12.4 C
Athens
8.4 C
Thessaloniki
Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024
More

    Αποκάλυψη για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια: Δικλείδα ασφαλείας για την αποφυγή τουρκικής σχολής στην Ελλάδα!

    Οι προηγούμενες ημέρες ήταν πλήρεις προβληματισμών και ερωτήσεων για τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα με αφορμή τη συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα.

    Την Παρασκευή, τίθεται προς ψήφιση το σχετικό νομοσχέδιο αλλά τα ερωτήματα παραμένουν. Θα ανοίξουν μη κρατικά μη κερδοσκοπικά Ιδρύματα στη χώρα μας; Πότε; Με τι όρους; Τι θα σημαίνει αυτό για τα δημόσια πανεπιστήμια της;

    Η έλευση των Τούρκων στην Ελλάδα

    Πρόσφατα, σε μια αποκάλυψη-κόλαφο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα προχώρησε ο Ιωάννης Μάζης, Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra.


    «Τηρώ έναν προβληματισμό ο οποίος εντείνεται σχετικά με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

    Ένα από τα πρώτα κέντρα τα οποία θα ιδρυθούν στην Ελλάδα θα είναι το Yunus Emre Institute. Ενα Ινστιτούτο το οποίο ήτανε πρώην γκιουλενικό ινστιτούτο, το οποίο έχει γίνει ερντογανικό, έχει γνωστές διασυνδέσεις με το βαθύτατο κράτος του Ερντογάν αυτή τη στιγμή και θα το ανακαλύψετε αν το ψάξετε σε όλα τα σημεία του κόσμου Αφρική, κεντρική Ασία, Βαλκάνια, όπου η Τουρκία εφαρμόζει το δόγμα του Νταβούτογλου, για το τουρκικό στρατηγικό βάθος το οποίο το χαρακτηρίζει και σαν πολιτισμικό.


    Δηλαδή κάνει προβολή πολιτισμικής – soft power – ισχύος, αυτό που λέμε στην διεθνή θεωρία, για να μπορέσει να εξανδραποδίσει οποιεσδήποτε αντιστάσεις στον τομέα του πολιτισμού των χωρών εκείνων, τις οποίες θέλει να χειραγωγήσει.

    Αυτό συνδυάζεται και με ένα άλλο δεν με έχετε ακούσει ποτέ να μιλάω για τέτοια θέματα όπως αυτό που θα πω τώρα συνδυάζεται με την προβολή επίσης πολιτισμικής ισχύος στον τομέα του αθλητισμού, δεν θα πω περισσότερα γιατί δε χρειάζεται.

    Εκεί λοιπόν παρατηρούμε ότι στοχεύει, ουσιαστικά σε εκείνη την αθηναϊκή κοινωνική ομάδα, κυρίως αστική κοινωνική ομάδα η οποία παραδοσιακά διαθέτει αυξημένες ευαισθησίες σε ότι αφορά και το Κυπριακό, και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Πρόκειται δηλαδή για μια προσπάθεια προβολής ισχύος και ψυχολογικό εξανδραποδισμό της κοινωνικής αυτής ομάδας στα νέα ελληνικά λέγεται “target group” ούτως ώστε να εμβαθύνει την προβολή της ισχύος της στην Ελλάδα, εκμεταλλευομένη και τις τελευταίες συμφωνίες σχετικά με την παιδεία και τα λοιπά κύριε καθηγητά από επενδύσεις».

    Η αποκάλυψη για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

    Σε ομιλία του στο κέντρο της Αθήνας, το απόγευμα της Τρίτης (5/3), ο καθηγητής Μάζης ανέδειξε μια παράμετρο του νομοσχεδίου που δεν έχει έρθει στο φως μέχρι σήμερα και αφορά τη δικλείδα ασφαλείας για χώρες εκτός ΕΕ που θέλουν να ανοίξουν πανεπιστημιακή σχολή στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα η Τουρκία.

    Ο Μάζης, επί χρόνια πρόεδρος του τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών στο ΕΚΠΑ, αποκάλυψε πως το συγκεκριμένο τμήμα πίεσε τη Σύγκλητο κι αυτή με τη σειρά της την κυβέρνηση να υπάρξει πρόβλεψη στο νομοσχέδιο σχετικά με χώρες εκτός ΕΕ.

    Ποια είναι αυτή η δικλείδα; Κάτι που μπορεί να ακούγεται απλό να αντιμετωπιστεί αλλά είναι ένα ακόμα ανάχωμα στην απρόσκοπτη επέλαση της ξένης προπαγάνδας στη χώρα μας. Το τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών πέτυχε το εξής: Μια χώρα εκτός ΕΕ που θέλει πανεπιστημιακή σχολή στην Ελλάδα, όπως το Yunus Emre, θα πρέπει να λάβει την έγκριση και από τον εκάστοτε Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών!

    Μένει να φανεί στην πράξη αν αυτό θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα ή αν θα βρεθούν «παραθυράκια» αντιμετώπισής του!



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ