Αποχή αποφάσισαν οι συμβολαιογράφοι – Μέχρι πότε θα κρατήσει

Κανένα συμβόλαιο δεν πρόκειται να υπογραφεί τουλάχιστον μέχρι τις 8 Ιανουαρίου μετά την αποχή που αποφάσισαν, παραμονή Πρωτοχρονιάς, 31 Δεκεμβρίου, οι συμβολαιογράφοι της Αθήνας και του Πειραιά.
Η απόφαση για αποχή ήρθε ως απάντηση των συμβολαιογράφων σε πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις. Σύμφωνα με αυτές, η αρμοδιότητα υποβολής ηλεκτρονικά των δηλώσεων για τις μεταβιβάσεις ανατίθεται στους συμβολαιογράφους -οι οποίοι έτσι αντικαθιστούν ουσιαστικά τους υπαλλήλους των ΔΟΥ- ενώ παράλληλα οι ίδιοι απειλούνται με εξοντωτικά πρόστιμα. Και όλα αυτά, όπως σημειώνουν οι συμβολαιογράφοι, χωρίς οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να έχουν οργανώσει ένα σύγχρονο και λειτουργικό πλαίσιο για να εκτελέσουν τα νέα καθήκοντα που τους ανατίθενται.
Κατά τη διάρκεια δε της γενική συνέλευσης των συμβολαιογράφων αποσαφηνίστηκε ότι ο κλάδος δεν αντιδρά στην ανάληψη της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων. Όπως τονίστηκε αυτό που ζητούν οι συμβολαιογράφοι είναι να υπάρξει το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο που να επιτρέπει στην πράξη την άσκηση αυτών των καθηκόντων με ασφάλεια για τις συναλλαγές, τον πολίτη και το δημόσιο.
Υπό τα δεδομένα αυτά οι συμβολαιογράφοι ζητούν το «πάγωμα» του επίμαχου νόμου καθώς και διάλογο και ανταλλαγή απόψεων για το παραπάνω ζήτημα με το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση των συμβολαιογράφων ήταν ομόφωνη και η προσέλευση στη γενική συνέλευση μαζική, παρά το γεγονός ότι αυτή έλαβε χώρα παραμονή Πρωτοχρονιάς.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες