Το «Χαμόγελο του Παιδιού» προχώρησε την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου σε ανακοίνωση σχετικά με την υπόθεση του θανάτου ενός 2,5 μηνών βρέφους στην Πάτρα το 2013, υπόθεση που αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο των ερευνών του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η ολιγωρία, η έλλειψη συντονισμού και η μη έγκαιρη παρέμβαση των αρμόδιων αρχών οδηγεί συχνά σε τραγικές συνέπειες για την ψυχική και σωματική ασφάλεια των παιδιών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο οργανισμός:
-
Τον Απρίλιο του 2014, το «Χαμόγελο του Παιδιού» έλαβε αναφορά στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS1056, η οποία αξιολογήθηκε ως εξαιρετικά επείγουσα και προωθήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελία. Η αναφορά ανέφερε ότι δύο γονείς κακοποιούσαν σωματικά το βρέφος, το οποίο είχε εμφανιστεί πρόσφατα στη γειτονιά με γύψο στο πόδι. Επίσης, αναφέρθηκε ότι προηγούμενο παιδί της οικογένειας είχε χάσει τη ζωή του σε μικρή ηλικία από ξυλοδαρμό. Οι συνθήκες διαβίωσης χαρακτηρίστηκαν άθλιες.
-
Τον Μάιο του 2014, μετά από αίτημα της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Χατζηκώστα, το 2,5 μηνών βρέφος φιλοξενήθηκε προσωρινά σε Σπίτι Φροντίδας του οργανισμού για πέντε μήνες, πριν μεταφερθεί στο Κέντρο Βρεφών Μητέρα.
-
Τον Φεβρουάριο του 2016, ένα άλλο βρέφος 40 ημερών, αδελφάκι του προηγούμενου, μεταφέρθηκε επίσης στο Κέντρο Βρεφών Μητέρα, καθώς είχε αφαιρεθεί η γονική μέριμνα.
-
Τον Αύγουστο του 2024, η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS1056 έλαβε κλήση από τον πατέρα των παιδιών, ο οποίος κατήγγειλε ότι η σύζυγός του κακοποιεί το 5,5 ετών παιδί τους, ενώ τα άλλα δύο παιδιά βρίσκονταν σε ίδρυμα. Ο ίδιος βρισκόταν στη φυλακή για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και σκοπεύει να υποβάλει μήνυση για να προστατεύσει το παιδί του.
Το «Χαμόγελο του Παιδιού» τονίζει ότι τέσσερα παιδιά βίωσαν σοβαρή κακοποίηση από την πρώτη στιγμή της γέννησής τους, με ένα από αυτά να χάνει τη ζωή του μόλις σε ηλικία 2,5 μηνών.