23.5 C
Athens
22.3 C
Thessaloniki
Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024
More

    Με κλειστά τμήματα ασφαλείας και ελλείψεις στην αντιμετώπιση των Ρομά η ΕΛ.ΑΣ. – Ληστρικές επιδρομές από τους καταυλισμούς στα Βόρεια της Αττικής


    747 χρυσές λίρες, αξίας περίπου 250.000 ευρώ, πιθανόν προϊόντα κλοπής ή από ξέπλυμα μαύρου χρήματος, εντοπίστηκαν σε… ελαστικό (ρόδα) καροτσιού, κατά τη διάρκεια ευρείας αστυνομικής επιχείρησης σε καταυλισμό Ρομά στη Φυλή, στη θέση «Αμαξοστάσιο». Έχουν συλληφθεί 12 άτομα, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για παραβάσεις του νόμου περί όπλων, κλοπές, και ρευματοκλοπές.

    Οι αστυνομικοί εκτός από τις χρυσές λίρες, εντόπισαν δύο πιστόλια, σφαίρες και πλήθος χρυσαφικών και κοσμημάτων σε ξύλινα κουτιά. Υπήρξε και ένας μεγάλος αριθμός νομισμάτων, τα οποία εξετάζονται από αρμόδιους αρχαιολόγους, καθώς εκτιμάται πως πρόκειται για αρχαία νομίσματα, άγνωστης προς το παρόν περιόδου. Στην αστυνομική επιχείρηση συμμετείχαν περισσότεροι από 100 αστυνομικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Αττικής, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, της ΟΠΚΕ, της ΕΚΑΜ, των ΜΑΤ, αλλά και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό ναρκωτικών ουσιών. Στην επιχείρηση χρησιμοποιήθηκαν και drone της αστυνομίας, προκειμένου να κατευθύνονται οι επίγειες δυνάμεις, να εντοπίζονται τυχόν ύποπτες κινήσεις ή διαφυγή ατόμων, όπως επίσης να καταγράφονται οι αστυνομικές ενέργειες.

    elas epixeirisi fyli


    Σε βιντεοληπτικό υλικό που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ., στελέχη της ΕΚΑΜ και της ΟΠΚΕ, με τα όπλα στα χέρια και φακούς, εισέβαλλαν σε διώροφη οικία στον καταυλισμό των Ρομά στη Φυλή. Ο ένοικός της, στη θέα των αστυνομικών, σηκώνει τα χέρια ψηλά. Κάπως έτσι εξελίχθηκαν οι έρευνες σε δεκάδες σπίτια.

    Πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση εντάσσεται στο πλαίσιο ευρύτερου σχεδιασμού, που αφορά εγκληματικές δραστηριότητες, οι οποίες σχετίζονται με τους καταυλισμούς και την συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχουν άβατα. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας έκθεση της Ελληνικής Αστυνομίας, που αφορούσε το 2022, στην οποία αναφέρεται ότι στις ελληνικές εγκληματικές ομάδες που προβαίνουν σε κλοπές-διαρρήξεις, κυριαρχούν αυτές με μέλη Ρομά σε ποσοστό 86%, ενώ το 2021 το ποσοστό αυτό ήταν 84%. Στα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας (ληστείες, κλοπές-διαρρήξεις, κλοπές τροχοφόρων), το 67% των εγκληματικών ομάδων ήταν εγχώριες, με το 77% από αυτές να αποτελείται από Ρομά, ενώ το 2021 το ποσοστό αυτό ήταν 71%.


    katavlsimos roma top

    Την ίδια ώρα τα 16 αστυνομικά τμήματα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δυτικής Αττικής, όπως επισημαίνουν αρμόδιες αστυνομικές πηγές, εμφανίζονται αποδυναμωμένα να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τάσεις εγκληματικότητας, η οποία επιχειρείται να αντιμετωπιστεί με αύξηση των εποχούμενων περιπολιών και με περισσότερες ομάδες ΟΠΚΕ. Τα συγκεκριμένα αστυνομικά τμήματα έχουν οργανική δύναμη 1.100 αστυνομικών αλλά η πραγματική τους είναι 430. Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής έχει οργανική δύναμη περίπου 400 άτομα, και πραγματική 230. Από τα 15 Τμήματα Ασφαλείας της Δυτικής Αττικής, κανένα δεν μένει ανοικτό το βράδυ τους τελευταίους 6 μήνες. Ενδεικτικά το Τμήμα Ασφαλείας Ασπροπύργου έχει οργανική δύναμη 30 αλλά παρούσα 8, του Μενιδίου οργανική δύναμη 36 αλλά παρούσα 20, της Ελευσίνας έχει 20 αστυνομικούς οργανική δύναμη αλλά η παρούσα είναι 9, στο Ζεφύρι η οργανική δύναμη είναι 63 αλλά η παρούσα 30, σε αυτή της Φυλής 63 αλλά παρούσα 30.

    Πρόκειται για περιοχές από τις οποίες, όπως επαναλαμβάνουν συχνά αξιωματικοί της αστυνομίας, διαπιστώνονται ληστρικές «εκδρομές» και… εξαγωγή δραστών και εγκληματικών συμπεριφορών κυρίως προς βόρεια και νότια προάστια αλλά και στο κέντρο της Αθήνας.

    Πολλές εγκληματικές ομάδες φέρεται να έχουν ως βάση την Δυτική Αττική και μέσου της Αττικής οδού και εθνικής οδού να εκδηλώνουν παραβατικές συμπεριφορές σε άλλες περιοχές της πρωτεύουσας.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ