Άρειος Πάγος: Ζητεί γρήγορες και αποτελεσματικές έρευνες για θανάτους κρατουμένων

Γρήγορες, αποτελεσματικές και σχολαστικές εισαγγελικές έρευνες για υποθέσεις που αφορούν σε θανάτους κρατουμένων στις φυλακές, ζητεί με εγκύκλιό του από τους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δημήτριος Παπαγεωργίου.
Η εν λόγω εγκύκλιος, εκδόθηκε μετά την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) για μη αποτελεσματική έρευνα όσον αφορά τις συνθήκες θανάτου κρατούμενου (υπόθεση Πατσάκη), χρήστη ναρκωτικών, στις φυλακές της Χίου. Και αυτό καθώς, όπως έκρινε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η έρευνα των ελληνικών αρχών για την συγκεκριμένη υπόθεση διήρκεσε 4 χρόνια και 8 μήνες (!), χωρίς μάλιστα οι οποίες διαδικασίες να καταλήξουν ποτέ σε τελεσίδικη απόδοση ευθυνών σε συγκεκριμένα πρόσωπα!
Σύμφωνα με το ΕΔΔΑ, οι ελληνικές δικαστικές αρχές, δεν εξέτασαν προσεκτικά την υπόθεση του θανόντος και δεν διεξήγαγαν αποτελεσματική έρευνα σχετικά με τις περιστάσεις του θανάτου του. Συγκεκριμένα, το αρμόδιο δικαστήριο δεν είχε καλέσει για κατάθεση πρόσωπα, των οποίων οι μαρτυρίες θα μπορούσαν να έχουν αποφασιστική σημασία για την έκβαση της υπόθεσης, όπως τον πραγματογνώμονα της τοξικολογικής εξέτασης ή τους συγκρατούμενούς του θανόντος στο κελί τους. Παράλληλα, ο εισαγγελέας είχε θέσει στο αρχείο τη δικογραφία που είχε σχηματιστεί κατά του αναπληρωτή διοικητή της φυλακής, χωρίς καν να αιτιολογήσει την απόφασή του!
Το ΕΔΔΑ, που εδρεύει στο Στρασβούργο, διαπιστώνοντας όλες αυτές τις πλημμέλειες των ελληνικών δικαστικών αρχών, έκρινε ότι παραβιάστηκε το άρθρο 2 της ΕΣΔΑ αναφορικά με τις συνθήκες θανάτου κρατούμενου. Για τον λόγο αυτό με την απόφαση που εξέδωσε, υποχρέωσε την Ελλάδα να καταβάλλει στη σύζυγο και την κόρη του θανόντος το συνολικό ποσό των 30.000 ευρώ αλλά και το συνολικό ποσό των 39.000 ευρώ στη μητέρα του και στους δύο από τους αδελφούς του, ως αποζημίωση για ηθική βλάβη.
Τι ζητεί τώρα ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου
Με αφορμή την καταδίκη αυτή σε βάρος της Ελλάδας (η οποία έρχεται να προστεθεί σε δεκάδες άλλες), ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου στην από 8.1.2020 εγκύκλιο προς τους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών, αναφέρεται σε υποχρέωση του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών όχι μόνο «να παραγγείλει τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής εξετάσεως αλλά να φροντίσει ώστε αυτή να διενεργηθεί επιμελώς και να περατωθεί ταχύτατα, όπως άλλωστε ορίζει η διάταξη του άρθρου 243 παρ. 3 ΚΠΔ, που προβλέπει τη μη υπέρβαση των εννέα μηνών».
Συνεχίζοντας ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρει στη εγκύκλιο του: «Ας σημειωθεί ότι στην υπόθεση της εν θέματι προσφυγής στο ΕΔΔΑ, η προκαταρκτική εξέταση είχε διάρκεια τεσσάρων και οχτώ μηνών (!) με συνέπεια να διαπιστωθεί από το Δικαστήριο παραβίαση του δικονομικού – διαδικαστικού σκέλους (volet procedural) του άρθρου 2 της ΕΣΔΑ. Ακόμη, η διά της προκαταρκτικής εξετάσεως διερεύνηση της αιτίας του θανάτου του κρατουμένου και η συνακόλουθη αναζήτηση τυχόν ποινικής ευθύνης (…) είναι αναγκαίο να αξιοποιεί τις μαρτυρίες όλων ανεξαιρέτως των εχόντων γνώση των γεγονότων προσώπων και προεχόντως των κρατουμένων στο ίδιο κελί και των σωφρονιστικών υπαλλήλων, ώστε η έρευνα να είναι σχολαστική (σημειωτέον, και πάλι, ότι στην υπόθεση της εν θέματι προσφυγής στο ΕΔΔΑ, δεν είχαν εξετασθεί κατά την μακράς διάρκειας προκαταρκτική εξέταση ούτε οι συγκρατούμενοι του θανόντος, ούτε σημαντικοί μάρτυρες σωφρονιστικοί υπάλληλοι».
Ολόκληρη η εγκύκλιος εδώ.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες