10.2 C
Athens
7.6 C
Thessaloniki
Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2025
More

    Προειδοποίηση Τσελέντη για μεγάλο σεισμό στη Σαντορίνη: «Έρχεται τις επόμενες ώρες, έχει ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Αμοργού»

    Μία ιδιαιτέρως δυσάρεστη πρόβλεψη έκανε την Τρίτη 4/2 ο σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης, μέσω ανάρτησής του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε τις επόμενες ώρες έρχεται μεγάλος σεισμός στη Σαντορίνη.

    «Ο σεισμογόνος χώρος επεκτείνεται προς τα ΒΑ και είναι φανερό ότι το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού που μας έδωσε το καταστροφικό σεισμό του 1956 έχει ενεργοποιηθεί» υπογράμμισε ο Άκης Τσελέντης.

    Η ανάρτηση του Άκη Τσελέντη για τη Σαντορίνη

    «Δυστυχώς η σεισμική δραστηριότητα ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ αλλά αντίθετα εντείνει τους ρυθμούς της. Μόνο μέσα σε αυτές τις λίγες μέρες του Φεβρουαρίου ξεπέρασαν τους 40 οι σεισμοί μεγαλύτεροι των 4R.

    Ο σεισμογόνος χώρος επεκτείνεται προς τα ΒΑ και είναι φανερό ότι το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού που μας έδωσε το καταστροφικό σεισμό του 1956 έχει ενεργοποιηθεί.

    Η όλη δραστηριότητα έχει ξεκάθαρα τα χαρακτηριστικά ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ακολουθίας και δυστυχώς όσο δε γίνεται ο κύριος σεισμός τόσο θα ΑΥΞΑΝΕΙ και το αναμενόμενο μέγεθος του.


    Το χειρότερο σενάριο είναι να φτάσουμε τα μεγέθη του 1956 αλλά το πλέον πιθανό είναι να έχουμε σύντομα τον κυρίως σεισμό, (όχι όπως το Αρκαλοχώρι που είχαμε προσεισμική ακολουθίες 4 μηνών), οπότε θα μπούμε στην καθαρά μετασεισμική φάση ή οποία όμως θα διαρκέσει για αρκετούς μήνες μέχρι το καλοκαίρι, με δραματικές επιπτώσεις στο τουρισμό του νησιού το οποίο δεν είναι ότι καλύτερο από συνθήκες δόμησης.

    Έχουν γίνει πολεοδομικά εγκλήματα στο νησί υπό την πίεση των ξενοδοχειακών συμφερόντων.

    Δόθηκαν οικοδομικές άδειες και κτίστηκαν στα Φηρά, στην Οία και αλλαχού, κατασκευές μεγάλου βάρους (Ξενοδοχεία με πισίνες) στα πρανή, στην πλαγιά, στην πλήρη κατηφόρα προς τη θάλασσα, κάτω του παραδοσιακού οικισμού, με ψευτοθεμελιώσεις!


    Σχετικά τώρα με τα ηφαίστεια είναι και τα δύο (Σαντορίνης κ Κολούμπο) ενεργά και σίγουρα υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση με τη σεισμικότητα.

    Θα παρακαλούσα τους πολιτικούς (τοπικούς και μη) να μην προκαταβάλουν τους επιστήμονες και να κάνουν σεισμολογικές εκτιμήσεις. Αν θέλουν να προσφέρουν ας πατάξουν τις πολεοδομικές παρανομίες κλείνοντας τα αυτιά τους στα ξενοδοχειακά συμφέροντα και να αφήσουν τους επιστήμονες να κάνουν τη δουλειά τους.

    Υπάρχει βέβαια και η μικρή πιθανότητα το φαινόμενο να εκτονωθεί με μεσαίου μεγέθους σεισμούς αλλά εμείς πρέπει να σκεφτόμαστε το χειρότερο σενάριο. Πάντως να γίνει αντιληπτό ότι οι ζωές των κατοίκων είναι πολύ πάνω από τα όποια οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα.

    Και το νησί μου η Κεφαλλονιά έχει σεισμικότητα ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ από τη Σαντορίνη και αντίστοιχα απότομα πρανή αλλά έχει τέλειες συνθήκες δόμησης. Ήμαστε σχεδόν άτρωτοι και σε πολύ μεγάλα σεισμικά μεγέθη. Για αυτό λέμε «come to Cephallonia to enjoy earthquakes!». Μακάρι κάποια στιγμή να μπορούσαμε να πούμε το ίδιο και για όλη την Ελλάδα.

    (**) Την προηγούμενη ανάρτηση μου την είδαν πάνω από 500,000! Άτομα (Από μετρήσεις του FB, δεν εννοώ τα like). Σας ευχαριστώ για την μεγάλη τιμή που μου κάνετε να με διαβάζετε. Δεν θα σας διαψεύσω και πάντα όπως όλα τα χρόνια της καριέρας μου θα σας λέω αλήθειες μακριά από οποιεσδήποτε πολιτικές ποδηγετήσεις και συμφέροντα».

    Σαντορίνη: Πάνω από 9.000 άνθρωποι έχουν φύγει από το νησί

    Με κάθε τρόπο οι κάτοικοι προσπαθούν να φύγουν από το νησί της Σαντορίνης, που τα τελευταία 24ωρα σείεται από μπαράζ σεισμών με μεγέθη που πλησιάζουν επικίνδυνα τα 5 Ρίχτερ.

    Στο λιμάνι του νησιού τα ξημερώματα της Τρίτης (4/2) πικρατούσε το αδιαχώρητο, καθώς πολλές οικογένειες περίμεναν να επιβιβαστούν στο πλοίο για Πειραιά.

    Νέος ισχυρός σεισμός μεγέθους 4,8 Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί, λίγο αργότερα σημειώθηκε νέος σεισμός 4,5 Ρίχτερ.

    Κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν νέοι ισχυροί σεισμοί ανοιχτά της Σαντορίνης. Τουλάχιστον 4 σεισμοί, μετά τις 12 τα μεσάνυχτα ξεπέρασαν τα 4 Ρίχτερ με τον ισχυρότερο να φτάνει και πάλι τα 4,9 Ρίχτερ.

    Έκτοτε έχουν σημειωθεί απανωτοί σεισμοί, όλοι πάνω από 3 Ρίχτερ.

    Η ανησυχία είναι έκδηλη τόσο ανάμεσα στους κατοίκους όσο και στις Αρχές, καθώς μέχρι στιγμής το φαινόμενο δεν φαίνεται να εκτονώνεται.

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία πάνω από 9.000 άνθρωποι (κάτοικοι και τουρίστες) έχουν εγκαταλείψει το νησί, ενώ τα ξημερώματα η εικόνα από το λιμάνι της Σαντορίνης ήταν εντυπωσιακή, καθώς δεκάδες οικογένειες ετοιμάζονταν να επιβιβαστούν στο πλοίο της γραμμής.



    guest
    0 Σχόλια
    Oldest
    Newest
    Inline Feedbacks
    Δείτε όλα τα σχόλια

    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ