Βασίλης Παλαιοκώστας: Η πρώτη απόδραση με ελικόπτερο το 2006 με τον Αλκέτ Ριζάι και το αφιέρωμα του BBC για τον «Άπιαστο» (εικόνες & βίντεο)

Πριν από 16 χρόνια, σαν σήμερα, ο Βασίλης Παλαιοκώστας απέδρασε με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού μαζί με τον Αλκέτ Ριζάι.

Ο Βασίλης Παλαιοκώστας είναι από τους μεγαλύτερους Έλληνες φυγάδες σύμφωνα με την Europol και η απόδρασή του με ελικόπτερο είναι από τις υποθέσεις που έχουν αφήσει το στίγμα τους, όσες λίγες, βάζοντας τη χώρα να ζήσει πρωτόγνωρες στιγμές και εικόνες.

Ο Αλκέτ Ριζάι είχε δηλώσει αργότερα για την απόδραση: «Ο απώτερος σκοπός μιας απόδρασης είναι να φύγεις ήσυχα κι ωραία, φωνάζοντας ”Τα λέμε” στους διώκτες σου».

Γιατί διάλεξαν τον Βασίλη Καρίκη ως πιλότο;

Εκείνη η ημέρα ήταν μια μάλλον συνηθισμένη μέρα για τον Βασίλη Καρίκη, τον πρώην στρατιωτικό, ο οποίος έκανε βόλτες όποιον το επιθυμούσε πάνω από την Αθήνα. Ήταν απόγευμα, γύρω στις 18:15 όταν πετούσε πάνω από την πρωτεύουσα έχοντας δύο πελάτες στο ελικόπτερό του.

Μετά από λίγο, ο ένας εκ των δύο επιβατών βγάζει ένα πιστόλι και το ακουμπάει στον λαιμό του Καρίκη, λέγοντας: «Είμαι ο Νίκος Παλαιοκώστας και πάω να σώσω τον αδερφό μου που μετράει 2.358 μέρες στη φυλακή!».

Ο Αλκέτ Ριζάι μετά από καιρό είχε απαντήσει: «Σκεφτήκαμε να πληρώσουμε έναν πιλότο για να μας βοηθήσει στην απόδραση. Καταλήξαμε όμως, στο ότι ένας τρομαγμένος πιλότος είναι καλύτερος, γιατί θα πάρει μεγαλύτερα και περισσότερα ρίσκα».

Η στιγμή της απόδρασης

Μετά από 10 λεπτά το ελικόπτερο βρέθηκε πάνω από τις φυλακές του Κορυδαλλού κι ο χειριστής του το προσγείωσε στον προαύλιο χώρο της πτέρυγας Ε’, προκαλώντας έναν εκκωφαντικό θόρυβο και σηκώνοντς ένα τεράστιο κύμα καφέ σκόνης.

Οι φύλακες συνοφρυώθηκαν και βάρεσαν προσοχή, γιατί θεώρησαν πως γίνεται αιφνιδιαστικός έλεγχος, από ανώτερους τους.

«Απόδραση, απόδραση!» ούρλιαξε ένας φρουρός, ενώ ο Βασίλης Παλαιοκώστας κι ο Αλκέτ Ριζάι έτρεξαν προς το ελικόπτερο.

Τότε, ο Βασίλης Καρίκης άρχισε να φωνάζει: «Έχουν χειροβομβίδες και εκρηκτικά» και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, το ελικόπτερο απογειώθηκε και αυτόματα οι φρουροί το σημάδεψαν με τα όπλα τους αν και δεν πάτησαν τη σκανδάλη, γιατί το τελευταίο πράγμα που ήθελαν ήταν να πέσει το ελικόπτερο στις φυλακές ή στη γύρω πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Έπειτα, από 3 λεπτά προσγειώθηκαν στο νεκροταφείο του Σχιστού. «Τα καταφέραμε», είπε ο Βασίλης Παλαιοκώστας στον αδερφό του, δίνοντας ένα κομπολόι ως ενθύμιο στον πιλότο ενώ έβαλε μπροστά τη μίζα της κλεμμένης του μηχανής και πήγε βόρεια μαζί με τον Ριζάι.

Το αφιέρωμα του BBC στον Βασίλη Παλαιοκώστα

Μάλιστα, το BBC το 2014 είχε αφιέρωμα στο «BBC News Magazine profile» για τον Βασίλη Παλαιοκώστα με τίτλο «The Uncatchable» («Ο Άπιαστος»).

«Ο Άπιαστος» Βασίλης Παλαιοκώστας

Στις 8 Σεπτεμβρίου του 2006 στο χωριό Πρόδρομος Βοιωτίας συνελήφθη ο Αλκέτ Ριζάι, ενώ λίγες μέρες αργότερα έπιασαν και τον Νίκο Παλαιοκώστα, διεθνώς επικηρυγμένο και καταζητούμενο για 16 χρόνια.

Ο Βασίλης Παλαιοκώστας συνελήφθη ξανά το καλοκαίρι του 2008, στις 20 Αυγούστου, μέχρι να αποδράσει ξανά το 2009 από τον Κορυδαλλό και πάλι με ελικόπτερο μαζί με τον Ριζάι και σε αντίθεση με τον συνεργό του, ο Βασίλης Παλαιοκώστας καταζητείται μέχρι και σήμερα.

Μοιραστείτε το:

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες