Σε ανακοίνωσή της στις 24 Ιουλίου 2025, η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής (2η ΥΠΕ) τοποθετήθηκε επίσημα για το περιστατικό τραυματισμού τουρίστριας από κοντάρι ομπρέλας σε παραλία στη Δονούσα, επισημαίνοντας τις δυσκολίες πρόσβασης στο σημείο του ατυχήματος και τις άμεσες ενέργειες του υγειονομικού προσωπικού του νησιού.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η παραλία Λιβάδι όπου συνέβη το περιστατικό είναι απομακρυσμένη, χωρίς καμία οδική πρόσβαση, και η προσέγγιση είναι εφικτή μόνο με πλωτό μέσο και υπό περιορισμούς.
Αμέσως μετά το συμβάν, ειδοποιήθηκε η ιατρός του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Δονούσας, η οποία συνοδευόμενη από τη νοσηλεύτρια, μετέβη στο κεντρικό λιμάνι του νησιού.
Εκεί επιβιβάστηκαν σε τουριστικό καΐκι μαζί με τον αναγκαίο ιατρικό εξοπλισμό και μεταφέρθηκαν θαλάσσια κοντά στο σημείο του ατυχήματος.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, επειδή δεν υπήρχε δυνατότητα αποβίβασης στο σημείο, η ιατρός και η νοσηλεύτρια χρειάστηκε να κολυμπήσουν μέχρι την ακτή.
Στην παραλία, παρείχαν πρώτες βοήθειες στην τραυματία, η οποία βρισκόταν σε γενικά καλή κατάσταση. Συγκεκριμένα, της χορηγήθηκαν ορός, παυσίπονα, έλεγχος φλεβών και ζωτικών σημείων, καθώς και ρούχα για κάλυψη.
Στη συνέχεια, με τη συνδρομή άλλων λουόμενων, η τραυματισμένη γυναίκα μεταφέρθηκε με scoop φορείο σε φουσκωτό σκάφος ιδιώτη και οδηγήθηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού. Από εκεί, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο ελικοδρόμιο της Δονούσας και διακομίστηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας.
Η 2η ΥΠΕ επισημαίνει ότι το περιστατικό αντιμετωπίστηκε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα και τονίζει τη σημαντική προσπάθεια των επαγγελματιών υγείας σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.
Την ανακοίνωση κοινοποίησε και ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μέσω του λογαριασμού του στο X (Twitter).
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥ ΛΟΥΟΜΕΝΗΣ ΣΤΗ ΔΟΝΟΥΣΑ από την 2η ΥΠΕΣτη Δονούσα στις 11/07/2025 νωρίς το απόγευμα, σημειώθηκε ατύχημα όπου
λόγω σφοδρότητας του ανέμου κοντάρι ομπρέλας καρφώθηκε στο μηρό λουόμενης. Το
σημείο όπου συνέβη το ατύχημα (παραλία…— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) July 24, 2025
Πηγή εξωτερικής εικόνας: cyclades24.gr