18.5 C
Athens
17 C
Thessaloniki
Παρασκευή 3 Μαΐου 2024
More

    Εύα Καϊλή: Γιατί δεν σκόπευαν να τη συλλάβουν οι Αρχές – Το προφίλ των κατηγορουμένων για το Qatar Gate


    Καταιγιστικές είναι οι αποκαλύψεις σχετικά με την υπόθεση του Qatar Gate και την εμπλοκή της Εύας Καϊλή έκανε ο δημοσιογράφος, Τζουλιάνο Φοσκίνι, ένα από τα «βαριά» ονόματα της ιταλικής εφημερίδας, La Repubblica.

    Μιλώντας στον Alpha, ο δημοσιογράφος που έχει παρακολουθήσει από κοντά την υπόθεση διαφθοράς και πέρασε από το «μικροσκόπιο» την κατάθεση του συντρόφου της Ευρωβουλευτού, Φραντσέσκο Τζόρτζι, αποκάλυψε ότι δεν ήταν στο πλάνο των αρχών η σύλληψη της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


    Το κλίμα κατά της αντιστράφηκε, ωστόσο, όταν βρέθηκε το μεγάλο ποσό στο σπίτι της, γεγονός που ανάγκασε τις αρχές να αντιστρέψουν την αρχική τους απόφαση. Ο δημοσιογράφος, σε ό,τι αφορά στην υπόθεση του Τζόρτζι, επιβεβαίωσε ότι ο σύντροφος της Καϊλή συνεργάζεται με τις αρχές του Βελγίου και έχει «δώσει» μεγάλα ονόματα, άλλα έχει ακόμα αρκετό «δρόμο», κοινώς να αναφέρει ακόμη περισσότερες πληροφορίες, για να πετύχει μία ευνοϊκότερη μεταχείριση από τις αρχές.

    Οι αρχές δεν είχαν σκοπό να συλλάβουν την  Καϊλή

    Στην αρχή της συνέντευξής του επιβεβαίωσε τις αρχικές πληροφορίες ότι οι αρχές δεν είχαν σκοπό να συλλάβουν την  Καϊλή, καθώς αν ήθελαν, θα είχαν δραστηριοποιήσει ένα πολύ διαφορετικό σύστημα με άδεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Σημειώνει ότι η σύλληψή της προέκυψε μόνο επειδή την έπιασαν επ’ αυτοφόρω, με τόσα πολλά χρήματα στο σπίτι της και τις τελευταίες μέρες και ώρες οι αρχές προσπαθούν να διευκρινίσουν ποιος ήταν ο πραγματικός της ρόλος στην υπόθεση.


    Ο δημοσιογράφος υπογραμμίζει και κάτι πολύ σημαντικό, επικαλούμενος την ανάκριση του Τζόρτζι. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της πολύωρης ανάκρισης του Ιταλού λομπίστα από τις αρχές, ανέφερε ότι οι δηλώσεις που έκανε η Καϊλή υπέρ του Κατάρ, ιδίως οι τελευταίες πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο, ήταν αποτέλεσμα των πολιτικών της πεποιθήσεων και ότι δεν γνώριζε τίποτα για τη διαφθορά, προσπαθώντας έτσι να τη «ξελασπώσει» από την υπόθεση.

    Το πάρτι την παραμονή των συλλήψεων

    Ο ίδιος αποκαλύπτει και κάτι πολύ ενδιαφέρον σχετικά με το παρασκήνιο της επιχείρησης των αρχών για τη σύλληψη των υπόπτων. Ειδικότερα, ανέφερε ότι στις 8 Δεκεμβρίου, μία μέρα πριν τις συλλήψεις, όλοι οι κατηγορούμενοι βρίσκονταν σε πάρτι, το οποίο οργανώθηκε σε μεγάλο ξενοδοχείο των Βρυξελλών από τον πρέσβη του Κατάρ στο Βέλγιο. Όπως σημείωσε ο δημοσιογράφος, αυτό αποδεικνύει την ατιμωρησία, η οποία χαρακτήριζε τη συγκεκριμένα ομάδα.

    Ο δημοσιογράφος δηλώνει, παράλληλα, ότι ο εισαγγελέας δύσκολα μπορεί να πειστεί ότι μία πεπειραμένη πολιτικός, όπως η Εύα Καϊλή δε γίνεται να μην ήξερε τι συμβαίνει στο σπίτι της. «Πιστεύω ότι οι δικαστικοί δεν έχουν πειστεί, και αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο η Εύα Καϊλή παραμένει στη φυλακή, ενώ άλλοι πρωταγωνιστές του σκανδάλου αφέθηκαν ελεύθεροι», τόνισε χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος.

    Το προφίλ των κατηγορουμένων του Qatar Gate

    Με τη γνωστή υπόθεση του Qatar Gate, τη διείσδυση δηλαδή του Κατάρ στην Ευρώπη προκειμένου να έχει μία ευνοϊκή εικόνα τόσο στις αγορές, όσο και στο δημόσιο αίσθημα ασχολείται με νεότερο άρθρό του το Politico. Το σκάνδαλο, όπως αναφέρει το μέσο ενημέρωσης, κάνει λόγο για βαλίτσες γεμάτες χρήματα και για κατασχεμένους υπολογιστές και τηλέφωνα και  έχει φτάσει μέχρι και την «κορυφή» των Βρυξελλών, λόγω της εμπλοκής της πρώην αντιπροέδρου της Ευρωβουλής, Εύας Καϊλη.

    Οι έρευνες της αστυνομίας έχουν συνταράξει τη «φούσκα», όπως αναφέρει το Politico, των Βρυξελλών, καθώς οι προφυλακιστέοι κατηγορούνται για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, διαφθορά, αλλά και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η υπόθεση ενδέχεται να πάρει νέες διαστάσεις, καθώς οι βελγικές και ιταλικές αρχές φέρεται να έχουν αυξήσει την ευρύτερη λίστα με τους υπόπτους.

    Τι ξέρουμε μέχρι στιγμής για τους προφυλακισμένους

    Το Politico, στο άρθρό του, ξεκινά με την οικογένεια της ευρωβουλευτού κα Καϊλή. Ειδικότερα ως προς την περίπτωσή της σχολιάζει το πολιτικό της βιογραφικό, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι είναι πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και καθαιρέθηκε από τη θέση της την περασμένη Πέμπτη.

    Οι βελγικές αρχές έχουν ασκήσει δίωξη σε βάρος της και συνεχίζει να κρατείται στις φυλακές του Χάρεν μαζί με συγκρατούμενες, που έχουν σκοτώσει ή βιάσει. Στη συνέχεια «πιάνει» τον πατέρα της κα. Καϊλή, Αλέξανδρο Καϊλή, για τον οποίο σημειώνει ότι ναι μεν συνελήφθη, αλλά αφέθηκε ελεύθερος από τις αρχές.

    Επόμενος στη λίστα είναι ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος εργαζόταν ως σύμβουλος του βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντρέα Κοζολίνο, στα θέματα Μέσης Ανατολής και βόρειας Αφρικής. Υπενθυμίζεται ότι ο Τζόρτζι στην πολύωρη κατάθεσή του το περασμένο Σάββατο είχε δείξει ως «εγκέφαλο» του σκανδάλου διαφθοράς τον ιδρυτή της ΜΚΟ, Fight Impunity, και πρώην ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και είχε πει ότι τα χρήματα, που βρέθηκαν στο σπίτι της κα. Καϊλή, ήταν δικά του.

    Με τον Παντσέρι ασχολείται αμέσως μετά στο άρθρο του το Politico, για τον οποίο αναφέρει ότι βρίσκεται προφυλακισμένος για την υπόθεση του Qatar Gate. Για τον πρώην Ιταλό ευρωβουλευτή φέρεται να περιπλέκεται το πράγμα, καθώς σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες των ιταλικών μέσων ενημέρωσης, τα ταξίδια που είχε κάνει σε Μαρόκο και Κατάρ είχαν μπει στο «μάτι» των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών. Στην ίδια λίστα βρίσκεται η γυναίκα και η κόρη του Παντσέρι, Μαρία και Σίλβιααντίστοιχα, οι οποίες έχουν συλληφθεί από τις ιταλικές αρχές.

    Στη λίστα μπορεί να δει κανείς τον Λούκα Βιζεντίνι, γενικό γραμματέα της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, ο οποίος κρατείται από τις βελγικές αρχές, μία βοηθό της ευρωβουλευτού της Μαρία Αρένα, το γραφείο της οποίας έχει σφραγιστεί από τις αρχές. Όπως σημειώνει το μέσο, η Αρένα δεν έχει ανακριθεί για την υπόθεση.

    Στο στόχαστρο έχει μπει και ο Μαρκ Ταραμπέλα, αντιπρόεδρος της αντιπροσωπείας της Ευρωβουλής για τις σχέσεις με τις χώρες του Αραβικού κόλπου, στο σπίτι του οποίου οι αρχές εισέβαλαν για να βρουν περισσότερα στοιχεία. Τέλος, στη λίστα συμπεριλαμβάνεται και ο Νικόλο Ταλαμένκα, ο οποίος είναι γενικός επικεφαλής της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, «No Peace Without Justice».


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ