26.1 C
Athens
25.3 C
Thessaloniki
Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024
More

    Reuters: 1.500 μαχητές της Χεζμπολάχ τυφλώθηκαν και ακρωτηριάστηκαν από τις εκρήξεις των βομβητών


    Η ευέλικτη αλυσίδα διοίκησης της Χεζμπολάχ, σε συνδυασμό με το εκτεταμένο δίκτυο τούνελ και το τεράστιο οπλοστάσιο πυραύλων και όπλων που έχει ενισχύσει τον τελευταίο χρόνο, τη βοηθά να αντέξει τα πρωτοφανή πλήγματα του Ισραήλ, δήλωσαν τρεις που γνωρίζουν τις επιχειρήσεις της λιβανέζικης μαχητικής οργάνωσης.

    Όπως αναφέρει το Reuters, η επίθεση του Ισραήλ κατά της σιιτικής οργάνωσης την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης της στοχοποίησης ανώτερων διοικητών και της πυροδότησης παγιδευμένων βομβητών και ασυρμάτων, άφησε την οργάνωση να παραπαίει.

    Την Παρασκευή, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε τον διοικητή που ίδρυσε και ηγήθηκε της επίλεκτης δύναμης Radwan της ομάδας, Ιμπραήμ Ακίλ. Από τη Δευτέρα, τη φονικότερη ημέρα βίας στο Λίβανο εδώ και δεκαετίες, το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι περισσότεροι από 560 άνθρωποι, ανάμεσά τους 50 παιδιά, έχουν πεθάνει από τα αεροπορικά πυρά.

    Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατιωτικού επιτελείου, Χέρτζι Χαλεβί, δήλωσε την Κυριακή ότι ο θάνατος του Ακίλ έχει συγκλονίσει τον οργανισμό. Το Ισραήλ λέει ότι τα πλήγματά του έχουν επίσης καταστρέψει χιλιάδες ρουκέτες και βλήματα της Χεζμπολάχ.

    Αλλά δύο από τις πηγές που γνωρίζουν τις επιχειρήσεις της Χεζμπολάχείπαν ότι η ομάδα διόρισε γρήγορα αντικαταστάτες για τον Ακίλ και άλλα ανώτερα στελέχη που σκοτώθηκαν στην αεροπορική επιδρομή της Παρασκευής στα νότια προάστια της Βηρυτού. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Σαγίντ Χασάν Νασράλα δήλωσε σε ομιλία του την 1η Αυγούστου ότι η ομάδα καλύπτει γρήγορα τα κενά κάθε φορά που σκοτώνεται ένας ηγέτης.

    Τυφλώθηκαν και ακρωτηριάστηκαν 1.500 μαχητές

    Μια τέταρτη πηγή, αξιωματούχος της Χεζμπολάχ, δήλωσε ότι η επίθεση στις συσκευές επικοινωνίας έθεσε εκτός μάχης 1.500 μαχητές λόγω των τραυματισμών τους, με πολλούς να έχουν τυφλωθεί ή να έχουν ακρωτηριαστεί.

    Αν και αυτό είναι ένα σημαντικό πλήγμα, αντιπροσωπεύει ένα κλάσμα της δύναμης της Χεζμπολάχ, η οποία σε έκθεση για το αμερικανικό Κογκρέσο την Παρασκευή ανερχόταν σε 40.000-50.000 μαχητές. Ο Νασράλα έχει πει ότι η ομάδα διαθέτει 100.000 μαχητές.

    Από τον Οκτώβριο, όταν η Χεζμπολάχ άρχισε να πλήττει το Ισραήλ για να στηρίξει τη Χαμάς στη Γάζα, έχει μεταφέρει μαχητές σε περιοχές πρώτης γραμμής στο νότο, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τη Συρία, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

    Έχει επίσης φέρει ρουκέτες στο Λίβανο με γρήγορο ρυθμό, αναμένοντας μια παρατεταμένη σύγκρουση, προσθέτοντας ότι η ομάδα επιδιώκει να αποφύγει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

    Ο κύριος υποστηρικτής και προμηθευτής όπλων της Χεζμπολάχ είναι το Ιράν. Η ομάδα είναι η ισχυρότερη παράταξη στον «Άξονα της Αντίστασης» της Τεχεράνης, που αποτελείται από συμμαχικές παράτυπες δυνάμεις σε όλη τη Μέση Ανατολή. Πολλά από τα όπλα της είναι ιρανικά, ρωσικά ή κινεζικά μοντέλα.

    Πού οφείλεται η ικανότητα της Χεζμπολάχ να συνεχίσει τις επιχειρήσεις

    Οι μάχες κλιμακώθηκαν αυτή την εβδομάδα. Το Ισραήλ σκότωσε έναν ακόμη κορυφαίο διοικητή της Χεζμπολάχ, τον Ιμπραχίμ Κουμπάισι, την Τρίτη. Από την πλευρά της, η οργάνωση έδειξε την ικανότητά της να συνεχίσει τις επιχειρήσεις, εκτοξεύοντας εκατοντάδες ρουκέτες προς το Ισραήλ σε όλο και πιο βαθιές επιθέσεις.

    Οι επιθέσεις με ρουκέτες είναι δυνατές επειδή η αλυσίδα διοίκησηςσυνέχισε να λειτουργεί παρά το γεγονός ότι η ομάδα υπέστη μια σύντομη περίοδο χάους μετά την έκρηξη των βομβητών και των ασυρμάτων, δήλωσε μία από τις πηγές, ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας.

    Οι τρεις πηγές δήλωσαν ότι η ικανότητα επικοινωνίας της Χεζμπολάχ υποστηρίζεται από ένα ειδικό, σταθερό τηλεφωνικό δίκτυο – το οποίο έχει περιγράψει ως κρίσιμο για τις επικοινωνίες της και συνεχίζει να λειτουργεί – καθώς και από άλλες συσκευές.

    Πολλοί από τους μαχητές της έφεραν παλαιότερα μοντέλα βομβητών, για παράδειγμα, τα οποία δεν επηρεάστηκαν από την επίθεση της περασμένης εβδομάδας. Οι περισσότεροι τραυματισμοί από τις εκρήξεις των βομβητών ήταν στη Βηρυτό, μακριά από το μέτωπο.

    Η Χεζμπολάχ αύξησε τη χρήση των βομβητών αφού απαγόρευσε στους μαχητές της να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα στο πεδίο της μάχης τον Φεβρουάριο, ως απάντηση στους διοικητές που σκοτώθηκαν σε επιθέσεις.

    Εάν η αλυσίδα διοίκησης σπάσει, οι μαχητές της πρώτης γραμμήςεκπαιδεύονται να επιχειρούν σε μικρές, ανεξάρτητες ομάδες που αποτελούνται από μερικά χωριά κοντά στα σύνορα, ικανές να πολεμούν τις ισραηλινές δυνάμεις για μεγάλα χρονικά διαστήματα, πρόσθεσε η ανώτερη πηγή.

    Αυτό ακριβώς συνέβη το 2006, κατά τη διάρκεια του τελευταίου πολέμου μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, όταν οι μαχητές της οργάνωσης άντεξαν για εβδομάδες, ορισμένοι σε χωριά της πρώτης γραμμής που εισέβαλε το Ισραήλ.

    Η ανθεκτικότητα της Χεζμπολάχ σημαίνει ότι οι μάχες έχουν εγείρει φόβους για έναν παρατεταμένο πόλεμο που θα μπορούσε να απορροφήσει τις ΗΠΑ, τον στενό σύμμαχο του Ισραήλ, και το Ιράν – ειδικά αν το Ισραήλ ξεκινήσει και κολλήσει σε μια χερσαία επίθεση στο νότιο Λίβανο.

    Ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, προειδοποίησε τη Δευτέρα για τις «μη αναστρέψιμες» συνέπειες ενός ολοκληρωτικού πολέμου στη Μέση Ανατολή.

    Αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον διαφωνεί με τη στρατηγική κλιμάκωσης του Ισραήλ και επιδιώκει τη μείωση των εντάσεων.

    Υπόγειο οπλοστάσιο

    Σε αυτό που δύο από τις πηγές είπαν ότι ήταν μια ένδειξη του πόσο καλά είναι κρυμμένα ορισμένα από τα όπλα της Χεζμπολάχ, την Κυριακή εκτοξεύτηκαν ρουκέτες από περιοχές του νότιου Λιβάνου που είχαν γίνει στόχος του Ισραήλ λίγο νωρίτερα, είπαν οι δύο πηγές.

    Η Χεζμπολάχ πιστεύεται ότι διαθέτει υπόγειο οπλοστάσιο και τον περασμένο μήνα δημοσίευσε πλάνα που έδειχναν μαχητές της να οδηγούν φορτηγά με εκτοξευτές ρουκετών μέσα από σήραγγες. Οι πηγές δεν διευκρίνισαν αν οι πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν την Κυριακή εκτοξεύθηκαν από το υπέδαφος.

    Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, δήλωσε ότι το μπαράζ της Δευτέρας κατέστρεψε δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες και πυρομαχικά της Χεζμπολάχ.

    Ο ισραηλινός στρατός δήλωσεεπίσης  ότι την ίδια ημέρα χτυπήθηκαν πύραυλοι κρουζ μεγάλου βεληνεκούς, πύραυλοι με κεφαλές που μπορούν να μεταφέρουν 100 κιλά εκρηκτικών, πύραυλοι μικρού βεληνεκούς και εκρηκτικά UAV.

    Το οπλοστάσιο και οι σήραγγες της σιιτικής οργάνωσης έχουν επεκταθεί από τον πόλεμο του 2006, ιδίως τα συστήματα καθοδήγησης ακριβείας, δήλωσε ο ηγέτης Νασράλα. Αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ δήλωσαν ότι έχει χρησιμοποιήσει ένα μικρό μέρος του οπλοστασίου στις μάχες του περασμένου έτους.

    Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η στρατιωτική υποδομή της είναι στενά συνδεδεμένη με τα χωριά και τις κοινότητες του νότιου Λιβάνου, με πυρομαχικά και βάσεις εκτόξευσης πυραύλων αποθηκευμένες σε σπίτια σε όλη την περιοχή.

    Το οπλοστάσιο και τα τούνελ

    Το οπλοστάσιο και τα τούνελ της οργάνωσης έχουν διευρυνθεί μετά τον πόλεμο του 2006, ιδιαίτερα με τηλεκατευθυνόμενα συστήματα ακριβείας, δήλωσε ο ηγέτης Νασράλα. Αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ έχουν πει πως η οργάνωση χρησιμοποίησε μικρό μέρος του οπλοστασίου της στις εχθροπραξίες τον περασμένο χρόνο.

    Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν πει πως οι στρατιωτικές υποδομές της Χεζμπολάχ συμπλέκονται στενά μέσα στα χωριά και στις κοινότητες του νοτίου Λιβάνου, με πυρομαχικά και εξέδρες εκτόξευσης πυραύλων να τοποθετούνται σε σπίτια σε όλη την περιοχή. Το Ισραήλ σφυροκοπεί ορισμένα από αυτά τα χωριά επί μήνες προκειμένου να πλήξει τις ικανότητες της Χεζμπολάχ.

    Οι επιβεβαιωμένες λεπτομέρειες γα το δίκτυο σηράγγων παραμένουν ελάχιστες. Το 2021 έκθεση του Alma, του ισραηλινού κέντρου σκέψης που ειδικεύεται στη Χεζμπολάχ, ανέφερε πως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα βοήθησαν στην κατασκευή του δικτύου σηράγγων μετά τον πόλεμο του 2006.

    Το Ισραήλ είχε προσπαθήσει ήδη να σκοτώσει διοικητές της Χαμάς και αυτόνομες μονάδες μαχητών από τις σήραγγες που διασχίζουν τη Γάζα.

    «Είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στη Γάζα, και είναι οπωσδήποτε κάτι που μπορεί να συναντήσουμε στον Λίβανο», δήλωσε η Καρμίτ Βαλένσι, ερευνήτρια στο κέντρο σκέψης Institute for National Security Studies στο Τελ Αβίβ.

    Ο Κριγκ είπε πως αντίθετα με τη Γάζα, όπου οι περισσότερες σήραγγες έχουν ανοιχθεί με χειρωνακτική δουλειά σε αμμώδες έδαφος, οι σήραγγες στον Λίβανο έχουν ανοιχθεί βαθιά μέσα σε βράχο. Είναι πολύ λιγότερο προσβάσιμες απ’ ό,τι στη Γάζα και ακόμη λιγότερο εύκολο να καταστραφούν».

     



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ