Οι χθεσινές (4/1) ανακοινώσεις της κυβέρνησης για άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου έχουν προκαλέσει μεγάλο κύμα ανησυχίας στη Θεσσαλονίκη.
Γονείς και εκπαιδευτικοί τονίζουν αφενός ότι οι σχολικές μονάδες είναι ανέτοιμες για την κρίσιμη υγειονομική κατάσταση και αφετέρου ότι το υπουργείο Παιδείας θα έπρεπε να είχε λάβει νωρίτερα νέα, ουσιαστικά μέτρα και όχι να ακολουθήσει την πεπατημένη των self test.
Για το θέμα των συγχωνεύσεων των τμημάτων που προκαλούν συνωστισμό στις σχολικές αίθουσες μίλησε στο ThessToday.gr η κα. Δήμητρα Τραγάκη, εκπαιδευτικός από την Α΄ΕΛΜΕ, σημειώνοντας ότι στο 1ο ΕΠΑΛ Σίνδου, στο οποίο εργάζεται, 1/4 μαθητές κόλλησε κορονοϊό σε διάστημα δύο μηνών.
«Σε κάθε τμήμα έχουμε 23-24 μέχρι 27-28 γιατί φέτος είχαν συμπτύξει και τμήματα. Κατάργησαν δηλαδή την ύπαρξη δύο τμημάτων και έκαναν τμήματα με 27 παιδιά. Υπάρχει συνωστισμός. Κι αν λάβουμε υπόψη ότι τα σχολεία μας είναι παλιά, δεν υπάρχουν υποδομές, μεγαλύτερες αίθουσες, καταλαβαίνουμε ότι το πρόβλημα γίνεται πιο μεγάλο. Η κυβέρνηση είχε δύο χρόνια στη διάθεσή της να βρει χώρους ώστε να μπορούν τα παιδιά να κάνουν λίγα λίγα μάθημα. Δεν έχει πρόθεση να αραιώσει τους μαθητές, δεν έχει πρόθεση να πάρει άλλα μέτρα. Στη δική μου τάξη τη μια εβδομάδα κολλάει το ένα παιδί και ο καθένας κολλάει τον διπλανό του, ανάλογα με το πώς κάθονται. Δεν υπάρχει η δυνατότητα να τα αραιώσεις. Με την Όμικρον που ακούγεται πως είναι πιο μεταδοτική, θεωρούμε ότι το να πάμε στο σχολείο με τα ίδια μέτρα που είχαμε πάει και νωρίτερα, μόνο δηλαδή με τα self test, θα οδηγήσει σε κλείσιμο. Και δεν το θέλουμε αυτό».
Όσον αφορά την τηλεκπαίδευση η κα. Τραγάκη τόνισε πως τη φετινή χρονιά έγιναν ορατές οι συνέπειές της. «Τα είδαμε φέτος τα αποτελέσματα της τηλεκπαίδευσης, με παιδιά τα οποία ούτε μπορούν να προσαρμοστούν μέσα στην τάξη και είχαν τεράστια κενά. Εμείς ως εκπαιδευτικό κίνημα δεν μιλήσαμε για τηλεκπαίδευση. Πρέπει να παρθούν μέτρα ώστε να μη κλείσει το σχολείο».
Μικρό το ποσοστό εμβολιασμού στους μαθητές
Η ίδια στέκεται στο γεγονός πως πολλοί εκπαιδευτικοί πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα, ωστόσο δεν έχουν τη δυνατότητα τηλεργασίας, με αποτέλεσμα να επικρατεί φόβος. Μάλιστα, όσον αφορά τον εμβολιασμό των μαθητών σημειώνει πως βρίσκεται σε χαμηλό ποσοστό. «Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι μικρό το ποσοστό εμβολιασμού. Στα ΕΠΑΛ συναντώ δύο τρεις εμβολιασμένους μαθητές σε κάθε τμήμα και άλλους τρεις τέσσερις νοσήσαντες. Δεν έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός στα παιδιά. Και δεν ξέρω αν αυτό είναι δυσπιστία από πλευράς των γονιών ή αν είναι οι ίδιοι οι μαθητές που δεν θέλουν να εμβολιαστούν».
Μάλιστα εκτός από τις εστίες μετάδοσης εντός του σχολείου, επικίνδυνο στοιχείο είναι και η μεταφορά των μαθητών οι οποίοι στοιβάζονται στα αστικά. «Εκατόν είκοσι παιδιά μετακινούνται στα ΕΠΑΛ, όλα με αστικά. Αυτά τα παιδιά χρησιμοποιούν αστικό της γραμμής όπου εξυπηρετούνται όλοι οι υπόλοιποι».
Κοκονάς: «Με ανοιχτά παράθυρα και self test δεν αντιμετωπίζεται η πανδημία»
Κάνοντας λόγο για αγωνία από πλευράς των γονέων και παραλείψεων από πλευράς της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας κ. Θανάσης Κοκονάς τονίζει στο ThessToday.gr πως «δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για να ανοίξουν τα σχολεία με καλύτερες συνθήκες σε σχέση με αυτές στις οποίες έκλεισαν».
Όπως σημείωσε: «Υπάρχει φόβος και προβληματισμός. Αν ανακοινώνονταν ουσιαστικά μέτρα θα ήταν καλύτερο για τους γονείς. Δηλαδή ότι δεν θα είναι 27 παιδιά μέσα στην τάξη, αλλά 15. Αυτό μπορεί να γίνει στις τρεις τελευταίες μέρες; Όχι. Έπρεπε να υπάρξει προγραμματισμός από πριν. Ή να δώσουν περιθώριο ενός μήνα. Ή να φέρουν προσωπικό να διενεργεί τεστ. Δε θα κατευνάσει την αγωνία των γονιών αν αντί για τρία τεστ γίνονται τέσσερα. Και όσοι πάνε να χτίσουν ένα αφήγημα για την επιστροφή στο σχολείο πάνω σε αυτό, θα καταρρεύσει αμέσως. Όπως βλέπουμε ότι γίνεται σε άλλες χώρες που άνοιξαν τα σχολεία και με ένα κρούσμα κλείνουν».
«Οι γονείς θα στείλουν τα παιδιά στο σχολείο με φόβο»
Και πρόσθεσε: «Έχουν προηγηθεί συγχωνεύσεις τμημάτων σε όλη τη χώρα. Η κυβέρνηση προκλητικά κάνει λόγο για προσπάθεια εξορθολογισμού των εκπαιδευτικών αναγκών κι εμείς βλέπουμε ταυτόχρονα παιδιά με σοβαρές παθήσεις που δεν έχουν σχολικό νοσηλευτή. Χιλιάδες παιδιά με αναπηρία όπου δεν έχει εγκριθεί παράλληλη στήριξη, τα ειδικά σχολεία χωρίς το απαραίτητο προσωπικό. Είναι ένας συνδυασμός που δημιουργεί εκρηκτικό μίγμα στα σχολεία».
Ερωτηθείς σχετικά με το αν οι γονείς σκοπεύουν να στείλουν κάτω από αυτές τις συνθήκες τα παιδιά τους στο σχολείο, ο κ. Κοκονάς απάντησε ως εξής: «Οι γονείς με το που ανακοινώνεται ένα κρούσμα στο τμήμα δεν στέλνουν το παιδί τους έτσι κι αλλιώς. Ας μη γελιόμαστε. Αρχικά θα τα στείλουν, με φόβο και προβληματισμό, γιατί θέλουν να επιστρέψουν στο σχολείο. Το θέμα είναι να συνεχίσουν να μένουν ανοιχτά τα σχολεία με ασφάλεια και να γίνεται μάθημα. Γιατί όταν εμφανίζεται ένα κρούσμα και οι γονείς αυτόματα δεν στέλνουν τα παιδιά, δεν προχωράει η εκπαιδευτική διαδικασία».
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αποκλειστικό L&O: Κρατούμενος πέταξε τσιγάρο στα σκουπίδια και πήραν φωτιά τα κρατητήρια του τμήματος Ομονοίας (εικόνες)
Σφοδρή σύγκρουση οχημάτων στη Βουλιαγμένης – Αναποδογύρισε το ένα ΙΧ, εγκλωβίστηκε ο οδηγός (εικόνες)
Πιστοποιητικά νόσησης, άδεια από την εργασία, PCR και rapid test: Αλλαγές λόγω της έκρηξης κρουσμάτων – Δείτε τις ΚΥΑ
Σχολεία: Ανοίγουν τη Δευτέρα με νέα μέτρα – Τι ισχύει για μαθητές και εκπαιδευτικούς
Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις