34.9 C
Athens
33.6 C
Thessaloniki
Τρίτη 25 Ιουνίου 2024
More

  Αποζημίωση 170.000 ευρώ σε ανήλικο που σχεδόν έχασε την όρασή του από ελαττωματικά κινέζικα πυροτεχνήματα


  Το ποσό των 170.000 ευρώ επιδίκασε η Δικαιοσύνη στην οικογένεια ενός αγοριού, το οποίο σε ηλικίας μόλις 11,5 ετών τραυματίστηκε βαρύτατα από τη ρίψη ελαττωματικού πυροτεχνήματος, σε εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί το 2014 στην Πάτρα, στο πλαίσιο της έναρξης του πατρινού καρναβαλιού. Το παιδί, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο σκεπτικό της απόφασης έχασε το 90% της όρασής του από το αριστερό μάτι!
  Το ιστορικό
  Η εορταστική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2014 και το 11χρονο, τότε, αγόρι συνοδευόμενο από την μητέρα του, μετέβη στο κέντρο της πόλης προκειμένου να παρακολουθήσει το θέαμα. Ο ανήλικος, που βρίσκονταν μόλις 19, 90 μέτρα από το κτίριο που θα εκτοξευόταν τα πυροτεχνήματα, σήκωσε το κεφάλι του για να δει το θέαμα, αλλά αισθάνθηκε κτύπημα από αντικείμενο στο πρόσωπο «ομοιάζον με πέτρα» προερχόμενο από ψηλά. Μάλιστα, χτύπημα ένιωσε και άλλο άτομο που παρακολουθούσε την εκδήλωση.
  Αμέσως διακομίσθηκαν σε νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ότι τόσο ο ανήλικος όσο και το άλλο άτομο, είχαν υποστεί βλάβες στον αριστερό τους οφθαλμό. Ειδικότερα, ο ανήλικος διαγνώσθηκε «με τραύμα του βολβού του αριστερού οφθαλμού του και πολλαπλές εκδορές του κερατοειδούς με συνοδό αιφνίδια μείωση της οράσεως του». Ακόμη, στο μάτι του εντοπίστηκαν «μικρά ξένα σώματα άγνωστης συστάσεως». Οι γιατροί υπέβαλλαν το παιδί σε δυο χειρουργικές επεμβάσεις αλλά δεν κατάφεραν να αντιστρέψουν την κατάσταση. Ο 11χρονος υπέστη μόνιμη βαριά απώλεια της οράσεως του αριστερού οφθαλμού του, μεγαλύτερη του ποσοστού του 90%!
  Μετά τον τραυματισμό του παιδιού ο πατέρας του μετέβη στο σημείο όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, όπου και εντόπισε «πολυάριθμα υπολείμματα πυροτεχνημάτων πετρώδους υφής, κυκλικής μορφής και χρώματος ανοικτού γκρι, τα οποία έμοιαζαν με άμορφες μάζες πετρών».
  Στη συνέχεια οι γονείς του 11χρονου προσέφυγαν στην αστική δικαιοσύνη, η οποία και τους επιδίκασε αποζημίωση των 170.000 ευρώ . Συγκεκριμένα το Πρωτοδικείο της Πάτρας έκρινε με την απόφασή του, (384/2019) ότι ο εξειδικευμένος πυροτεχνουργός που είχε αναλάβει τη ρίψη των πυροτεχνημάτων για λογαριασμό της κατασκευάστριας εταιρείας τους, δεν έλαβε τα νόμιμα μέτρα για την πρόληψη τυχόν ατυχήματος και την προστασία όσων θα παρακολουθούσαν την εκδήλωση.
  Από την Κίνα
  Όπως αναφέρεται στην απόφαση, στα πυροτεχνήματα είχε εισχωρήσει υγρασία με αποτέλεσμα τον εκσφενδονισμό, κατά τη ρίψη τους, θραυσμάτων που τραυμάτισαν βαρύτατα τον 11χρονο. Αυτό, σύμφωνα με την απόφαση, θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί αν τα πυροτεχνήματα είχαν ελεγχθεί παραμονές της εκδήλωσης και όχι τρεις μήνες πριν που είχε γίνει η παραλαβή τους από την Κίνα.
  Ακόμη, το δικαστήριο έκρινε ότι υπάλληλος της προμηθεύτριας εταιρείας έπρεπε να μην προβεί στην εκτόξευση των πυροτεχνημάτων και επειδή δεν είχε τηρηθεί η απαιτούμενη για την εκδήλωση απόσταση ασφαλείας των 100 μέτρων αλλά και επειδή δεν είχε ληφθεί οποιοδήποτε μέτρο προστασίας και ασφάλειας για τους θεατές της.
  Υπό τα δεδομένα αυτά το δικαστήριο έκρινε τον πυροτεχνουργό, ως υπεύθυνων των βαριών σωματικών βλαβών που υπέστη ο ανήλικος. Να σημειωθεί, τέλος, ότι η ποινική δικαιοσύνη είχε καταδικάσει τον πυροτεχνουργό σε ποινή φυλάκισης δυο ετών και έξι μηνών με τριετή αναστολή.
  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

  ΑΠΟΨΕΙΣ