Αναδρομικά συνταξιούχων: «Μάχη» στο ΣτΕ με επιχειρήματα για αγορά αεροσκαφών-φρεγατών για να αποτραπεί η επιστροφή τους

Τη δημοσιονομική κρίση, το εθνικό συμφέρον αλλά και την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού από την αγορά φρεγατών και αεροσκαφών, επικαλέστηκαν μεταξύ άλλων σήμερα οι συνήγοροι του Δημοσίου, κατά τη συζήτηση των αιτήσεων των συνταξιούχων στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), για αναδρομική επιστροφή των ποσών από τις περικοπές που υπέστησαν οι συντάξεις τους πριν και μετά το «νόμο Κατρούγκαλου» αλλά και την κατάργηση δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και επιδόματος αδείας.
Ο σκοπός των επιχειρημάτων που προβλήθηκαν δεν ήταν άλλος από το να πεισθεί το δικαστήριο ότι το κρατικό ταμείο …είναι μείον και πως μια αναδρομική επιστροφή των περικοπών των κύριων και επικουρικών συντάξεων και των τριών δώρων-επιδομάτων (Χριστουγέννων-Πάσχα-Θερινής άδειας) που ζητούν οι συνταξιούχοι θα επιβαρύνει και άλλο την οικονομική κατάσταση της χώρας.
Πιο αναλυτικά, όπως ανέφεραν σήμερα οι νομικοί παραστάτες του Δημοσίου στη μεγάλη δίκη που έλαβε χώρα στην Ολομέλεια του ΣτΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων 650.000 εργαζόμενοι είναι σε αναστολή εργασίας και το Δημόσιο θα καταβάλλει τεράστια ποσά για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, η χώρα θα προχωρήσει για την ασφάλειά τους στην αγορά 18 γαλλικών αεροσκαφών Rafale και φρεγατών. Και όλα αυτά, όπως ειπώθηκε τη στιγμή που δαπανήθηκαν τεράστια ποσά για την κατασκευή του φράκτη στον Έβρο και η χώρα βρίσκεται εν μέσω πανδημίας το σημαντικότερο γεγονός μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Από την πλευρά των συνταξιούχων, προβλήθηκε το επιχείρημα ότι με τις περικοπές στις συντάξεις και την κατάργηση των δώρων παραβιάζεται η συνταγματικά προστατευόμενη περιουσία τους (άρθρο 17 Συντάγματος) στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται ο μισθός και η σύνταξη. Ακόμη, οι συνταξιούχοι έκαναν λόγο για εξαπάτησή τους από την κυβέρνηση, καθώς, όπως είπαν, η τελευταία δια των αρμοδίων υπουργών της, ανακοίνωσε ότι τηρήθηκαν οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, ενώ στην πραγματικότητα συμμορφώθηκε μερικώς στις επίμαχες αποφάσεις.
Μάλιστα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συζήτηση των υποθέσεων αυτών το Δημόσιο και ο ΕΦΚΑ έθεσαν θέμα παραδεκτού των αιτήσεων ακυρώσεως των συνταξιούχων, με το επιχείρημα ότι οι υπουργικές αποφάσεις που προσβάλλουν οι προσφεύγοντες, ρυθμίζουν μόνο τεχνικά-πρακτικά θέματα, δηλαδή, τον τρόπο, τη διαδικασία και τις λεπτομέρειες της επιστροφής των αναδρομικών περικοπών των συντάξεων, ενώ τα ποσά της επιστροφής, το χρονικό διάστημα για το οποίο θα επιστραφούν, κ.λπ. καθορίζονται αποκλειστικά από τους νόμους 4714/2020 και 4734/2020 και όχι από τις υπουργικές αποφάσεις.
Επιπρόσθετα, ο δικηγόρος του ΕΦΚΑ αναφέρθηκε σε ταμιακές δυσκολίες οι οποίες οφείλονται στην πανδημία και υποστήριξε πως αν το δικαστήριο κάνει δεκτές τις αιτήσεις των συνταξιούχων τότε ο ΕΦΚΑ θα αναγκαστεί να ρευστοποιήσει τα περιουσιακά του στοιχεία.
Τι ζητούν οι συνταξιούχοι
Υπενθυμίζεται πως με τις προσφυγές τους στο ΣτΕ οι συνταξιούχοι διεκδικούν την αναδρομική επιστροφή περικοπών των συντάξεων τους που έγιναν με το «νόμο Κατρούγκαλου», αλλά και επιστροφή των τριών δώρων-επιδομάτων (Χριστουγέννων-Πάσχα-Θερινής άδειας) στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Συνολικά οι συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά τις περικοπές των συντάξεών τους για ένα 11μήνο (από 11.06.2015 και μέχρι τη δημοσίευση του νόμου Κατρούγκαλου), όπως και την επιστροφή των τριών δώρων-επιδομάτων στις κύριες και επικουρικές συντάξεις τους.
Οι προσφεύγοντες στρέφονται κατά υπουργικών αποφάσεων, οι οποίες δεν προβλέπουν την επιστροφή των σχετικών περικοπών των επικουρικών συντάξεων και των δώρων που επιβλήθηκαν κατά τη μνημονιακή περίοδο. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι επίμαχες περικοπές κρίθηκαν αντισυνταγματικές με αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ (υπ΄ αριθμ. 2287-2288/2015).

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες