23.3 C
Athens
19.5 C
Thessaloniki
Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024
More

    Ο απόλυτος οδηγός για τη λειτουργία του ελληνικού «FBI» – Τα πρόσωπα, οι αρμοδιότητες, οι υποδιευθύνσεις και η συνεργασία με EUROPOL, INTERPOL


    Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης του Οργανωμένου Εγκλήματος ή αλλιώς το ελληνικό «FBI» παίρνει «σάρκα και οστά».

    Αργά το απόγευμα της Δευτέρας (7/10), εκδόθηκε η απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. για τις τοποθετήσεις των υποστρατήγων και των ταξιάρχων που θα στελεχώσουν την υπηρεσία με τον υποστράτηγο Φώτη Ντουΐτση να αναλαμβάνει χρέη διοικητή και τον υποστράτηγο Γιώργο Τζήμα να αναλαμβάνει χρέη υποδιευθυντή.

    Στις αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος υπάγονται:


    • η εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων, εγχώριων ή διασυνοριακών
    • η έρευνα σχετικά με τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες παράλληλα με την έρευνα για τα βασικά αδικήματα
    • η παρακολούθηση της εξέλιξης και των τάσεων των σοβαρών και οργανωμένων εγκλημάτων
    • η μελέτη των επιστημονικών και τεχνικών μεθόδων καταπολέμησής τους

    Στο πεδίο δράσης της θα περιλαμβάνεται επίσης η συνεργασία με Αρχές επιβολής του νόμου άλλων χωρών, στο πλαίσιο της ανταλλαγής γνώσεων, πληροφοριών και εμπειριών σε θέματα αντιμετώπισης των σοβαρών και οργανωμένων εγκλημάτων, η παροχή τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης στο προσωπικό των αρμόδιων περιφερειακών αστυνομικών υπηρεσιών, η συνεργασία με άλλες κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας ή άλλες Αρχές και υπηρεσίες και ιδίως την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

    Παράλληλα, ζητούμενο είναι η συνεργασία της ΔΑΟΕ με την EUROPOL, την INTERPOL και με συναρμόδιες Αρχές και υπηρεσίες της χώρας και άλλων κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τρίτων χωρών, στο πλαίσιο ειδικών συμφωνιών, καθώς επίσης η αξιοποίηση πληροφοριών από όλες τις υπηρεσίες, στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας.


    «H ΔΑΟΕ, μετά από έγκριση ή διαταγή του aρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, δύναται να επιλαμβάνεται της διερεύνησης σοβαρών εγκλημάτων, τα οποία, λόγω της βαρύτητας, του τρόπου, των μέσων και των ειδικών συνθηκών τέλεσής τους, ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την κοινή γνώμη ή είναι δυνατόν να επηρεάσουν δυσμενώς το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών ή απαιτούν ιδιαίτερη εμπειρία ή εξειδικευμένη γνώση για την αποκάλυψη των δραστών και τη συλλογή των απαραίτητων στοιχείων για την παραπομπή τους στη δικαιοσύνη. Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου ως “σοβαρά εγκλήματα” νοούνται οι αξιόποινες πράξεις που αναφέρονται στην περ. η’ της παρ. 17 του άρθρου 27 του παρόντος και ως “οργανωμένα εγκλήματα” ιδίως τα εγκλήματα του άρθρου 187 ΠΚ», προστίθεται στο ΦΕΚ.

    Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ που θα στελεχώσουν το ελληνικό FBI – Δείτε όλα τα ονόματα

    Διοικητής του ελληνικού FBI αναλαμβάνει ο υποστράτηγος Φώτης Ντουΐτσης, υποδιευθυντής της νεοϊδρυθείσας Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος αναλαμβάνει ο υποστράτηγος Γιώργος Τζήμας (ο οποίος ήταν διευθυντής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης).

    Ο ταξίαρχος Γιώργος Μάγγας μετακινείται από την καταργηθείσα Οικονομική Αστυνομία, όπου ήταν διευθυντής, στη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής (ως διευθυντής). Ο ταξίαρχος Γιάννης Σταυρακάκης από τον Κλάδο Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων μετακινείται στο ελληνικό FBI ως β’ υποδιευθυντής.

    Η Αντωνία Λεούση από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών μετακινείται στο Γραφείο κ. Προισταμένου Επιτελείου. Ο Αλέξης Κωτσιόπουλος από τη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής στη ΓΑΔΑ. Ο ταξίαρχος Γιώργος Μπουροδήμος από τη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής, στη ΓΑΔΑ. Ο Βασίλης Παπακώστας από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στον Κλάδο Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, ως προϊστάμενος. Ο Αλέξανδρος Σταματίου στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, όπου υπηρετεί, ως βοηθός. Ο Κωνσταντίνος Αθανασάκος από τη Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης στη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ως διευθυντής.

    Ελληνική Αστυνομία: Πώς στελεχώνονται οι Υποδιευθύνσεις

    Παράλληλα, εκδόθηκε απόφαση για τη στελέχωση των κρίσιμων και νευραλγικών Υποδιευθύνσεων που θα ανήκουν στο ελληνικό FBI.

    Ο Σπύρος Τσαρδάκας αναλαμβάνει στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών, ως διευθυντής. Ο Γρηγόρης Ζαχαράκης στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων Κατά της Ζωής και της Ιδιοκτησίας, ως διευθυντής. Ο Κωνσταντίνος Χριστόλογλου στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένης Αθλητικής Βίας, ως διευθυντής. Ο Θοδωρής Χρονόπουλος στην Υποδιεύθυνση Πληροφοριών και Ειδικών Δράσεων, ως διευθυντής. Η Σταυρούλα Παυλοπούλου στην Υποδιεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης, ως διευθυντής.

    Τέλος αποφασίστηκε,

    Οι κάτωθι Αστυν. Διευθυντές από τη Δ/νση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, να μεταφερθούν στην Υποδ/νση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος ως ακολούθως:

    • Αριστείδης Μίντζας, ως Διευθυντής
    • Γεώργιος Μαρωνίτης, ως Υποδιευθυντής
    • Ο Αστυνομικός Δ/ντης Γεώργιος Αντωνίου, από την καταργηθείσα Δ/νση Οικονομικής Αστυνομίας, στη Δ/νση Αλλοδαπών ως Διευθυντής
    • Η Αστυν. Δ/ντης Αργυρώ Γκάρη, από την καταργηθείσα Υποδ/νση Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος στη Δ/νση Ασφάλειας Αττικής
    • Ο Αστυν. Δ/ντης Βασίλειος Μπερτάνος, από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ως Διευθυντής.

    Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι τοποθετήσεις των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι θα «τρέξουν» την υπηρεσία-«στοίχημα» για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, φέρουν την «υπογραφή» του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ