20.3 C
Athens
19.4 C
Thessaloniki
Κυριακή 19 Μαΐου 2024
More

  ΑΔΕΔΥ: Πανεργατική απεργιακή κινητοποίηση στις 8 Μαρτίου  Η Κίνηση ξεσηκώνει τα συνδικάτα σε ένα «απεργιακό metoo» για την Απεργιακή 8 Μάρτη με ένα μπαράζ αποφάσεων για στάσεις εργασίας και μεγάλη συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 1μμ και πορεία στην Βουλή.
  Το εργατικό κίνημα πιάνει το νήμα των ιστορικών παραδόσεων που καθιέρωσαν τις 8 Μάρτη ως μέρα δράσης της παγκόσμιας εργατικής τάξης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, την σύγκρουση με τον καπιταλισμό που γεννά την καταπίεση.
  Σε στάσεις από τις 12:00-15:00 καλούν τα κορυφαία συνδικάτα ΑΔΕΔΥ και, το ίδιο και η ΕΙΝΑΠ.
  Δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία έχουν καλέσει. Ανάμεσα τους τα παρακάτω:
  Πανεργατικές διαστάσεις παίρνει στην Αθήνα η απεργιακή 8 Μάρτη, μετά το κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) για τρίωρη στάση εργασίας. Παράλληλα, όλο και περισσότερα πρωτοβάθμια σωματεία παίρνουν αποφάσεις συμμετοχής στην απεργιακή κινητοποίηση, με συγκέντρωση 1μμ στην πλατεία Κλαυθμώνος, διεκδικώντας ταυτόχρονα από τις ομοσπονδίες τους να προκηρύξουν κι αυτές στάση εργασίας ώστε η 8 Μάρτη να γίνει απεργιακή πανελλαδικά.
  Εκτός από την Αθήνα, απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν καλεστεί μέχρι στιγμής στη Θεσσαλονίκη (1μμ στο Άγαλμα Βενιζέλου) και στα Χανιά (12:00 στη Δημοτική Αγορά).
  Μέχρι στιγμής καλούν: Εργατικό Κέντρο Αθήνας, Σύλλογος Εργαζόμενων Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», Σωματείο Εργαζόμενων ΨΝΑ «Δρομοκαΐτειο», Σύλλογος Εργαζόμενων ΓΝΑ «Γεννηματάς», Σύλλογος Εργαζόμενων Νοσοκομείου «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, Σύλλογος Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Γλυφάδας – Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης “ο Αριστοτέλης”, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αμαρουσίου, Β ΕΛΜΕ Αθήνας, Ε ΕΛΜΕ Αθήνας, ΕΛΜΕ Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής, ΕΛΜΕ Εύβοιας, ΕΛΜΕ Χανίων, Σύλλογος Εργαζόμενων δήμου Αγίου Δημητρίου, Σύλλογος Εργαζόμενων δήμου Κερατσινίου, Σύλλογος Εργαζόμενων δήμου Αγίας Παρασκευής, Σωματείο Εργαζόμενων Λειτουργίας ΜΕΤΡΟ Αθήνας (ΣΕΛΜΑ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Προσωπικού ΕΡΤ (ΠΟΣΠΕΡΤ), Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ), Ομοσπονδία Υπαλλήλων Υπουργείου Ανάπτυξης, τέως Βιομηχανίας, Ενέργειας, Έρευνας και Τεχνολογίας (ΟΣΥΒΕΤ).
  H καμπάνια για την μαζική συμμετοχή στην απεργία και το συλλαλητήριο στις 8 Μάρτη έχει ενισχυθεί από την την τρίτη επανέκδοση του βιβλίου η πάλη ενάντια στην καταπίεση των γυναικών, της Μαρίας Στύλλου, από τις εκδόσεις Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο ξετυλίγεται ένα μπαράζ από εκδηλώσεις σε εργασιακούς χώρους, γειτονιές και πανεπιστήμια όπου η συζήτηση έχει ανάψει.
  Η Μαρία Στύλλου άνοιξε την εισήγηση της στο Ιλιον με τη διαπίστωση ότι η γυναικεία καταπίεση δεν είναι θέμα βιολογικής διαφοράς δύναμης. Έχει να κάνει με το σύστημα και με το ότι οι κυρίαρχες ιδέες είναι αυτές που έχουν δώσει ρόλους στα δύο φύλα. Ο καπιταλισμός υλοποιεί αυτές τις ιδέες μέσα από τις διαλυμένες εργασιακές σχέσεις. Μας πρότεινε το τεύχος του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα Κάτω που κυκλοφορεί, που στο εξώφυλλό του έχει φωτογραφία για την επέτειο από τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η καταστροφή και τότε γέννησε προσφυγιά και σήμανε τη σεξιστική αντιμετώπιση των προσφυγισσών που όταν πάτησαν το πόδι τους στην Ελλάδα τις έλεγαν ‘παστρικές’. Έτσι σύνδεσε τη μάχη ενάντια στον σεξισμό με τις μάχες που έχουμε να δώσουμε ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό με τις προσφύγισσες στο πλευρό μας.
  Όλες αυτές οι διακρίσεις είναι ταξικά ζητήματα και οι καπιταλιστές τις χτίζουν στους χώρους δουλειάς. Κι εκεί είναι που πρέπει να παλευτούν. Μετά τις επιθέσεις αλλά και τα μεγάλα προχωρήματα από το 2019 που ξεκίνησε να είναι απεργιακή η 8 Μάρτη, αυτό που έχουμε καταφέρει είναι να συνδυαστεί η μάχη ενάντια στην καταπίεση με τις μάχες ενάντια στην κυβέρνηση. Τις μάχες ενάντια στη φτώχεια που διαλύει τις οικογένειες, τις μάχες ενάντια στην απουσία των κοινωνικών δομών. Και φυσικά τις μάχες ενάντια στα αφεντικά που η κυβέρνηση τους λύνει τα χέρια. Αυτή την περίοδο έχουν ανοίξει τα στόματα και χτυπάμε θαρρετά. Το ελληνικό #metoo μαζί με το δυνάμωμα των σωματείων δείχνει τον δρόμο: μέσα από τη συλλογική διεκδίκηση, ταξικά και απεργιακά. Έχουμε αποτελέσματα ήδη, όπως με Λιγνάδη, Φιλιππίδη, αλλά και με την Cosco.”
  Επικοινωνήστε με: Σταυρούλα Πανίδου, εκπαιδευτικός, 6937438285, Αργυρή Ερωτοκρίτου, ειδικευόμενη γιατρός νοσοκομείο Γεννηματά  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

  ΑΠΟΨΕΙΣ