19.3 C
Athens
15.8 C
Thessaloniki
Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024
More

    Τέμπη: Απολογείται σήμερα η πρόεδρος της ΡΑΣ – Βαρύνεται με κατηγορίες ακόμη και κακουργηματικού χαρακτήρα


    Το κατώφλι των ανακριτικών Αρχών αναμένεται να περάσει σήμερα η πρόεδρος της ΡΑΣ για να απολογηθεί σχετικά με τις κατηγορίες που την βαρύνουν ως προς την τραγωδία στα Τέμπη.

    Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει η πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων είναι το κακούργημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών και τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας, της βαριάς σωματικής βλάβης και ελαφράς σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή.

    Η πρόεδρος της Αρχής είχε ζητήσει και πάρει τον περασμένο Αύγουστο προθεσμία δύο μηνών για να απολογηθεί, καθώς ο εφέτης ανακριτής στην πολυσέλιδη διάταξή του διαπίστωσε ποινικές ευθύνες στο πρόσωπό της για ενέργειες και παραλείψεις σχετικά με την ασφαλή κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών στο σιδηροδρομικό δίκτυο.


    Η ίδια είχε καταθέσει στις αρχές του έτους και στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, όπου, όπως είχε αναφερθεί, διαπιστώθηκαν μεγάλες ευθύνες της ΡΑΣ για το τραγικό δυστύχημα.

    «Μετάθεση ευθυνών επιχείρησε με την κατάθεσή της στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την τραγωδία των Τεμπών η πρόεδρος της ΡΑΣ, προσπαθώντας να μειώσει τον ρόλο της Αρχής στη χορήγηση εγκρίσεων ασφαλείας του σιδηροδρομικού δικτύου» αναφερόταν από κύκλους της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής.


    «Παρά την προφανή της απόπειρα να το υποβαθμίσει, υποχρεώθηκε να παραδεχθεί ότι το πόρισμα της ΡΑΣ σχετικά με το σχέδιο διαχείρισης ασφάλειας για το δυστύχημα στα Τέμπη διαπιστώνει ανθρώπινο λάθος» έλεγαν σύμφωνα με το protothema.gr.

    Η πρόεδρος της ΡΑΣ «αφού επισήμανε ότι ακόμη δεν ολοκληρώθηκε η αυτεπάγγελτη έρευνα της Αρχής, σημείωσε ότι στο υπηρεσιακό πόρισμα αναφέρεται ότι ο σταθμάρχης δεν λειτούργησε όπως έπρεπε, οι μηχανοδηγοί δεν επικοινώνησαν ως όφειλαν, βρήκαμε ενδείξεις ότι πιθανώς δεν ολοκληρώθηκαν όλες οι ώρες εκπαίδευσης και ότι υπήρχαν αστοχίες σε διάφορα επίπεδα ελέγχου» αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, υπογραμμίζοντας ότι υπήρχε ανθρώπινο λάθος και από τις δύο πλευρές (σταθμάρχη και μηχανοδηγών).

    Σύμφωνα με την ίδια, υπήρξε ξεκάθαρη ως προς τις παραλείψεις, καθώς -με λύπη της όπως είπε- διαπιστώνεται ότι «οι δύο μηχανοδηγοί δεν επικοινώνησαν».

    Σύμφωνα με το dikastiko.gr, παράλληλα, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διεξήχθη μετά τη μήνυση συγγενών θυμάτων, έχει ασκηθεί δίωξη για παράβαση καθήκοντος κατά τριών προανακριτικών υπαλλήλων της Πυροσβεστικής και ενός ανώτερου αξιωματικού.

    Για ιατροδικαστές και δικαστικούς εμπειρογνώμονες που περιλαμβάνονταν στη μήνυση, η υπόθεση αρχειοθετήθηκε, ενώ για τους δικαστικούς λειτουργούς που περιλαμβάνονταν επίσης στη μήνυση η υπόθεση θα εξεταστεί από άλλους εισαγγελικούς λειτουργούς εκτός Λάρισας.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ