22.5 C
Athens
19.5 C
Thessaloniki
Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024
More

    Αγωνία για τη φτωχοποίηση των ενστόλων – Σύσκεψη στην Κρήτη για τα «ανοιχτά» ζητήματα!

    Συγκέντρωση πραγματoποίησαν χθες, Σάββατο (26/10), οι εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και οι Απόστρατοι από όλη την Κρήτη στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Αστυνομικού Μεγάρου Ηρακλείου για τα προβλήματα του κλάδου των ενστόλων.

    Τη συγκέντρωση διοργάνωσαν οι εκλεγμένοι σε όργανα των Σωμάτων Ασφαλείας, Ενώσεων Ενόπλων Δυνάμεων και Αποστράτων και απευθύνθηκαν σε όλους τους αιρετούς – εκλεγμένους φορείς Περιφέρειας Κρήτης, για να εκφράσουν την αγανάκτηση και τον προβληματισμό τους για όσα δεν έγιναν μέχρι σήμερα…

    Το «παρών» έδωσαν οι βουλευτές: Χανίων ΝΔ, Σέβη Βολουδάκη Αλ.Μαρκογιαννάκης, ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου Φραγκίσκος Παρασύρης, ο Ανεξάρτητος βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης και εκπρόσωποι των βουλευτών ΝΔ Ηρακλείου Κ. Κεφαλογιάννη και ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου Ελ. Βατσινά.


    Μεταξύ άλλων, οι παριστάμενοι ζήτησαν αναγνώριση της επικινδυνότητας του επαγγέλματός τους, πραγματική αύξηση της ωριαίας νυχτερινής αποζημίωσης και την επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2012.

    Τι συζητήθηκε για τα προβλήματα των ενστόλων

    Ακόμα, ζήτησαν:


    -Ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς στην ανταποδοτική σύνταξη και να μην συμψηφίζονται με αυτήν οι αυξήσεις

    – Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

    – Επιστροφή παρακρατηθέντων ποσών για το 2017-2018 τους δικαιούχους είτε έκαναν αγωγή είτε όχι και

    -Επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του επιδόματος αδείας

    Για τις συντάξεις ζήτησαν, μεταξύ άλλων, επιστροφή αναδρομικά των χρημάτων που έχουν περικοπεί από τις συντάξεις Δημοσίου και ΟΓΑ, τονίζουν επίσης ότι δεν θα πρέπει να ζητηθούν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα μετά την 3ετία, και οι συντάξεις χηρείας να χορηγούνται εφ’ όρου ζωής. Ακόμα, ο φορέας επικουρικής ασφάλειας να χορηγεί την σύνταξη αυτεπάγγελτα, αμέσως με την λήψη της πράξης συνταξιοδότησης, χωρίς αίτηση.

    Σε ό,τι αφορά στις στρατιωτικές συντάξεις, όπως έχουν επισημάνει κατά καιρούς οι εκπρόσωποι των ένστολων, ο ΕΦΚΑ θα πρέπει να καταβάλλει έντοκα, αναδρομικά για 2021,2022, 2023 τα ποσά που προκύπτουν στην κύρια σύνταξη, ακόμη κι αν υπάρχει θετική προσωπική διαφορά.

    Τόνισαν δε ότι θα πρέπει η πενταετία να αναγνωρίζεται και στο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Π.Σ. και του Λ.Σ, που αποχώρησε ή αποχωρεί με αίτησή του, με τη συμπλήρωση 20ετούς πραγματικής υπηρεσίας και του οποίου ο χρόνος υπηρεσίας, λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο

    Ο εκπρόσωπος της ΠΟΑΣΥ, Γ. Πικράκης, απευθυνόμενος στους βουλευτές, έθεσε ως πρωτεύον αίτημα το επικίνδυνο του επαγγέλματος. “Πολλές φορές ντρέπομαι να αντικρίσω χήρες ή παιδιά ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους. Δεν είναι μόνο το οικονομικό, είναι κυρίως το ηθικό. Το δικαιούμαστε κι εμείς και οι νεκροί μας¨, τόνισε.

    Έθεσε επίσης το θέμα των δώρων. Όπως είπε, θα πρέπει να να ισχύουν τα ίδια σε ιδιωτικούς και δημόσιους υπαλλήλους. Τα δώρα είναι σημαντικά και λόγω της εποχής ανέχειας που βιώνουμε, είπε.

    Ο κ. Στέλιος Καρακούδης, Πρόεδρος Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ σημείωσε: “40 χρόνια από την ενοποίηση της ΕΛ.ΑΣ και αυτά τα 40 χρόνια έχουμε χάσει 154 αστυνομικούς. Θερμή παράκληση να αναγνωριστεί επιτέλους το επάγγελμα μας ως επικίνδυνο”.

    “Έχουμε λάβει θετικά μηνύματα, αλλά δεν μας αρκούν οι σκέψεις, θέλουμε να γίνουν πράξη”, σημείωσε ο κ. Απόλλων Φραγκιαδάκης εκπροσωπώντας τους πυροσβέστες.

    Ο ίδιος έθεσε επίσης το θέμα της αναγνώρισης του επαγγέλματος το πυροσβέστη ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού. “Τι άλλο περιμένουμε μετά από τόσες δεσμεύσεις που δεν υλοποιήθηκαν και θρηνώντας τόσους νεκρούς;”, αναρωτήθηκε Ο ίδιος αναφέρθηκε ακόμα στην τεράστια έλλειψη προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα.

    Ο Πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης Γιώργος Σφακιανάκης, αναφέρθηκε στο μεγάλο ζήτημα της αναγνώρισης του επαγγέλματος ως επικίνδυνου. “Είναι πρωτίστως ηθικό ζήτημα” σημείωσε και πρόσθεσε το δίκαιο του αιτήματος για επαναφορά των δώρων.

    Υπογράμμισε για τις μισθολογικές αυξήσεις, λέγοντας:

    “Από το 2008 ως σήμερα, καμία απολύτως αύξηση. Με το “κόλπο” της προσωπικής διαφοράς, κανένας συνάδελφος δεν πήρε αύξηση με το νέο μισθολόγιο. Δίνουμε μάχες καθημερινά στο πεδίο κι αυτό πρέπει να αναγνωριστεί”

    Ο κ. Νίκος Αντωνόπουλος, εκπρόσωπος της ΠΟΜΕΝΣ επισήμανε:

    “Είμαστε εδώ 4 εργασιακοί κλάδοι, καθένας με την αποστολή του και το ρόλο του. Στόχος μας η προστασία του πολίτη και της πατρίδας μας. Οι ένοπλες δυνάμεις υφίστανται τεράστιες αδικίες. Αν και είναι νομοθετημένο, δεν πληρωνόμαστε τα νυχτερινά, παρά μόνο από το 2023 και μετά και αφού προηγήθηκε δικαστική προσφυγή”. Τόνισε δε ότι η αύξηση που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός για τη νυχτερινή υπηρεσία δεν ξεπερνάει τα 2 ευρώ!

    Για το συνταξιοδοτικό των ΕΠΟΠ είπε ότι σε λίγους μήνες θα συνταξιοδοτηθούν οι πρώτοι ΕΠΟΠ και “όπως είπε ο κ. Τσακλόγλου, δε θα λάβουν σύνταξη γιατί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του ΕΦΚΑ”.

    Ο Πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Κρήτης, κ. Μανώλης Αντωνακάκης προχώρησε σε ανάλυση των αιτημάτων των πυροσβεστών, ζητήματα οικονομικά αλλά και θεσμικά.

    Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος της Ένωσης ειδικών φρουρών Κρήτης, Χρήστος Τσανακτσίδης.

    “Όσο είστε δίπλα μας εσείς, είμαστε κι εμείς ακόμη πιο δυνατοί”, τόνισε από τη δική του πλευρά ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, Νίκος Καλομοίρης.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ