15 C
Athens
12.8 C
Thessaloniki
Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2025
More

    Πρόεδρος ΕΟΔΑΣΑΑΜ για τα Τέμπη: «Καταλήξαμε ότι υπήρξαν 2,5 τόνοι εύφλεκτου υγρού – Ήταν μεταξύ δεύτερης μηχανής και πρώτης ανοιχτής φορτάμαξας»

    «Ξεκινήσαμε την έρευνα χωρίς βίντεο φόρτωσης της εμπορικής αμαξοστοιχίας» δήλωσε στην ΕΡΤ o Χρήστος Παπαδημητρίου, πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για την τραγωδία στα Τέμπη.

    Μιλώντας για τη διερεύνηση της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη και το ρόλο του φορέα τόνισε ότι ο οργανισμός «έπρεπε να υπάρχει από το 2004 και δημιουργήθηκε το 2023».

    Σχολιάζοντας το πόρισμα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (27/2), μια μέρα πριν από την συμπλήρωση δύο χρόνων από την σύγκρουση των δύο τρένων, είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν γνωρίζουμε πόσοι πέθαναν από τη φωτιά» ενώ όσον αφορά την παρουσία άγνωστης καύσιμης που προκάλεσε την πυρόμπαλα απάντησε ότι τυχόν ίχνη εξαφανίστηκαν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών σημειώνοντας ότι «μέσω προσομοίωσης καταλήξαμε ότι υπήρξαν 2,5 τόνοι εύφλεκτου υγρού».

    Παράλληλα ο κ. Παπαδημητρίου έκανε λόγο για ένα «αλαλούμ» που επικράτησε στο σημείο της σιδηροδρομικής τραγωδίας λέγοντας ότι έγιναν πολλά λάθη ακόμα και από τους εισαγγελείς που ήταν στο σημείο επαναλαμβάνοντας ότι «δεν υπήρχε κάποια κεντρική εντολή για μπάζωμα».

    Όπως δήλωσε «τις πρώτες στιγμές δεν υπήρχαν πρωτόκολλα, επικρατούσε αλαλούμ μεταξύ πυροσβεστικής και αστυνομίας. Το πρώτο μέλημα ήταν να σωθούν οι άνθρωποι» σημειώνοντας στη συνέχεια ότι «στις 3 Μαρτίου έγιναν όλα λάθος στο πεδίο, όσον αφορά στη συλλογή των στοιχείων».

    Όπως χαρακτηριστικά είπε «δύο-τρεις μέρες μετά το δυστύχημα δεν ήμασταν σίγουροι πόσοι ήταν πάνω στο τρένο».

    Τι είπε για τα αίτια του θανάτου των επιβαινόντων

    Αναφερόμενος στις έρευνες και στα αίτια του θανάτου των επιβαινόντων είπε ότι «ακόμα και ένας άνθρωπος να πέθανε από την φωτιά, έπρεπε να το ερευνήσουμε».

    Περιγράφοντας τι έγινε μετά τις 3 Μαρτίου που είχε σταματήσει η διαδικασία ανεύρεσης επιζώντων επισήμανε ότι «δεν υπήρχε κανείς να πει στοπ» σημειώνοντας ότι «υπήρχε το μέλημα ότι πρέπει να αποκατασταθεί η κυκλοφορία».

    Οπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών ανέφερε ότι «μέσω προσομοίωσης καταλήξαμε ότι υπήρξαν 2,5 τόνοι εύφλεκτου υγρού».

    Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Παπαδημητρίου «από τα βίντεο βλέπω διαφορετικό χρώμα καπνού, λευκό από μαύρο, άρα είναι διαφορετικό καύσιμο, συν από τα ίχνη στο έδαφος βλέπω διαφορετικό καύσιμο, συν μια κρίσιμη γνωμάτευση που μας ήρθε από τον καθηγητή Κωσταντόπουλο, στο ΑΠΘ, που μας είπε ότι κατά πάσα πιθανότητα τα έλαια σιλικόνης δεν μπορούν έχουν οδηγήσει σε αυτή φωτιά».

    Ερωτηθείς που μπορεί ενδεχομένως να είχε τοποθετηθεί η άγνωστη εύφλεκτη ουσία ο κ. Παπαδημητρίου δήλωσε ότι «θα έπρεπε να είναι μεταξύ της δεύτερης μηχανής και της πρώτης ανοιχτής φορτάμαξας που είχε τις ατσάλινες πλάκες». Απαντώντας στο ερώτημα γιατί δεν βρέθηκε κάτι τόνισε:

    «Δεν βρέθηκαν υπολείμματα. Η απάντηση των ειδικών είναι ότι εάν υπήρχε κάτι τέτοιο και αν είχε καεί σε αυτές τις θερμοκρασίες δεν θα είχαν βρεθεί υπολείμματα».

    Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ αναφέρθηκε στην περιβόητη σύμβαση 717 λέγοντας ότι «εάν είχε ολοκληρωθεί η σύμβαση 717 θα υπήρχαν περισσότερες δικλείδες ασφαλείας».

    Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου η έρευνα είναι ανοικτή. «Κάναμε τη δουλειά μας σαν να ήταν τα παιδιά μας στο τρένο», δήλωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν βρήκε κάποια κεντρική εντολή για το μπάζωμα.

    Μιλώντας για τα λάθη που έγιναν στις 28 Φεβρουαρίου 2023 δήλωσε: «Εκείνη την βραδιά, ήταν λάθος ακόμα και η εργονομία του σταθμού. Το βράδυ ο σταθμάρχης ήταν μόνος του και απαντούσε ακόμα και σε τηλέφωνα κατοίκων».



    0 Σχόλια
    Oldest
    Newest
    Inline Feedbacks
    Δείτε όλα τα σχόλια

    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ