Αναπληρωτής Γ.Γ. του ΟΗΕ: «Για όνομα του Θεού, προστατέψτε τους αμάχους»

«Για όνομα του Θεού, προστατέψτε τους αμάχους» στην Ουκρανία και «αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας», κάλεσε σήμερα ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια, Μάρτιν Γκρίφιθς απευθυνόμενος στις αντιμαχόμενες πλευρές και κυρίως στους Ρώσους.
«Τώρα που έχουμε τους όρους να κάνουμε τη δουλειά μας, έχουμε ανάγκη οι αντιμαχόμενες πλευρές να μας επιτρέψουν να το κάνουμε και να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», τόνισε ο Γκρίφιθς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο AFP, υπογραμμίζοντας ότι χάρη στη γενναιοδωρία των δωρητών του ΟΗΕ συγκεντρώθηκαν μέσα σε δύο ημέρες 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια από το 1,7 δισεκ. που είχε ζητήσει ο οργανισμός ως έκτακτη βοήθεια.
Ο Γκρίφιθς εξέφρασε εξάλλου την «ανησυχία» του καθώς η βία «αυξάνεται ολοένα και περισσότερο» και οι μάχες επικεντρώνονται στα αστικά κέντρα.
«Είναι πιθανόν να υπάρχουν παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου διότι υπάρχουν επιθέσεις σε πολιτικές υποδομές, κάτι που απαγορεύεται, και υπάρχουν οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα στις μετακινήσεις τους, γεγονός που τους εμποδίζει να παρέχουν βοήθεια, κάτι που επίσης απαγορεύεται», τόνισε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας.
Επαναλαμβάνοντας την έκκληση για εκεχειρία που απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Γκρίφιθς υπογράμμισε ότι οι ομάδες παρέμειναν στην Ουκρανία, αν και μετακινήθηκαν.
«Είμαστε συνηθισμένοι να εργαζόμαστε σε εμπόλεμες χώρες, σε περιόδους βίας και για αυτό χρειαζόμαστε προστασία για τους εργαζόμενους μας», τόνισε.
«Συνεργαζόμαστε και με τις δύο πλευρές, περιλαμβανομένης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, από την αρχή αυτής της επιχείρησης (…) προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας μπορεί να γίνει με ασφάλεια», επεσήμανε ο Γκρίφιθς.
Οι δύο πλευρές έδωσαν εγγυήσεις, διαβεβαίωσε.
«Όμως οι εγγυήσεις είναι ένα πράγμα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια διαδικασία», εξήγησε. «Πρέπει κάθε μια από τις πλευρές να μας πει πού μπορεί να πάει ένα κονβόι, από ποιον δρόμο, τι ώρα, με ποια βοήθεια και πόσοι άνθρωποι μπορούν να περάσουν από το σημείο Α στο σημείο Β και να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια», κατέληξε.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες