Αντιπρόεδρος Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών: «Λέων, μας ταλαιπώρησες ρε μπαγάσα»

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, Τάκης Κυριακάκος, γράφει τη δική του ιστορία με έναν σκύλο, τον Λέων:
«Θα ήθελα σήμερα να μοιραστώ μαζί σας μια απ’ τις ιστορίες καθημερινής τρέλας που βιώνουν οι αστυνομικοί, οι συνάδελφοι μου, που έχουν επιφορτιστεί να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο της ασφάλειας των πολιτών. Δύσκολο από πολλές απόψεις στις οποίες δεν θα αναφερθώ γιατί δεν θα ήθελα να κουράσω, αλλά κυρίως γιατί θέλω να εστιάσω στα όσα έγιναν εχθές. Απογευματινή βάρδια στην ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας των Πετραλώνων και του Ν. Κόσμου.
Ναι σωστά διαβάζετε για, όλες αυτές τις περιοχές ένα περιπολικό και μια ομάδα ΔΙΑΣ. Περί ώρα 15:50 λαμβάνουμε σήμα απ’ το κέντρο επιχειρήσεων της ΑΔ το οποίο έχει ως εξής: ιδιοκτήτης τετράποδου αδυνατεί να το ελέγξει και είναι επικίνδυνο. Αρχικά μας δίνεται η εντύπωση πως κάποιος μας κάνει πλάκα και το σχολιάζουμε κατ’ αυτό τον τρόπο με τον συνάδελφό, ενώ ήδη έχουμε πάρει τον δρόμο για την οδό που μας αναφέρθηκε το πρόβλημα. Τώρα θα μου πείτε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε σε μια τέτοια περίπτωση, δύο αστυνομικοί χωρίς κατάλληλο εξοπλισμό και σχετική εκπαίδευση “θηριοδαμαστή” και λέω θηριοδαμαστή διότι όταν φτάσαμε αντικρύσαμε έναν σκύλο ράτσας ποιμενικό κεντρικής Ασίας, βάρους 60 κιλών ο οποίος όταν σηκωνόταν όρθιος το ύψος του έφτανε το 1.80.
«Κλείσαμε το δρόμο γιατί υπήρχαν παιδιά»
Ο σκύλος βρισκόταν στην αυλή ισόγειας κατοικίας της οποίας η περίφραξη ήταν υποτυπώδης για τέτοιο ζώο, καθώς ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορούσε να την υπερπηδήσει και να εξέλθει στον δρόμο με ότι αυτό συνεπάγεται για διερχόμενους πολίτες παιδιά, πολλώ δε μάλλον για όσους θα είχαν την ατυχία να έχουν βγάλουν βόλτα ένα μικρό σκυλάκι. Κάπου εκεί κι ενώ προσπαθούμε με τον συνάδελφό μου να καταλάβουμε που έχουμε μπλέξει, ακούγεται η φωνή του ιδιοκτήτη του σκύλου, ο οποίος κυριολεκτικά κάθεται με το ένα πόδι εντός της οικίας του σε ετοιμότητα να εισέλθει εντός, αφού λίγο πριν το ζώο του επιτέθηκε κάτι που έγινε και παρουσία μας.
Οι προτροπές του και τα λεγόμενα του είναι τα εξής: παιδιά κάντε κάτι φωνάξτε να τον πάρουν θα γίνει κακό. Σας παρακαλώ αν βγει έξω να είστε σε ετοιμότητα δεν θα προλάβετε να αντιδράσετε. Επειδή είναι Κυριακή απόγευμα και ο δρόμος έχει κίνηση, καθόσον πλησίον υπάρχουν μικρά πάρκα που πολύς κόσμος κάνει τον περίπατό του συνοδεύοντας και μικρά τετράποδα, αποφασίζουμε να κλείσουμε τον δρόμο.
Ενημερώνουμε το κέντρο και στο σημείο ζητάμε να αποσταλούν κι άλλοι σταθμοί ούτως ώστε να μας συνδράμουν προς αυτό. Έρχονται δύο ομάδες ΔΙΑΣ και σε πλήρη συνεργασία απομακρύνουμε τον κόσμο ώστε να μην διέρχεται κάνεις έμπροσθεν της οικίας.
Παράλληλα επικοινωνούμε με το αστυνομικό τμήμα της Καλλιθέας ώστε να ενημερώσει το αρμόδιο τμήμα του Δήμου, προκειμένου να προσέλθει στο σημείο ειδικός ώστε να μπορέσει να παραλάβει το ζώο το οποίο κάθε φορά που ο ιδιοκτήτης του φώναζε ώστε να του αποσπά την προσοχή, αυτό γρύλιζε απειλητικά. Κι ενώ η ώρα περνά, έχει ενημερωθεί και ο αρμόδιος εισαγγελέας ζώων, οι υπεύθυνοι του Δήμου για αυτό το κομμάτι ακόμη αναζητούνται καθότι Κυριακή και σύμφωνα με αυτά που μας μεταφέρει ο αξιωματικός υπηρεσίας του ΑΤ Καλλιθέας είναι μέχρι το πρωί!
«Παρακαλούσαμε μη βγει έξω ο σκύλος»
Έχει φτάσει η ώρα 6 το απόγευμα, έξι αστυνομικοί είμαστε στο σημείο και το μόνο που παρακαλάμε είναι να μην εξέλθει ο σκύλος απ’ την αυλή, ενώ η αρμόδια υπηρεσία δεν έχει φανεί ακόμη. Το επιχειρησιακό σχέδιο που έχουμε στο μυαλό μας για το ενδεχόμενο που ο σκύλος βγει στον δρόμο και εκδηλώσει την οποιαδήποτε επίθεση προς εμάς ή κάποιον άτυχο που θα βρει μπροστά του όπως γίνεται αντιληπτό ελλείψει άλλων μέσων δεν περιλαμβάνει και πολλές εναλλακτικές λύσεις. Όπως αντιλαμβάνεστε τα νεύρα όλων μας έχουν αρχίσει να δοκιμάζονται για τα καλά, η επικοινωνία με το τμήμα γίνεται όλο και συχνότερα μήπως ακούσουμε επιτέλους πως κάποιος σχετικός-ειδικός ανευρέθη και προσέρχεται για το σημείο.
Η απάντηση κάθε φορά η ίδια, ψάχνουν. Αποφασίζω να επικοινωνήσω και ο ίδιος με ένα τφ του Δήμου που μας δίνει ο αξιωματικός υπηρεσίας. Αφού καταφέρνω να βγάλω γραμμή δηλώνω τα στοιχεία μου στην υπάλληλο, της μεταφέρω επακριβώς το πρόβλημα που υπάρχει στο σημείο ενώ ταυτόχρονα της δηλώνω πως το θέμα θα το αναδείξω διότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. Αφού κλείνουμε την συνομιλία μας μετά από λίγα λεπτά γίνεται αυτό που απευχόμασταν ευθύς εξαρχής και ο σκύλος πηδώντας την περίφραξη βγήκε στο δρόμο.
Ενημερώνουμε το κέντρο και ζητάμε κι άλλο σταθμό να τοποθετηθεί σε άλλο σημείο ώστε να μην διέρχονται πλέον ούτε οχήματα και για το σκοπό αυτό ορίζεται ένας σταθμός τροχαίας. Εμείς πλέον προσπαθούμε να κρατήσουμε απασχολημένο το ζώο ώστε να μην απομακρυνθεί απ’ το σημείο. Κάπου εκεί προσέρχεται ένας αντιδήμαρχος του Δήμου Καλλιθέας ενώ μας ενημερώνουν πως για το σημείο έρχεται φιλοζωική απ’ το Κορωπί. Ναι απ’ το Κορωπί και η ώρα έχει πάει 7 το απόγευμα. Είκοσι λεπτά αργότερα γύρω στις 7:20 εμφανίζεται ο άνθρωπος απ’ την φιλοζωική ενώ ο σκύλος κινείται νευρικά μπροστά στο σπίτι.
Επιχειρεί να τον δεσμεύσει με λίγη τροφή χρησιμοποιώντας το ειδικό μπαστούνι με το λάσο ανεπιτυχώς. Καταφθάνει και δεύτερο συνεργείο ώσπου γύρω στις 8 το βράδυ πλέον καταφέρνουν να ακινητοποιήσουν το ζωντανό και να το βάλουν στο ειδικό όχημα. Δεν χρειάζεται να σας περιγράψω την ανακούφιση όλων μας για την αίσια έκβαση του περιστατικού. Μετά από 4 ώρες αποφύγαμε τα χειρότερα και για τους πολίτες και για το ζώο που σε καμία περίπτωση δεν ευθύνεται. Όμως αν εχθές σταθήκαμε τυχεροί σε ανάλογο περιστατικό στο μέλλον θα είναι όλοι το ίδιο τυχεροί;
«Σε αυτήν τη χώρα θα πρέπει ο καθένας να κάνει τη δουλειά του»
Αντιλαμβάνεται νομίζω ο καθένας το βάρος της ευθύνης κυρίως στο ηθικό κομμάτι το να διαχειρίζεσαι ένα περιστατικό για το οποίο δεν διαθέτεις ούτε τα μέσα ούτε την εκπαίδευση κι απ’ το οποίο περιστατικό ενδέχεται να προκύψει κίνδυνος ζωής για τον οποιονδήποτε τρίτο. Κάποια στιγμή σε αυτή την χώρα θα πρέπει ο καθένας να κάνει την δουλειά του. Να κάνει αυτό που έχει οριστεί αυτό για το οποίο πληρώνεται και έχει την ευθύνη. Είμαι βέβαιος πως αν κάτι πήγαινε στραβά εχθές το ανάθεμα θα έπεφτε πάλι στην αστυνομία. Πάλι εμείς θα είχαμε το φταίξιμο κατά την προσφιλή τακτική ορισμένων.
Απ’ το ρεζουμέ της υπόθεσης όπως προκύπτει γενικότερα οι Έλληνες Αστυνομικοί είναι ποινικολόγοι, ψυχολόγοι, πολεοδόμοι σύμβουλοι ανθρωπίνων σχέσεων, πρέπει να έχουν το αλάθητο του Πάπα λαμβάνοντας αποφάσεις σε κλάσματα του δευτερολέπτου πολλές φορές απ’ τις οποίες εξαρτώνται ανθρώπινες ζωές, οι οποίες πρέπει να έχουν πάντα επιτυχές αποτέλεσμα τόσο για τους δράστες όσο και για τα θύματα, να μην υπάρχει καμία παράπλευρη απώλεια και για ότι στραβό έχει η κοινωνία μας να ευθύνονται μόνο οι αστυνομικοί. Πλέον και εκπαιδευτές ζώων.
Η “αναβάθμιση” των Ελλήνων Αστυνομικών συνεχίζεται. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους μου που συμμετείχαμε στο χθεσινό περιστατικό για την ψυχραιμία, την υπομονή και τον επαγγελματισμό που επέδειξαν. Για την κείμενη νομοθεσία που αφορά δεσποζομενα αδέσποτα πότε ένα δεσποζομενα θεωρείται αδέσποτο κλπ κλπ δεν θα αναφερθώ καθόλου γιατί θα χαθείτε στην μετάφραση όπως κι εμείς. Απλα αναρωτηθείτε τι θα είχε γίνει σήμερα εάν και εφόσον τα πράγματα δεν είχαν πάει καλά είτε για κάποιον πολίτη είτε για κάποιο άλλο ζώο ή ακόμη και για το ίδιο το τετράποδο σε περίπτωση που είχε βληθεί για να αποτραπούν τα χειρότερα!!!
ΥΓ: Λέων, μας ταλαιπώρησες ρε μπαγάσα αλλά χαλάλι σου. Όλα καλά.
Ο Τάκης Κυριακάκος είναι αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας».
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Άγιος Παντελεήμονας: Όπλα και κοκαΐνη έκρυβε στο κλιματιστικό του ο Αλβανός που πυροβολούσε στον αέρα
Κακοκαιρία «Διομήδης»: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων – Πού θα χτυπήσει
Πλημμύρες στη Μάνδρα: Διακόπηκε η δικάσιμος για τη Δούρου – Θετικό στον κορονοϊό μέλος της έδρας
Νέα επιδείνωση του καιρού: Έρχεται ο «Διομήδης» με καταιγίδες και υδροσίφωνες – Πού θα χιονίσει (βίντεο)
Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες