασίας. Σε ανθρωπιστικό επίπεδο μπορεί ο δικαστής να λάβει υπόψιν για το βραχιολάκι ώστε να είναι περιορισμένη στο σπίτι της», κατέληξε ο δικηγόρος.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ