17.6 C
Athens
14.8 C
Thessaloniki
Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
More

    Απολογία Τουλουπάκη στο Ειδικό Δικαστήριο: «Δέχθηκα ανελέητο πόλεμο και διαπόμπευση, τήρησα τον όρκο μου» – «Πυρά» σε Ράικου και Αγγελή


    Για «ανελέητο πόλεμο» και διώξεις που δέχθηκε και συνεχίζει, όπως είπε, να δέχεται μέχρι σήμερα αλλά και για ανυπόστατη κατηγορία σε βάρος της, έκανε σήμερα λόγο στην απολογία της στο Ειδικό Δικαστήριο η πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη η οποία δικάζεται για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας με συγκατηγορούμενό της τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Ο τελευταίος αντιμετωπίζει την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας και της παράβασης καθήκοντος.

    Ειδικότερα, η κ. Τουλουπάκη, διάζεται επειδή κατά το παραπεμπτικό βούλευμα, δεν είχε διαβιβάσει αμελλητί στη Βουλή μηνυτήρια αναφορά των βουλευτών Α. Λοβέρδου, Στάθη Κεγκέρογλου και Εύης Χριστοφιλοπούλου για τον υπουργό Υγείας επί ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή. «Τον Ιανουάριο 2018 έλαβα γνώση αυτή της αναφοράς» είπε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της δίωρης απολογίας της η κ. Τουλουπάκη για να συμπληρώσει: «Δηλαδή, λίγες ημέρες πριν την αμελλητί αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή, δεν είχα γνώση, δεν είχα ενημερωθεί ούτε από την προκάτοχό μου Ελένη Ράικου ούτε από τους επίκουρους εισαγγελείς». Ακόμη η κατηγορούμενη εισαγγελέας έστρεψε τα πυρά της κατά του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή αλλά και κατά της κ. Ράικου, ενώ υποστήριξε ότι οι σχέσεις της με τον συγκατηγορούμενό της κ. Παπαγγελόπουλο ήταν απολύτως τυπικές με εκείνη να του μιλάει πάντα στον πληθυντικό.


    «Αταξία στην εισαγγελία Διαφθοράς»

    Πιο συγκεκριμένα, στην αρχή της απολογίας της η κ. Τουλουπάκη αναφέρθηκε στην πορεία της στο δικαστικό σώμα, λέγοντας πως το 2023 συμπληρώνει 25 χρόνια υπηρεσίας. «Όταν εισήλθα στο σώμα γεμάτη όνειρα και ιδανικά δεν φανταζόμουν ότι θα βρισκόμουν μπροστά σας γιατί δήθεν δεν υπηρέτησα το καθήκον μου» είπε η κυρία Τουλουπάκη η οποία στη συνέχεια αναφέρθηκε στην επιλογή της ως επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς και την ανάληψη των καθηκόντων της στο νέο της πόστο.

    Όπως είπε όταν επισκέφθηκε την εισαγγελία Διαφθοράς κανείς δεν την ενημέρωσε για τις δικογραφίες που εκκρεμούσαν αλλά και ούτε και για το που ήταν τοποθετημένα τα σώματα των δικογραφιών αυτών. «Έπρεπε να μπει μια τάξη στην αταξία και αυτό ήταν μια βασική μου προτεραιότητα» είπε η κατηγορούμενη εισαγγελέας και σε άλλο σημείο της απολογίας της τόνισε: «Για αυτό και ζήτησα εγώ η ίδια γραπτή ενημέρωση από τους επίκουρους εισαγγελείς της κ. Ραικου ώστε να ενημερωθώ για τις υποθέσεις, ποια ήταν η μέχρι τότε πορεία τους για να μπορέσω να τις χρεώσω περαιτέρω». Τόνισε, δε, ότι υπήρχαν πολλές ανεπεξέργαστες δικογραφίες των ετών 2013,2014 2015 στις οποίες, όπως είπε, ότι θα έπρεπε να δοθεί μια προτεραιότητα. «Δεν ήταν μόνο η Novartis. Εξίσου σοβαρές ήταν και οι άλλες δικογραφίες», είπε η κυρία Τουλουπάκη, κάνοντας λόγο για «προχειρότητα και αταξία» στην εισαγγελία Διαφθοράς. «Όταν χειρίζεσαι σοβαρές και ογκώδεις δικογραφίες πρέπει να έχει η υπηρεσία και ο εισαγγελέας τον έλεγχο των ενεργειών, διότι δεν γίνεται να μην είναι καταχωρημένες ποιες ενέργειες έχουν γίνει γιατί πολύ απλά θα χάσεις την μπάλα», είπε η κατηγορούμενη εισαγγελέας.

    «Δεχθήκαμε πόλεμο»

    Αναφερόμενη στην υπόθεση της Novartis, η κ Τουλουπάκη τόνισε ότι η σχετική δικογραφία σχηματίστηκε από την προκάτοχό της Ελένη Ράικου, το Δεκέμβριο του 2016 με αφορμή δημοσιεύματα, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν παράνομες πρακτικές της εταιρείας αλλά και άλλων φαρμακευτικών εταιρειών κατά τη διαδικασία έγκρισης, τιμολόγησης και αποζημίωσης φαρμακευτικών σκευασμάτων.


    Όπως υποστήριξε, κατά τη διάρκεια της δικής τα θητείας, ωστόσο, το υλικό της υπόθεσης εμπλουτίστηκε και στη συνέχεια όταν προέκυψαν έγγραφα και οι καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων με αναφορές σε εμπλοκή πολιτικών προσώπων, διαβιβάστηκε στις 5-2-2018 η δικογραφία στη Βουλή για δέκα πολιτικά πρόσωπα. «Η υποβλητική μας αναφορά ελέγχθηκε από την τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου», είπε η κ. Τουλουπακη για να αναφερθεί στην συνέχεια στην επιστροφή της δικογραφίας από την Βουλή πίσω στην εισαγγελία όπου υπηρετούσε προς «περαιτέρω επεξεργασία» αναφορικά με τα δέκα πολιτικά πρόσωπα.

    «Έκτοτε ξεκίνησε ένας ανελέητος πόλεμος από τα ερευνώμενα πολιτικά πρόσωπα, με την σθεναρή συμπαράσταση των κομμάτων τους και την ενεργή υποστήριξη των ΜΜΕ», είπε η κ. Τουλουπάκη και πρόσθεσε: «Δεχθήκαμε σωρεία μηνύσεων και πειθαρχικών αναφορών που κατέθεσαν τα πολιτικά πρόσωπα, σωρεία μηνύσεων που εξαρχής κατέθεσαν τα πολιτικά πρόσωπα κατά των προστατευόμενων μαρτύρων, απαιτώντας επίμονα την άρση του καθεστώτος προστασίας και την αποκάλυψη της ταυτότητάς τους».

    Η κ. Τουλουπάκη έστρεψε στη συνέχεια τα «πυρά» της στον κ. Αγγελή, ο οποίος, όπως είπε, λίγο πριν τις εκλογές του 2019, ανέσυρε από το αρχείο της μηνύσεις σε βάρος της (από τα πολιτικά πρόσωπα) και σε βάρος των επίκουρων εισαγγελέων Διαφθοράς χωρίς να έχουν προκύψει νεώτερα στοιχεία και χωρίς να κληθούμε για εξηγήσεις. Μάλιστα, η κατηγορούμενη χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου «αντιδικονομική», η οποία, όπως είπε, οδήγησε στην εκ νέου έρευνα σε βάρος της από τους κκ Ζαχαρη και Σοφουλάκη. «Με άλλα λόγια, ενώ, συνεχίζαμε την έρευνα μας κατά της Novartis και των πολιτικών προσώπων, μετατραπήκαμε ταυτόχρονα ερευνώμενοι και ελεγχόμενοι για την εισαγγελική μας έρευνα, από τα ποινικώς ερευνώμενα πολιτικά πρόσωπα» είπε η κατηγορουμένη και συμπλήρωσε: «Δεν υπήρξε ημέρα που να μην δίνουμε εξηγήσεις είτε στον Άρειο Πάγο είτε στη Βουλή».

    «Ήθελαν να μας πάρουν την υπόθεση Novartis»

    Επιπλέον, η κυρία Τουλουπάκη αναφέρθηκε σε συστηματικές προσπάθειες να αφαιρεθεί η υπόθεση της Novartis από την Εισαγγελία Διαφθοράς και από την ίδια. «Μετά την αποτυχία του εγχειρήματος αυτού, ήταν μονόδρομος για την αφαίρεση της δικογραφίας η κατάργηση της Εισαγγελίας Διαφθοράς και η ίδρυση μιας νέας υπηρεσίας, στην οποία περιήλθε η δικογραφία της Novartis «εν μια νυκτί». Η μεθόδευση αυτή, θύμιζε κατά πολύ, ανάλογη μεθόδευση με την οποία αφαιρέθηκαν πάλι εν μία νυκτί δικογραφίες από τον τέως Οικονομικό Εισαγγελέα κ. Πεπόνη για να περάσει ο χειρισμός τους στην τότε νεοιδρυθείσα εισαγγελία Διαφθοράς υπό την κυρία Ράικου» ανέφερε χαρακτηριστικά η κατηγορούμενη εισαγγελέας πρόσθεσε: «Όσο λοιπόν είχαμε την δικογραφία και παρά τις καθημερινές απειλές και πιέσεις ολοκληρώσαμε την έρευνα για 7 από τα 10 πολιτικά πρόσωπα κρίνοντας ότι έπρεπε να τεθούν στο αρχείο. Για 2 από τα υπολειπόμενα πρόσωπα δεν ολοκληρώθηκε η έρευνά μας και συνεχίστηκε από τον κ. Μπαρδάκη ενώ για τον τρίτο κρίναμε ότι υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις για την άσκηση της ποινικής δίωξης».

    Τι είπε για την κατηγορία

    Αναφερόμενη στο σε βάρος της κατηγορητήριο που τη θέλει να μην έχει διαβιβάσει αμελλητί στη Βουλή, υποκινούμενη από τον κ. Παπαγγελόπουλο, τις αναφορές Λοβέρδου, Χριστοφιλοπούλου και Κεγκέρογλου με αποτέλεσμα να υποπέσουν σε παραγραφή τυχόν ευθύνες του κ. Κουρουμπλή, η κ. Τουλουπάκη είπε: «Καταρχήν και οι τρεις αναφορές υπεβλήθηκαν στη προκάτοχό μου την κ. Ράικου η οποία εάν ίσχυε το κατηγορητήριο όφειλε να τα έχει διαβιβάσει η ίδια αμελλητί στην Βουλή». Συνεχίζοντας η κατηγορούμενη τόνισε: «Προέκυψε χωρίς καμία αμφιβολία από την ακροαματική διαδικασία και κυρίως από τις καταθέσεις των τότε επίκουρων εισαγγελέων Ντζούρα και Μανώλη, από την μάρτυρα κ. Ταραντίλη αλλά και από τις αναφορές των επίκουρων εισαγγελέων της κ. Ραικου, Ελευθεριάνο, Σεβη και Τριανταφύλλο, ότι δεν γνώριζα την ύπαρξη τους και ότι οι επίμαχες αναφορές περιήλθαν σε γνώση μου μόλις λίγες ημέρες προ της διαβίβασης της δικογραφίας της Novartis στον Άρειο Πάγο και εν συνεχεία στη Βουλή».

    Συνεχίζοντας η κ. Τουλουπάκη υποστήριξε: «Λάμβανα γνώση των στοιχείων της δικογραφίας της Novartis αλλά και του συνόλου των δικογραφιών που εκκρεμούσαν στην υπηρεσία μου στο βαθμό που μου γίνονταν γνωστά και οικεία από τους επίκουρους εισαγγελείς που τις χειρίζονταν. Δηλαδή, ενημερωνόμουν για ότι οι χειριζόμενοι τις δικογραφίες εισαγγελείς εκτιμούσαν ως αξιομνημόνευτο και σημαντικό. Πώς θα μπορούσα γνωρίζω και το τελευταίο έγγραφο εκ’ του συνόλου των περίπου 526 δικογραφιών που χειρίστηκε η υπηρεσία μου αλλά και των αντίστοιχων δικογραφιών που μου υποβάλλονταν από την εισαγγελία Πρωτοδικών; Θα έπρεπε να ήμουν υπεράνθρωπη …Δεν είχα ενημέρωση ούτε από τους επίκουρους εισαγγελείς κ.κ. Ντζούρα και Mανωλη αλλά ούτε και από τους προκατόχους τους κ.κ. Σέβη, Ελευθεριάνο και Τριανταφύλλου για τις επίμαχες αναφορές, ούτε και η κυρία Ραίκου με ενημέρωσε όχι μόνο για το συγκεκριμένο ζήτημα αλλά και για κανένα άλλο. Επίσης η κ. Ραίκου δεν τήρησε την υπηρεσιακή υποχρέωση της να συντάξει έκθεση παράδοσης – παραλαβής. Η υπηρεσία δεν είναι ιδιοκτησία κανενός μας».

    Η κ. Τουλουπάκη υποστήριξε ότι δεν υπήρχε καμία πρόθεση από την πλευρά της να αποκρύψει το όνομα του κ. Κουρουμπλή, αφού – όπως είπε – «ούτως ή άλλως την αναφορά μου προς την κυρία εισαγγελέα του Αρείου Πάγου συνόδευε και η αναφορά των επίκουρων προς εμένα στην οποία ρητά αναφέρονταν το όνομα του κ. Κουρουμπλή». Μάλιστα η κ. Τουλουπάκη είπε ότι «είναι απολύτως ψευδές» ότι στην αναφορά αναφέρονταν μόνο τα αρχικά του κ. Κουρουμπλη ενώ για τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα αναφέρονταν το ονοματεπώνυμό τους.

    Τι είπε για Παπαγγελόπουλο

    Μιλώντας ακόμη για τον συγκατηγορούμενό της αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ η κ. Τουλουπάκη είπε: «Του μιλούσα στον πληθυντικό. Τον γνώριζα όχι μόνο εγώ αλλά άπαντες όσοι υπηρετήσαμε στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών επί θητείας του ως προϊσταμένου. Οι δικές μου επαφές ήταν υπηρεσιακές, τυπικές. … Αντιθέτως η κ. Ραίκου και ο κ. Αθανασίου διατηρούσαν τακτικές κοινωνικές επαφές τόσο κατά την περίοδο που ήταν υπουργός ο κ. Παπαγγελόπουλος όσο και πριν από αυτή…».

    Συνεχίζοντας η πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς είπε: Ο κ. Παπαγγελοπουλος παρουσιάζεται ως ηθικός αυτουργός των πράξεων μου. Θέλω να σας δηλώσω ότι δεν είχα κανένα διάλογο με κανένα πολίτικο. Ήμουν όμως σε ένα διαρκή εσωτερικό διάλογο με την συνείδηση μου και με τον θεό.

    Κλείνοντας την απολογία της η κ. Τουλουπάκη τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Σήμερα είναι η κορύφωση μιας ανηφορικής πορείας. Ενός προσωπικού Γολγοθάς που ξεκίνησε 4 χρόνια πριν. Μια περίοδος κατά την οποία αποκαλούσαν έμενα και τους συνεργάτες μου «εγκληματική συμμορία», «παραδικαστικό κύκλωμα», ενώ δεχόμουν καθημερινά απειλές του τύπου ότι θα «μπω φυλακή» και ότι θα με «γδάρουν». …Ξυπνήσαμε ένα πρωί για να μάθουμε ότι όλοι στην εισαγγελία είχαμε παρατσούκλια «κυρά Φρόσω», «γόβας», «νεκροθάφτης», «ταξιδιάρα», «Ρασπούτιν» κ.ά, που δεν είχαμε ακούσει ποτέ γιατί δεν είχαν ειπωθεί ποτέ παρουσιάζοντας μία παρακμιακή εικόνα του δικαστικού σώματος, η οποία όπως αποδείχθηκε υφίστατο μόνο στην αντίληψη εκείνων που τα επινόησαν… Χαρακτηριστικό της προσωπικής μου στοχοποίησης καθ’ όλο αυτό το διάστημα είναι ότι άγνωστοι διέρρηξαν δύο φορές την κατοικία μου, αφαιρώντας μόνο αρχεία και σημειώσεις από το γραφείο μου, στέλνοντας μου σαφές μήνυμα του κινδύνου που διατρέχω για τις έρευνές μου, ως Εισαγγελέα Διαφθοράς. Εγώ πρωτίστως και οι συνεργάτες μου δευτερευόντως δεχτήκαμε την μεγαλύτερη δυνατή διαπόμπευση. Διερωτώμαι αν υπάρχουν πιο απαξιωτικές κατηγορίες από αυτές που μου απεδόθησαν. Πρόκειται για την πιο συντονισμένη προσπάθεια εξόντωσης δικαστών στη μεταπολιτευτική ιστορία. Μια προσπάθεια παραδειγματισμού όλων των μελλοντικών συναδέλφων που θα έχουν την ατυχία να επεξεργαστούν δικογραφίες με σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα».

    Η κ. Τουλουπάκη, έστρεψε και πάλι τα πυρά της στην κ. Ράικου για να επισημάνει: «Την άκουσα, εισαγγελέας με προϋπηρεσία 30 χρόνια, να καταθέτει ότι έχω κατασκευάσει τους μάρτυρες, δηλαδή να μην αναγνωρίζει ένα αμετάκλητο δικαστικό βούλευμα του Ανωτάτου Δικαστικού συμβούλιου. Δεν υπάρχει ψήγμα ούτε της αντικειμενικής αλλά ούτε και της υποκειμενικής υπόστασης του αδικήματος για το οποίο κατηγορούμαι. Έπραξα τον καθήκον μου και ότι τήρησα τον όρκο μου. Θα ήθελα να σας διαβάσω αυτά που είπε ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν στους απογόνους του Ντρέϊφους: «Εσείς μας υπενθυμίζετε, πόσο σημαντική, ήταν αυτή η τόσο ιδιαίτερη μοίρα του ανθρώπου αυτού, ο οποίος υπέστη τα χειρότερα , τον εξευτελισμό, τη σιωπή , την απομόνωση. Τίποτα, δε θα διορθώσει αυτούς τους εξευτελισμούς, αλλά ας μην τους χειροτερεύουμε, επιτρέποντας, να ξεχαστούν ή να επαναληφθούν».

    «Καταγγελία»

    Πριν την έναρξη της απολογίας της κυρίας Τουλουπάκη, ο συνήγορός της Ι. Μαντζουράνης έλαβε το λόγο και είπε στο δικαστήριο: «Σήμερα της κοινοποιήθηκε κλήση μετά από καταγγελία Αγγελία. Μπήκε στο αρχείο. Είναι για κάποιο φερόμενο επεισόδιο στη Τήνο μεταξύ της κ. Τουλουπάκη και κάποιος άλλης κυρίας. Και ενώ σήμερα είναι γνωστό ότι είναι η απολογία της ενώπιον σας. Γιατί το καταγγέλλω; Γιατί η κοινοποίηση έγινε σήμερα που απολογείται. Δείχνει ότι κάποιο αδίστακτοι κύκλοι επιμένουν να την διώκουν. Δεν την αφήνουν ήσυχη ούτε την ημέρα της απολογίας της».


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ