25.3 C
Athens
25.3 C
Thessaloniki
Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024
More

    Παναγιωτόπουλος: «Ευρωπαϊκό πρόβλημα το Μεταναστευτικό – Οι θέσεις της Ελλάδας»


    Η Ελλάδα προσέρχεται στο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων για να αναζητήσει και να διαπραγματευτεί μία πολύ ευρωπαϊκή λύση σε ένα πολύ ευρωπαϊκό πρόβλημα, όπως ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

    «Έχουμε απορροφήσει μεγάλη πίεση εφαρμόζοντας μία πολιτική για την ανάσχεση της παράτυπης μετανάστευσης, η οποία είναι σκληρή αλλά δίκαιη και ισορροπημένη, και αυτό που χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε είναι να σεβαστούμε τα συμφωνηθέντα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, να συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα και να διατηρήσουμε το πνεύμα του Συμφώνου με γνώμονα την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και τη δίκαιη κατανομή των βαρών», σημείωσε προσερχόμενος στο Συμβούλιο, που πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο.

    Ερωτηθείς για τη στάση της Ολλανδίας, ο κ. Παναγιωτόπουλος απάντησε ότι «προφανώς κάθε είδους μονομερής απόφαση θα βλάψει το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο και ιδιαίτερα το πνεύμα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου.


    Πρέπει να προχωρήσουμε με έναν πολύ συλλογικό και ευρωπαϊκό τρόπο, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που γίνεται όλο και πιο δύσκολο και περίπλοκο στη διαπραγμάτευση λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων». Σε σχέση με τις επιστροφές, τόνισε ότι το θέμα «έχει ήδη τεθεί στο τραπέζι, αλλά επιμένουμε ότι οι επιστροφές πρέπει να συζητηθούν στο πνεύμα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου και όλων των διατάξεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένου του Δουβλίνου. Επομένως, ναι στις επιστροφές, αλλά εντός του πλαισίου που ήδη ισχύει».

    Τέλος, ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε: «Απορροφούμε μεγάλη πίεση από τότε που άρχισαν να αυξάνονται οι παράτυπες ροές και εξακολουθούμε να το κάνουμε, οπότε υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, αλλά πρέπει να γίνει, και να γίνει με τρόπο που να αποφασίζουμε συλλογικά και όχι να αποφασίζουμε μόνοι μας. Αν αποφασίσουμε μόνοι μας έχουμε πρόβλημα».




    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ