Αποκλειστικό: Αγορά νέων συστημάτων που αναβαθμίζουν την ΕΥΠ

Νέες επιχειρησιακές δυνατότητες στον τομέα της ασφάλειας, αντάξιες άλλων χωρών όπως η Μεγάλη Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αναμένεται να αποκτήσει η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών μετά την αγορά νέων συστημάτων στην οποία πρόκειται να προχωρήσει εντός του προσεχούς διαστήματος. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του “L& O” υψηλόβαθμα στελέχη της υπηρεσίας βρέθηκαν στην Αγγλία και αφού είδαν και αξιολόγησαν νέα συστήματα ασφαλείας, αναμένεται να δώσουν το “πράσινο φως” για την αγορά τουλάχιστον 3 από αυτά, με το κόστος τους να ανέρχεται μεταξύ 10 με 15 εκατομμύρια ευρώ. Η αγορά αυτή πάντως σημειώνουν πηγές, “θα αναβαθμίσει ιδιαιτέρως τις δυνατότητες της χώρας όχι μόνο εντός συνόρων, αλλά και σε μεγαλύτερη κλίμακα. Οι αγορές των νέων συστημάτων θα γίνουν με στόχο την αναβάθμιση της υπηρεσίας που τα τελευταία χρόνια είχε περιέλθει σε τέλμα, αλλά κυρίως για την αποτροπή και αντιμετώπιση του εγκλήματος και των συνεχώς αυξανόμενων απαιτήσεων στον τομέα της ασφάλειας της χώρας.
Αποκρυπτογράφηση εφαρμογών
Αποδεδειγμένα, μέλη εγκληματικών ομάδων επικοινωνούν μεταξύ τους με την χρήση κρυπτογραφημένων εφαρμογών μέσω ίντερνετ, που δεν τις πιάνουν τα “ραντάρ” των υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες με την ασφάλεια των πολιτών . Ως εκ τούτου τα εγκληματικά στοιχεία δρουν κάτω από…την μύτη των αρχών. Αυτό αναμένεται να αλλάξει με την αγορά ειδικού λογισμικού που θα μπορεί, όταν και αν κρίνεται απαραίτητο για λόγους εθνικής ασφάλειας, να “σπάει” τα κρυπτογραφημένα μηνύματα και να προλαμβάνει ενέργειες. Το συγκεκριμένο σύστημα άλλωστε, το χρησιμοποιούν οι μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας και των ΗΠΑ.
Σύστημα εντοπισμού θέσης
Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές του “L&O ” η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, αναμένεται να προμηθευτεί ένα νέο λογισμικό εντοπισμού θέσης, που θα δίνει την δυνατότητα στην υπηρεσία, να εντοπίσει άτομα με ακρίβεια συν/πλην του ενός μέτρου. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως τα στελέχη της ΕΥΠ, θα έχουν την δυνατότητα εντοπισμού ατόμου που ελέγχεται και έχει στην κατοχή του κινητό τηλέφωνο, χωρίς να χρειάζεται τριγωνισμό κεραιών, δηλαδή να λάβει στίγμα του κινητού τηλεφώνου, από τρεις τουλάχιστον πηγές εκπομπής σήματος, όπως γινόταν έως τώρα. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως με το υπάρχον σύστημα, οι αρχές λαμβάνουν στίγμα σε απόσταση 300 μέτρων, με αποτέλεσμα πολλές φορές ο “στόχος” να διαφεύγει.
Σύστημα αναγνώρισης φωνής
Στις προηγμένες χώρες του κόσμου το σύστημα VR (voice recognizing) η αλλιώς αναγνώριση φωνής, είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένο προκειμένου οι αρχές να μην σπαταλούν χρόνο προσπαθώντας να εντοπίσουν το άτομο που αναζητούν ή κρίνεται ύποπτο και ως εκ τούτου πρέπει να εντοπιστεί. Αυτό το πολύ χρήσιμο σύστημα φαίνεται πως θα προμηθευτεί και η ΕΥΠ προκειμένου να βρίσκει άμεσα τα άτομα που αναζητά χωρίς να χρειάζεται να γίνει ταυτοποίηση του κινητού τηλεφώνου του χρήστη, αλλά θα γίνεται αυτοματοποιημένα από όποια συσκευή και να χρησιμοποιεί. Έτσι θα κερδίζει πολύτιμο χρόνο και θα έχει άμεσα αποτελέσματα.
Για τα συγκεκριμένα συστήματα που θα αναβαθμίσουν την υπηρεσία τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό καθώς θα έχει πολύ μεγαλύτερες γεωγραφικές δυνατότητες, τα στελέχη της αναμένεται, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, να εκπαιδευτούν από συναδέλφους τους από άλλες χώρες που ήδη τα χρησιμοποιούν. Ενώ εκτός της πρακτικής εφαρμογής των συστημάτων, τα στελέχη της ΕΥΠ που θα κληθούν να χρησιμοποιήσουν τα νέα συστήματα, θα ρίξουν και…πολύ διάβασμα καθως τα εγχειρίδια χρήσης τους, είναι πολλές εκατοντάδες σελίδες.
Επιχειρησιακή αναβάθμιση της ΕΥΠ
Στόχος της ηγεσίας της Εθνικής Υπηρεσίας πληροφοριών είναι η επιχειρησιακή αναβάθμιση για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων καθώς είχε διαπιστωθεί πως τα προηγούμενα χρόνια η υπηρεσία εμφάνιζε κενά με τα στελέχη της να αρκούνται κυρίως στην συνδρομή παροχής πληροφοριών σε επιχειρήσεις της αστυνομίας. Είναι ενδεικτικό δε, πως με απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας, είχε καταργηθεί η Α διεύθυνση αντικατασκοπείας, μιας υπηρεσίας αιχμής για τον τομέα της ασφάλειας της χώρας. Η συγκεκριμένη διεύθυνση επανασυστάθηκε με απόφαση του νέου διοικητή, κυρίου Παναγιώτη Κοντολέων. Σκοπός της συγκεκριμένης διεύθυνσης είναι συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών που αφορούν χώρες με μεγάλη εγγύτητα στα σύνορα της χώρας, όπως η Αλβανία και η Τουρκία. Οι υπόλοιπες διευθύνσεις της υπηρεσίας, είναι η Επιτελικού Σχεδιασμού, Εσωτερικών και Διεθνών Σχέσεων, Εσωτερικής Ασφάλειας, Εξωτερικών Υποθέσεων, Ηλεκτρονικών Πληροφοριών, Πληροφοριακών Συστημάτων, Κυβερνοχώρου, Υποστήριξης, Οικονομικής Διαχείρισης και Ασφάλειας.
Άλλωστε ο νέος διοικητής είχε ως στόχο απο την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του,τον επαναπροσδιορισμό των αναγκών, την αξιολόγηση των στελεχών, ώστε η υπηρεσία να αναβαθμιστεί και να φτάσει σε βάθος χρόνου και την απόκτηση των αναγκαίων συστημάτων και εκπαίδευση των ατόμων που την στελεχώνουν, στα Αμερικανικά πρότυπα. Γι΄ αυτό ακριβώς τον λόγο υπάρχει και μια εσωτερική κατανομή του προσωπικού ώστε να στελεχωθούν όλες οι διευθύνσεις με το απαραίτητο προσωπικό καθώς διαπιστώνεται πως σε κάποιες υπηρεσίες είναι πλεονάζον ενώ σε κάποιες άλλες υπάρχει υστέρηση. Στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υπολογίζεται πως εργάζονται τουλάχιστον 500 άτομα, αριθμός ικανός για την κάλυψη των αναγκών, αρκεί όπως σημειώνουν πηγές «αυτά τα άτομα να διαμοιραστούν σύμφωνα με τις ανάγκες της υπηρεσίας».

Tags

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες