Αποκλειστικό: Στην «τσιμπίδα» της οικονομικής αστυνομίας δυο παράνομα εργοστάσια λαθραίων τσιγάρων

Σε επιχείρηση με μεγάλο οικονομικό όφελος για τα μέλη κυκλωμάτων λαθραίου καπνού και τεράστιας οικονομικής ζημίας για το κράτος, έχουν εξελιχθεί οι σπείρες που κατασκευάζουν και διακινούν λαθραία τσιγάρα και συσκευασίες καπνού. Είναι ενδεικτικό πως για την κατασκευή ενός παράνομου εργοστασίου καπνού με δυο γραμμές παραγωγής, το κόστος φτάνει έως και το 1 εκατομμύριο ευρώ. Τα κέρδη όμως των κυκλωμάτων που διακινούν τα λαθραία καπνικά προϊόντα είναι ανυπολόγιστα καθώς η αξία του λαθραίου πακέτου τσιγάρων, ξεκινάει από το 1,30 για να φτάσει έως και τα 2 ευρώ ευρώ. Την ίδια στιγμή η αξία του, με την εξαγωγή του σε χώρες όπως την Αγγλία εκτοξεύεται καθώς το πακέτο το τσιγάρο αγγίζει την τιμή των 10 λιρών. Τα τελευταία χρόνια, αυτά της οικονομικής κρίσης, οι δουλειές για τους λαθραίους καπνεμπόρους έχουν γιγαντωθεί, με την οικονομική αστυνομία, να επιχειρεί να βάλει «φρένο» καταφέρνοντας καίρια χτυπήματα στα συγκεκριμένα κυκλώματα.
Το εργοστάσιο στο Αιγάλεω και η «χασούρα» του 1, 5 εκατομμυρίου
Σε διάστημα μόλις δυο ημερών τα στελέχη της οικονομικής αστυνομίας, εντόπισαν δυο παράνομα παρασκευαστήρια λαθραίων τσιγάρων και καπνού. Το ένα από αυτά οι αστυνομικοί της συγκεκριμένης υπηρεσίας, το εντόπισαν σε χώρο στην επί της οδού Σαλαμίνος στο Αιγάλεω. Μάλιστα οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι ανέρχονται στο ποσό του 1 εκατομμυρίου, 235 χιλιάδων και 884 ευρώ. Σε συνεργασία με τον συντονιστικό επιχειρησιακό κέντρο καταπολέμησης λαθρεμπορίου, εντόπισαν στο σημείο, 54.900 συσκευασίες καπνού των 50 γραμμαρίων με την επωνυμία, OLD HOLBORN, 25.800 συσκευασίες καπνού των 50 γραμμαρίων με την μάρκα GOLDEN VIRGINIA, καθώς επίσης, 2.310 κούτες με λαθραίο καπνό, μηχάνημα περιτυλίγματος και αυτοκόλλητα σφράγισης συσκευασιών των παραπάνω επωνυμιών. Για την συγκεκριμένη υπόθεση, οι άνδρες της οικονομικής αστυνομίας, ταυτοποίησαν και αναζητούν ως μέλη της σπείρας, 3 Πακιστανούς και έναν Έλληνα..
Το παρασκευαστήριο στα Καλύβια και οι χειροπέδες στους 6
Σε μια άλλη, επίσης σημαντική περίπτωση εισαγωγής, παρασκευής και διακίνησης λαθραίων τσιγάρων οι άνδρες της οικονομικής αστυνομίας εντόπισαν ένα πλήρως οργανωμένο παρασκευαστήριο 200 τετραγωνικών μέτρων, με μια γραμμή παραγωγής στη θέση Κατράμι στα Καλύβια. Μάλιστα τα έξι μέλη της σπείρας δρούσαν από τον Φεβρουάριο του 2019. Αρχηγός της ομάδας, ήταν σύμφωνα με τις αρχές, ο Ι.Κ ηλικίας 60 ετών, γεννημένος στο Καζακστάν. Σε κατ’ οίκον έρευνα οι αστυνομικοί εντόπισαν ένα τηλεχειριστήριο που άνοιγε την εξωτερική πόρτα του παράνομου εργοστασίου, κλειδιά της αποθήκης, 1.450 ευρώ και 5 κινητά τηλέφωνα. Σε ταυτόχρονη έρευνα σε σπίτι επί της οδού Θησέως, οι αστυνομικοί εντόπισαν και πέρασαν χειροπέδες στον Γ.Κ που γεννήθηκε το 1970 στη Ρωσία, τον Γ.Ζ γεννημένο το 1955 στο Καζακστάν, την Ε.Π γεννημένη το 1958, τον Κ.Π του 1957 και την Τ.Α του 1964, όλοι γεννημένοι στο Καζακστάν. Στους χώρους του παρασκευαστηρίου, εντοπίστηκαν ποσότητες καπνού, θερμαντήρας, και μηχανήματα για την επεξεργασία καπνού.
Απώλεια 700 εκατομμυρίων το 2018 για την οικονομία
Η δράση των κυκλωμάτων διακίνησης παράνομων προϊόντων καπνού, στοίχισε στην ελληνική οικονομία, το ποσό των 700 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της KPMG. Αν τα χρήματα αυτά εισέρρεαν στα ταμεία της χώρας, θα αποφεύγοντας μια σειρά περικοπών στις συντάξεις κατά την διάρκεια των 3 Μνημονίων. Είναι χαρακτηριστικό πως οι περικοπές για τους συνταξιούχους τα χρόνια της κρίσης, ήταν της τάξης των 740 εκατομμυρίων. Ο αριθμός των νόμιμα πωληθέντων τσιγάρων στην Ελλάδα μειώθηκε στα 16,7 δισ. ευρώ το 2018, σχεδόν το μισό από το 2009, σύμφωνα με την KPMG. Την ίδια περίοδο, το ποσοστό των λαθραίων τσιγάρων αυξήθηκε στο 23,6% όλων των καπνιστών που πωλήθηκαν, από το 3% το 2009.
Οι άνθρωποι που εκμεταλλεύονται αυτές τις επιχειρήσεις εξάγουν τα λαθραία καπνικά προϊόντα σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ιταλία, η Ρουμανία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως, τα τσιγάρα στην Ελλάδα είναι από τα φθηνότερα στην Ευρώπη των «28». Μέχρι το 2015, η χώρα μας ήταν προορισμός εισαγωγής για λαθραία τσιγάρα που έφθαναν από τη θάλασσα ή οδικώς. Η απότομη αύξηση του δασμού επί των προϊόντων καπνού κατά την κρίση μείωσε τις εισροές αυτές και έφερε την παράνομη παραγωγή μέσα στη χώρα. Ενώ αντί για εισαγωγές, πλέον τα λαθραία τσιγάρα εξάγονται στη χώρα. Η μεγαλύτερη προσπάθεια εξαγωγής λαθραίων καπνικών προϊόντων, είχε καταγραφεί τον Ιούνιο του 2017, όταν είχε εντοπιστεί το φορτηγό πλοίο “GOLENDRI” να μεταφέρει 1.557.200 πακέτων λαθραίων τσιγάρων, με τους διαφυγόντες φόρους και δασμούς για το Ελληνικό Δημόσιο να φτάνουν τα 6.019.186,94 ευρώ και την αξία των λαθραίων τσιγάρων, να υπολογίζονται σε 35 εκατομμύρια ευρώ.

Tags

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες