23 C
Athens
22.4 C
Thessaloniki
Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024
More

    Φωτορεπόρτερ που τραυματίστηκε από την ΕΛ.ΑΣ. σε διαμαρτυρία του 2021 δικαιώθηκε στο δικαστήριο


    Σε μια ιστορική απόφαση, δικαστήριο επιδίκασε στον φωτορεπόρτερ Ορέστη Παναγιώτου αποζημίωση 30.000 ευρώγια την ηθική βλάβη που υπέστη από τον τραυματισμό του κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

    Σύμφωνα με την Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, ο τραυματισμός προκλήθηκε από παράνομη ενέργεια αστυνομικού, με ευθεία βολή της «Αύρας» του υδροβόλου οχήματος καταστολής της ΕΛΑΣ, κατά τη διάρκεια κάλυψης διαμαρτυρίας του Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών.

    Ο τραυματισμός σημειώθηκε έξω από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στη Λ. Κηφισίας στο Μαρούσι, την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021.


    «Η απόφαση αποτελεί ορόσημο για την προστασία των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων και ειδικότερα των φωτορεπόρτερ, οι οποίοι συχνά εκτίθενται σε κινδύνους κατά την εκτέλεση του έργου τους», σημειώνει η Ένωση Φωτορεπόρτερ.

    «Δικαστική νίκη»

    «Η δικαστική αυτή νίκη, με παρεμβάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Ευρωκοινοβουλίου, της Διεθνούς Αμνηστίας, του Συνηγόρου του Πολίτη, του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, της ΕΣΗΕΑ και βεβαίως και βεβαίως της ΕΦΕ και την βοήθεια συναδέλφων που κατέθεσαν ως μάρτυρες, πέρα από την προσωπική δικαίωση του κ. Παναγιώτου, αποτελεί μια σημαντική αναγνώριση του δικαιώματος στην ελεύθερη πληροφόρηση και στην ασφάλεια των δημοσιογράφων», επισημαίνει χαρακτηριστικά η Ένωση.


    Να σημειωθεί ότι στις 7 Νοεμβρίου δικάζεται σε ξεχωριστή ποινική διαδικασία, ο αστυνομικός-χειριστής του οχήματος που τραυμάτισε τον φωτορεπόρτερ.

    Σε περίπτωση καταδίκης του, θα είναι η δεύτερη απόφαση μετά την υπόθεση της Τατιάνας Μπόλαρη, όπου αστυνομικός καταδικάζεται για βία εναντίον φωτορεπόρτερ.

    «Η δικαίωση ενός συναδέλφου είναι δικαίωση για όλους μας». Σημειώνει η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ