Ανεξάρτητο μηχανισμό διερεύνησης των καταγγελιών για αστυνομική βία ζητά η ΕΕΔΑ

Την ίδρυση και λειτουργία «ενός αξιόπιστου και ανεξάρτητου μηχανισμού», ο οποίος θα διερευνά τις καταγγελίες «περί αναιτιολόγητης χρήσης αστυνομικής βίας από την Ελληνική Αστυνομία», ζητεί η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου ως ανεξάρτητου συμβουλευτικού οργάνου της Πολιτείας.
Ειδικότερα, η ΕΕΔΑ σε ανακοίνωσή που εξέδωσε επισημαίνει «ότι η κρατική εξουσία και ειδικότερα η Ελληνική Αστυνομία, ως εκ της θέσης ισχύος της, υπέχει μεγάλη ευθύνη για την οποία θα πρέπει να λογοδοτεί ειδικά, διασφαλίζοντας έτσι ότι το μονοπώλιο της νόμιμης βίας δεν υπερβαίνει ποτέ το απολύτως αναγκαίο μέτρο εν όψει των εκάστοτε περιστάσεων».
Όπως, δε, επισημαίνει η ΕΕΔΑ, «η αναιτιολόγητη ή δυσανάλογη χρήση βίας και μέτρων καταστολής ναρκοθετεί το κράτος δικαίου εκ των έσω, ενώ πλήττει σωρεία θεμελιωδών δικαιωμάτων, με πρώτιστο αυτό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».
Ακόμη, στην ανακοίνωσή της η ΕΕΔΑ αναφέρει πως σε περίπτωση που γίνουν πράξη οι εξαγγελίες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδη, περί προληπτικής τοποθέτησης συστημάτων παρακολούθησης των αστυνομικών επιχειρήσεων με λήψη και καταγραφή εικόνας και ήχου, να υπάρξει συνεργασία με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, «προκειμένου η σχετική πρωτοβουλία να συνάδει απόλυτα με τα σχετικά κοινοτικά και εθνικά πρότυπα προστασίας».
Τέλος, η ΕΕΔΑ καλεί την πολιτεία και όλους τους αρμόδιους φορείς «να συνδράμουν γρήγορα και αποφασιστικά στην έρευνα, καθώς και στην ταχεία αξιολόγηση και αποτελεσματική διαλεύκανση κάθε σχετικής καταγγελίας περί χρήσης βίας από την Ελληνική Αστυνομία ενώπιον των αρμοδίων πειθαρχικών οργάνων και των ποινικών δικαστηρίων».

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες