26 C
Athens
21 C
Thessaloniki
Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024
More

    Νικολακόπουλος: «Αξιοσημείωτη αποτελεσματικότητα στην υπόθεση των φυλακών Ιωαννίνων» – Τι είπε για τη δολοφονία στο Ψυχικό και την ΕΛ.ΑΣ. (βίντεο)


    Σε θέματα που άπτονται του χαρτοφυλακίου του, αλλά και την καθημερινότητα των πολιτών, αναφέρθηκε μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή Newsroom, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος.

    Αναφερόμενος στη δολοφονία του 54χρονου τοπογράφου στο Ψυχικό, είπε πως: «Είναι ακόμα μια υπόθεση όπου η Ελληνική Αστυνομία κινείται με μεθοδικότητα, κινείται με επαγγελματισμό, με προσήλωση. Έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να βρεθεί ο δράστης, ή οι δράστες, η συμμετοχή σε αυτή την άγρια δολοφονία.

    Η προανάκριση όπως ξέρετε, είναι μυστική. Παρ όλα αυτά ερευνώνται όλα τα στοιχεία. Γίνεται εξαιρετική δουλειά για ακόμα μια φορά και από το Τμήμα Ανθρωποκτονιών, τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, όλες τις υπηρεσίες που εμπλέκονται. Επαναλαμβάνω πολύ σημαντικό είναι να συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία έτσι ώστε να αποδεικνύεται να υπάρχουν τέτοια στοιχεία που να μπορεί να στοιχειοθετηθεί οποιαδήποτε ενέργεια.
    Άρα λοιπόν, νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε λίγο υπομονή.


    Η ταχύτητα σε ορισμένες περιπτώσεις δεν πρέπει να αποβαίνει σε βάρος της έρευνας και της απόδειξης των εγκλημάτων που γίνονται. Παρόλα αυτά, αν εάν κινηθούμε όπως συνεχίσουμε να κινούμαστε με αυτό τον τρόπο, θεωρώ ότι θα έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα.
    Και επαναλαμβάνω αυτό το οποίο είναι υποχρέωσή μας θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν κάθε έγκλημα τέτοιο, κάθε εγκληματική ενέργεια να εξιχνιαστεί και να οδηγούνται οι δράστες στη Δικαιοσύνη».

    Συνέχισε λέγοντας πως: «Βεβαίως και έχει ενισχύσει η αστυνομία τις υπηρεσίες της στη Μύκονο, όπως και σε άλλες τουριστικές περιοχές, σε άλλες περιοχές όπου ενδέχεται να εκδηλωθούν εγκληματικές ενέργειες. Έχουμε μεγαλύτερη αύξηση πληθυσμού το καλοκαίρι στα νησιά μας, στα αεροδρόμια.


    Εκεί λοιπόν, σε περιοχές τέτοιες φροντίζουμε να υπάρχει ενίσχυση με αστυνομικούς και μάλιστα να υπάρχει και μια εμφανής αστυνόμευση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση στη Μύκονο ερευνώνται και ενδεχόμενα κίνητρα τα οποία συνδέονται με την ανθρωποκτονία. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά.

    Ερευνώνται τα πάντα, χωρίς να μπορούμε αυτή τη στιγμή να προσδιορίσουμε ότι υπάρχει ή να πούμε με απόλυτη βεβαιότητα ότι υπάρχει κάποια σχέση. Αλλά όλα αυτά, επαναλαμβάνω, πιστεύουμε σύντομα, αλλά εκτιμώ ότι είναι η υπόθεση που διερευνάται αυτή τη στιγμή και θα πρέπει να κάνουμε λίγο υπομονή».

    Ο Νικολακόπουλος για τις φυλακές Ιωαννίνων

    Για τη δράση εγκληματικής οργάνωσης στις φυλακές Ιωαννίνων, ο κ. Νικολακόπουλος σχολίασε πως: «Εδώ είναι μια υπόθεση η οποία η Ελληνική Αστυνομία, το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων, οι Υποδιευθύνσεις όλης της Ελληνικής Αστυνομίας της Βορείου Ελλάδας, της Ηπείρου συνεργάστηκαν άψογα.

    Είναι μια υπόθεση που δουλευόταν για αρκετούς μήνες και νομίζω ότι εδώ υπήρξε αρκετά σημαντική και αξιοσημείωτη αποτελεσματικότητα, για ακόμα μια φορά οφείλω να πω, γιατί θέλω να σας πω ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν ενταθεί οι έρευνες στα σωφρονιστικά καταστήματα και τα ευρήματα είναι πολύ σημαντικά.

    Αυτό σημαίνει ότι προσπαθούμε, παρά τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν και τις παθογένειες πολλών ετών, να διασφαλίσουμε μια ασφάλεια και μέσα στα σωφρονιστικά καταστήματα. Και αυτό γίνεται και με ελέγχους που γίνονται από την αστυνομία και βέβαια όπου υπάρχει κύκλωμα διαφθοράς, όπου υπάρχει επαναλαμβάνω τέτοιο, είμαστε αμείλικτοι.

    Επαναλαμβάνω ότι τα στοιχεία του τελευταίου χρονικού διαστήματος, όχι μόνο στα Γιάννενα, αλλά θα προσθέσω και στο Σωφρονιστικό κατάστημα Νέων Αυλώνα έγινε μια πολύ αξιόλογη έρευνα το προηγούμενο χρονικό διάστημα και εκεί πέρα υπήρχαν εστίες διαφθοράς που έχουν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη. Άρα λοιπόν αυτό είναι μια πολιτική ασφάλειας και μέσα στα σωφρονιστικά καταστήματα που είμαστε αποφασισμένοι, επαναλαμβάνω, να την επιβάλλουμε.

    Έχουμε προσωπικό το οποίο πραγματικά ασκεί ευσυνείδητα και με αποτελεσματικότητα τα καθήκοντά του.
    Όπου όμως υπάρχει εστία ή μειοψηφία, τα λίγα στοιχεία αυτά έχουμε σκοπό να τα αντιμετωπίσουμε».

    Τι αλλάζει στις κλήσεις της Τροχαίας

    Για το θέμα αυτό, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε ότι: «Η αστυνομία και η τροχαία κινείται προς μια κατεύθυνση εκσυγχρονισμού. Κατ’ αρχάς θα πρέπει να πω ότι έχουμε ενισχύσει πάρα πολύ την αστυνόμευση, έχουμε ενισχύσει τους ελέγχους της Τροχαίας.
    Θα πρέπει να σας πω ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα μάλιστα την τελευταία εβδομάδα έχουν γίνει πάνω από 140.000 έλεγχοι και έχουν βεβαιωθεί 35.000 περίπου παραβάσεις.

    Είναι πολύ σημαντικό και γι’ αυτό το λόγο ανακοινώνουμε τα στοιχεία ακριβώς για να φαίνεται ότι υπάρχει και μια αύξηση και των ελέγχων και των παραβατών και θέλουμε να καταπολεμήσουμε από εκεί και πέρα θέλουμε να πάμε σε ένα καινούργιο σύστημα, σε μια ψηφιοποίηση και των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.
    Υπάρχει ένα πρόγραμμα το οποίο δουλεύεται τα τελευταία χρόνια πολύ εντατικά, το οποίο πλέον γίνεται πράξη και πλέον θα υπάρχει η ψηφιακή βεβαίωση των παραβάσεων.
    Δηλαδή ο αστυνομικός ο οποίος θα κάνει τον έλεγχο θα μπορεί να βεβαιώνει ψηφιακά μέσα από έναν υπολογιστή.

    Ο παραβάτης θα δέχεται στο κινητό μήνυμα, αλλά και e-mail και θα πρέπει να ξεχάσουμε σιγά σιγά την έγχαρτη πλέον κλήση που θυμόμαστε όλοι, όπου εδώ και πολλά χρόνια ,όλο αυτό θα βεβαιώνεται ψηφιακά.
    Θα προβλεφθεί ταυτόχρονα και μία διαδικασία όπου πάλι με τον ίδιο τρόπο θα μπορεί κάποιος, όποιος θέλει να προβάλλει κάποιες αντιρρήσεις, γιατί θα πρέπει να σεβαστούμε και τα όποια δικαιώματα υπάρχουν.Θα βεβαιώνεται πλέον ψηφιακά η παράβαση πλέον θα φαίνεται και μέσω της διασύνδεσης των πληροφοριακών συστημάτων με άλλα υπουργεία και το gov.gr θα φαίνεται η βεβαίωση και θα βεβαιώνεται αυτόματα το πρόστιμο και με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε και κάτι άλλο.

    Όλα αυτά τα οποία γνωρίζουμε μέσω της διαδικασίας, δηλαδή ένα πελατειακό σύστημα το οποίο κακά τα ψέματα, πρέπει να το παραδεχτούμε, το οποίο υπήρχε, με αυτό τον τρόπο νομίζω ότι καταπολεμάται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, χωρίς επαναλαμβάνω, να στερήσουμε τα δικαιώματα κανενός.

    Όμως ψηφιακά και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορεί να γίνει χωρίς να υπάρχει αυτή η προσωπική επαφή που υπάρχει μεταξύ του τροχονόμου και του αστυνόμου με τον τρόπο αυτό, ώστε να αποφευχθεί.
    Αυτό πιλοτικά ξεκινά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και σιγά σιγά θα επεκταθεί».

    Για την υπόθεση Αυγενάκη

    Ακολούθως, ερωτηθείς για την υπόθεση του Λευτέρη Αυγενάκη, επισήμανε πως: «Κατ αρχάς, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι μια συμπεριφορά η οποία είναι απόλυτα καταδικαστέα και η Νέα Δημοκρατία νομίζω το ξεκαθαρίζει απόλυτα.
    Κινούνται όλες οι διαδικασίες με τον τρόπο που γίνονται. Υπήρχε διαγραφή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, άμεση, κλήθηκε να δώσει τις εξηγήσεις που ήθελε να δώσει. Από εκεί και πέρα η Κοινοβουλευτική Ομάδα άμεσα και η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση άμεσα, από εκεί και πέρα θα κινηθούν και διαδικασίες στο κόμμα.

    Προφανώς υπάρχει κώδικας δεοντολογίας και προφανώς και αυτή η συμπεριφορά δεν είναι σύμφωνη.

    Από εκεί και πέρα όμως, όλες οι διαδικασίες θέλω να τονίσω ότι κινήθηκαν άμεσα και υπήρχε άμεση αντίδραση.

    Θέλω να πω για να ξεκαθαρίσω, επειδή έγινε πολλή κουβέντα, ότι έγινε αυτομάτως αναφορά για το συμβάν εκεί και οι αστυνομικοί οι οποίοι.

    Η Ελληνική Αστυνομία αμέσως κινήθηκε όταν ειδοποιήθηκε για το γεγονός. Έφτασε αμέσως, λίγο μετά, έγινε καταγραφή του συμβάντος. Σύμφωνα με αυτό, μια αναφορά που γίνεται στην παρούσα φάση.

    Στη φάση εκείνη πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχει αποτέλεσμα και πόρισμα μιας πράξης η οποία γίνεται οποιασδήποτε οποιουδήποτε συμβάντος αμέσως μετά το συμβάν την ίδια μέρα. Δηλαδή ακούω την αντιπολίτευση, δηλαδή την ίδια μέρα έπρεπε αυτομάτως να έχουμε βγάλει όλοι συμπέρασμα, να έχουμε ενόχους, να τους καταδικάσουμε, να διαγράψουμε, ε δεν γίνονται αυτά. Υπάρχει μια έρευνα, μια διαδικασία που ακολουθείται πάντοτε και πρέπει να υπάρχει και ένας σεβασμός σε όλες τις διαδικασίες που γίνονται.

    Εκείνη την ώρα λοιπόν καταγράφηκε το γεγονός. Όποιος θέλει να κάνει απόκρυψη δεν καταγράφει το γεγονός. Καταγράφηκε λοιπόν το γεγονός και μιλάμε για κατ’ έγκληση, διωκόμενα αδικήματα.
    Αυτών λοιπόν η καταγραφή έγινε, στη συνέχεια συνεχίστηκε η διαδικασία της έρευνας και προέκυψαν και άλλα στοιχεία. Δεν προκύπτουν αμέσως όλα τα στοιχεία, όπως καταλαβαίνετε.

    Τότε λοιπόν, αμέσως μετά, όταν τέθηκαν όλα τα στοιχεία, προφανώς ελήφθη η απόφαση της ΝΔ και νομίζω ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκάθαρα είπε ότι την Τρίτη ενημερώθηκε η κυβέρνηση και αμέσως αμέσως μόλις είχα όλη την εικόνα πλέον των στοιχείων έγινε αυτό. Από εκεί και πέρα όμως, η υπόθεση ερευνάται επειδή με ρωτήσατε για κάποια πράγματα.
    Υπάρχει προανάκριση η οποία θα γίνει. Θα κληθούν οι αστυνομικοί όποιοι ήταν και να καταθέσουν.

    Κάθε γεγονός καταγράφεται, ειδοποιούνται οι αστυνομικοί οι οποίοι είναι αρμόδιοι για το συμβάν, αξιωματικός υπηρεσίας ή οι αστυνομικοί οι οποίοι είναι υπεύθυνοι.
    Και από κει και πέρα δεν υπάρχει υποχρέωση να ενημερώνεται η πολιτική και φυσική ηγεσία για κάθε συμβάν το οποίο γίνεται την ώρα που γίνεται και δεν είναι και δυνατόν.

    Ξεκάθαρα απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Από εκεί και πέρα σας λέω ότι έγινε αναφορά του γεγονότος ως όφειλαν οι αστυνομικοί και θα κληθούν να δώσουν καταθέσεις, αλλά αυτό δεν γίνεται την ίδια μέρα».

     



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ