31.9 C
Athens
30.1 C
Thessaloniki
Κυριακή 21 Ιουλίου 2024
More

  Αυτά είναι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που είχαν «ρημάξει» ηλικιωμένους σε Αττική και Πελοπόννησο (εικόνες)


  Η Ελληνική Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία των μελών της εγκληματικής οργάνωσης που διέπρατταν απάτες, κλοπές και ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων σε περιοχές της Αττικής και της Πελοποννήσου.

  Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση προς διάπραξη πλειόνων κακουργημάτων και δη, απάτη κατ’ εξακολούθηση τετελεσμένης και σε απόπειρα από κοινού και κατά μόνας με τη ζημία που προκλήθηκε να υπερβαίνει συνολικά το ποσό των -120.000- ευρώ και διακεκριμένη κλοπή κατ’ εξακολούθηση που τελέστηκε από πρόσωπα που διαπράττουν κλοπές κατ’ επάγγελμα και με τη συνολική αξία των αφαιρεθέντων αντικειμένων να υπερβαίνει το συνολικό ποσό των -120.000- ευρώ.

  • ΣΙΣΚΟ Γεώργιο του Ελευθερίου και της Δήμητρας, γεν. την 07-12-1974 στην Αθήνα,

  25062024 photo 1 scaled 1


  • ΣΙΣΚΟ Ελευθέριο του Γεωργίου και της Θεοδώρας, γεν. την 12-01-1998 στην Αθήνα,

  25062024 photo 2 scaled 1

  • ΜΑΡΚΟΥ Ευθύμιο του Σπυρίδωνα και της Παναγιώτας, γεν. την 26-07-1980 στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας,

  25062024 photo 3


  • ΜΑΡΑΓΚΟ Αλέξανδρο του Θωμά και της Αναστασίας, γεν. την 04-05-1971 στη Θεσσαλονίκη, 4
  • ΝΙΚΟΛΑΟΥ Μαρία του Παναγιώτη και της Ελένης, γεν. την 23-03-1997 στην Αθήνα,

  5

  • ΣΤΡΑΤΗ Μαρία του Νικολάου και της Παρασκευής, γεν. την 23-08-1966 στη Θεσσαλονίκη και
  • ΛΑΠΑΤΟΥΡΑ Ελευθέριο – Βασίλειο του Πέτρου και της Όλγας, γεν. την 27-12-1996 στην Αθήνα.

  Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου και της ευχερέστερης πραγμάτωσης της αξίωσης της πολιτείας για τον κολασμό των αξιόποινων πράξεων που διεπράχθησαν καθώς και στη διερεύνηση της συμμετοχής των κατηγορουμένων και σε άλλες αξιόποινες πράξεις σε βάρος και άλλων θυμάτων.

  Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-5319306 και 210-5319307 του Τμήματος Δημόσιας Ασφάλειας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

  Η «πλούσια» δράση τους

  Όπως προέκυψε από την εμπεριστατωμένη έρευνα, που περιλάμβανε τεχνικές – ψηφιακές έρευνες και ειδικές ανακριτικές πράξεις, τα μέλη της οργάνωσης, τα οποία συνδέονται με συγγενικούς και φιλικούς δεσμούς και δεν ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα, τουλάχιστον από τα τέλη του 2022, είχαν συγκροτήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση, επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή δράση, με σκοπό τη διάπραξη απατών, κλοπών και ληστειών σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων, με συγκεκριμένη μεθοδολογία.

  Συγκεκριμένα, ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi):

  • χρησιμοποιώντας ιδιόκτητα αλλά και μισθωμένα οχήματα, προκειμένου να αποφύγουν την ταυτοποίησή τους, προσέγγιζαν στον δρόμο ηλικιωμένα άτομα προσποιούμενοι φιλικά πρόσωπα, λογιστές ή απεσταλμένους συγγενών τους,.
  • για να είναι πιστευτοί, είχαν περιποιημένη εξωτερική εμφάνιση και ιδιαίτερα ευγενική συμπεριφορά, ενώ για να κάμψουν την όποια αμφιβολία έφεραν φάκελο με έγγραφα που επιδείκνυαν.
  • έπειθαν τα θύματα να τους παραδώσουν χρηματικά ποσά ή κοσμήματα, τα οποία κατά περίπτωση παραλάμβαναν από τις οικίες τους ή από τραπεζικά καταστήματα, όπου τους μετέφεραν.
  • σε αρκετές περιπτώσεις, ζητούσαν να τους παρουσιάσουν χρυσαφικά και κοσμήματα με το πρόσχημα της φωτογράφισης αυτών, ωστόσο στη συνέχεια απομάκρυναν τα θύματά τους από το χώρο, τους αποσπούσαν την προσοχή και χωρίς να γίνουν αντιληπτοί αφαιρούσαν τα τιμαλφή.

  Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -4.910- ευρώ, -3- οχήματα, πλήθος κοσμημάτων και πλήθος κινητών και ενδυμάτων – υποδημάτων.

  Μέχρι τώρα, έχουν εξιχνιασθεί -29- περιπτώσεις και συγκεκριμένα -16- απάτες, -2- περιπτώσεις απάτης και κλοπής, -1- περίπτωση απόπειρας απάτης και ληστείας, -4- περιπτώσεις απόπειρας απάτης και κλοπής και -6- απόπειρες απάτης, με τη λεία τους να ξεπερνάει το ποσό των -120.000- ευρώ.

  Παράλληλα, τα βασικά μέλη της οργάνωσης έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν για πλήθος ομοειδών αδικημάτων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αφορά απάτες και κλοπές σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων. Χαρακτηριστικά σε βάρος συλληφθέντα, ο οποίος έχει εγκλειστεί σε Καταστήματα Κράτησης της χώρας, έχουν σχηματιστεί περισσότερες από -93- δικογραφίες, με λεία που ξεπερνάει τις 289.000 ευρώ.

  Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή, ενώ οι έρευνες, για την ταυτοποίηση και σύλληψη των υπόλοιπων μελών της οργάνωσης συνεχίζονται.  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

  ΑΠΟΨΕΙΣ