25.1 C
Athens
26.1 C
Thessaloniki
Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024
More

    Χανιά: Πώς ο σωφρονιστικός «έσπρωχνε» ναρκωτικά στη φυλακή μέσα από τα μαγειρεία – Ο «καπνός», το «πράσινο» και η… ταρίφα!


    Πάνω από 1.000 ευρώ το κιλό ναρκωτικής ουσίας (ηρωίνη, χασίς, μεθαμφεταμίνη), που έβαζε στις φυλακές Χανίων, έπαιρνε ο 58χρονος σωφρονιστικός υπάλληλος, από δύο ισοβίτες έγκλειστους.

    Η «εισαγωγή» γινόταν για λογαριασμό ενός άνδρα από το Πακιστάν, ηλικίας από 26 έως… 34 χρόνων, καταδικασμένος σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία και ληστεία και ενός άνδρα από τη Συρία, ηλικίας 38 χρόνων, καταδικασμένο δις ισόβια για ανθρωποκτονία και ναρκωτικά. Στις μεταξύ τους συνομιλίες αποκαλούσαν τα ναρκωτικά «πράγματα», «καπνός», «μαύρο», «καφέ», «πράσινο», «λάικ», «μπουτ», «λικ», ενώ όσον αφορά την ποσότητα ναρκωτικής ουσίας, «μικρό», «μεγάλο» και τα χρήματα ως «χαρτιά».

    Οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων συνέλαβαν τον σωφρονιστικό υπάλληλο, έναν ακόμη 36χρονο από το Πακιστάν, τους δύο έγκλειστους, ενώ η δικογραφία περιλαμβάνει 5 ακόμη άγνωστους προς το παρόν δράστες. Από τη μέχρι στιγμής έχει διαπιστωθεί ότι, η εγκληματική οργάνωση εισήγαγε τουλάχιστον 6 φορές ναρκωτικές ουσίες στο κατάστημα κράτησης, ενώ ο σωφρονιστικός υπάλληλος έχει παραλάβει τουλάχιστον 3 φορές χρηματικά ποσά ύψους 500 ευρώ.


    500 ή 1.000 ευρώ

    Οι αστυνομικοί ερευνούσαν πληροφορίες που ανέφεραν ότι ο 58χρονος σωφρονιστικός υπάλληλος λαμβάνοντας 1.000 ευρώ, εισήγαγε παράνομα στις φυλακές Χανίων, ναρκωτικά και κινητά τηλέφωνα προς τους δύο ισοβίτες. Τα ναρκωτικά και τα κινητά τα έκρυβε στα μαγειρεία των φυλακών, απ’ όπου τα έπαιρναν οι έγκλειστοι. Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου, την ανάλυση βιντεοληπτικού υλικού και ένορκες καταθέσεις, οι αστυνομικοί επιβεβαίωσαν τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, χωρίς να μπορούν να προσδιορίζουν το χρονικό διάστημα έναρξης, ωστόσο από τον Μάιο του 2024, εξακρίβωσαν την παράνομη δραστηριότητα.

    Ο σωφρονιστικός υπάλληλος έπαιρνε τα ναρκωτικά, τα μετέφερε και τα έβαζε στις φυλακές, έπειτα από τις υποδείξεις των δύο αλλοδαπών βαρυποινιτών. Ο 58χρονος λάμβανε οδηγίες από τους κρατούμενους, τόσο κατά τον χρόνο που ήταν σε υπηρεσία φύλαξης ενός φυλακών, όσο και τηλεφωνικά επικοινωνώντας μαζί τους με κινητά που ο ίδιος τους είχε προμηθεύσει, προκειμένου να κανονίσει την παραλαβή των «παραγγελιών» των έγκλειστων. Ο σωφρονιστικός υπάλληλος έπαιρνε 500 ευρώ για να εισάγει «μικρή» ποσότητα ή 1.000 ευρώ για «μεγάλη» ποσότητα. Παραλάμβανε τις ναρκωτικές ουσίες από τρίτα άτομα τα οποία έφθαναν ακτοπλοϊκώς στο λιμάνι των Χανίων.


    Τα έβαζε σε κατσαρόλες του… Αρχιμάγειρα

    Όταν παραλάμβανε τα ναρκωτικά, κατά τη διάρκεια που είχε υπηρεσία στις φυλακές, τα έκρυβε σε μαγειρικά σκεύη και ντουλάπια των μαγειρείων. Από εκεί τα παραλάμβαναν, ο 38χρονος Σύριος, που εργαζόταν ως… αρχιμάγειρας και ο Πακιστανός βαρυποινίτης που ήταν υπεύθυνος… καντίνας στην πτέρυγά του. Οι συνομιλίες μεταξύ σωφρονιστικού υπαλλήλου και έγκλειστων γίνονταν μέσω διαδικτυακών εφαρμογών επικοινωνίας, ενώ οι τηλεφωνικές συνδέσεις ήταν καταχωρημένες σε στοιχεία ανύπαρκτων αλλοδαπών. Τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν για τις συναλλαγές τους πλατφόρμες μεταφοράς χρημάτων όπως pay safe, money gram και άλλες, προκειμένου να μην χρησιμοποιούν μετρητά.

    Από τον Μάιο έως και μέσα Σεπτεμβρίου, ο 58χρονος σωφρονιστικός υπάλληλος διαπιστώθηκε ότι έβαλε ναρκωτικά στις φυλακές τουλάχιστον 6 φορές και τρεις φορές παράλαβε συνολικά 1.500 ευρώ. Επίσης ο σωφρονιστικός υπάλληλος συνομιλούσε με την σύντροφο κρατουμένου, την οποία ενημέρωνε για τη διενέργεια έκτακτων ελέγχων στις φυλακές, καθώς και για την έκτακτη μεταγωγή του συντρόφου της, δίνοντας οδηγίες για τον τρόπο που θα μπορούσε να αποφύγει την μεταγωγή του σε κάποια σωφρονιστικά καταστήματα.

    Όταν ο σωφρονιστικός υπάλληλος συνελήφθη το περασμένο Σάββατο αποδέχθηκε τον χρηματισμό του από τους έγκλειστους, ωστόσο ισχυρίστηκε ότι εισήγαγε απλό… καπνό και όχι ναρκωτικά.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ