12.9 C
Athens
7.8 C
Thessaloniki
Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024
More

    Αστυνομικοί Θεσσαλονίκης: «1.719 η οργανική δύναμη, 1.198 η πραγματική! Για ποια αστυνόμευση μιλάμε;»

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας της πόλης συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων και συζήτησαν μια σειρά ζητημάτων που αφορούν το αστυνομικό προσωπικό της Διεύθυνσης.

    Σχετική ανακοίνωση έβγαλαν οι Αστυνομικοί Θεσσαλονίκης, αναφέροντας πως «συνεχάρη τον Διευθυντή Αστυνομίας για την ανάληψη των νέων του καθηκόντων και του ευχήθηκαν μια γόνιμη θητεία, ευελπιστώντας στη συνέχεια της καλής συνεργασίας που έχουν μεταξύ τους διαχρονικά. Η Ένωση μετά από σειρά επισκέψεων που πραγματοποίησε στα Αστυνομικά Τμήματα της Διεύθυνσης διαπίστωσε ότι εικόνα διάλυσης και αποσύνθεσης, καθώς λειτουργούν με το 50% της προβλεπόμενης δύναμης. Τα οφειλόμενα ρεπό σε όλα τα Τμήματα αγγίζουν διψήφιους αριθμούς. Βέβαια, δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά καθόσον οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις της Διεύθυνσης είναι 1.719 στο σύνολο τους και ο πραγματικός αριθμός συναδέλφων που υπηρετούν σε αυτή είναι μόλις 1.198!», θέτοντας το εξής ερώτημα: «Για ποια αστυνόμευση μιλάμε;».

    Η ανακοίνωση από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης:

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, Αστυνομικός Διευθυντής κ. Ευάγγελος ΜΟΥΡΤΖΙΝΟΣ, συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων και συζήτησαν μια σειρά ζητημάτων που αφορούν το αστυνομικό προσωπικό της Διεύθυνσης.


    Αρχικά, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης συνεχάρη τον Διευθυντή Αστυνομίας για την ανάληψη των νέων του καθηκόντων και του ευχήθηκαν μια γόνιμη θητεία, ευελπιστώντας στη συνέχεια της καλής συνεργασίας που έχουν μεταξύ τους διαχρονικά. Η Ένωση μετά από σειρά επισκέψεων που πραγματοποίησε στα Αστυνομικά Τμήματα της Διεύθυνσης διαπίστωσε ότι εικόνα διάλυσης και αποσύνθεσης, καθώς λειτουργούν με το 50% της προβλεπόμενης δύναμης. Τα οφειλόμενα ρεπό σε όλα τα Τμήματα αγγίζουν διψήφιους αριθμούς. Βέβαια, δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά καθόσον οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις της Διεύθυνσης είναι 1719 στο σύνολο τους και ο πραγματικός αριθμός συναδέλφων που υπηρετούν σ’ αυτή είναι μόλις 1198.

    Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι το ΑΤ Χαριλάου- Αναλήψεως θα έπρεπε να έχει 68 άτομα στη δύναμή του και έχει μόλις 35, η προβλεπόμενη δύναμη του ΑΤ Τούμπας- Τριανδρίας υπολείπεται κατά 41 άτομα , το ΑΤ Νεάπολης- Συκεών θα έπρεπε να έχει 61 άτομα όμως λειτουργεί μόνο με 31, το Α.Τ. Λαγκαδά θα έπρεπε να έχει 54 άτομα αλλά έχει μόλις 25, στο ΑΤ Ευόσμου – Κορδελιού η προβλεπόμενη δύναμη είναι 79 άτομα αλλά αριθμούν μόλις 37 και το ΑΤ Μενεμένης- Αμπελοκήπων λειτουργεί με 28 άτομα ενώ θα έπρεπε να λειτουργεί με 65. Τρανή απόδειξη της υποστελέχωσης αποτελεί το γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ο αριθμός αποσπασμένων αγγίζει τον αριθμό της πραγματικής δύναμης, κι ως εκ τούτου, εκφράσαμε την πάγια θέση μας για επιστροφή όλων των αποσπασμένων στις οργανικές τους θέσεις. Θεωρούμε ότι η απεμπλοκή από συγκεκριμένους ευπαθείς στόχους ήταν μια καλή αρχή, πλην όμως, πιστεύουμε ότι συνεχίζει να είναι υπερβολικός ο αριθμός ατόμων του προσωπικού που απασχολούνται σε σταθερές φυλάξεις.


    Ως Ένωση, ενόψει της προσεχούς ενίσχυσης της ΓΑΔΘ με 120 Αστυνομικούς μέσω των τακτικών μεταθέσεων, ζητήσαμε να ενισχυθούν η Υποδιεύθυνση Μεταγωγών- Δικαστηρίων και το ΑΤ Λευκού Πύργου, δυο Υπηρεσίες που διαχρονικά αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού και δυστυχώς το μετακυλίουν και στα υπόλοιπα Αστυνομικά Τμήματα που πλέον τις ενισχύουν σε μόνιμη βάση. Ζητήσαμε να αξιοποιηθούν οι Υπαστυνόμοι της Διεύθυνσης στα καθήκοντα Αξιωματικού Υπηρεσίας, αίτημα το οποίο είχαμε θέσει και στην προηγούμενη Ηγεσία. Εκφράσαμε την αντίθεσή μας στη συνήθη τακτική των κοινών εποχούμενων περιπολιών από δυο ή τρία ΑΤ, λόγω του τεράστιου φόρτου εργασίας που επωμίζονται οι συνάδελφοι και αντιπροτείναμε τη συμβολή κι άλλων Αστυνομικών Διευθύνσεων της ΓΑΔΘ, όταν απαιτείται.

    Επίσης, θέσαμε το ζήτημα της μετακίνησης του προσωπικού στα μέτρα τάξης, καθώς και τις φυλάξεις των ευπαθών στόχων. Τη δεδομένη στιγμή το κόστος των καυσίμων είναι τεράστιο και οι αποστάσεις που καλούνται να καλύψουν οι συνάδελφοι με τα ιδιωτικά τους οχήματα είναι απαγορευτικές για τον οικονομικό προϋπολογισμό τους. Παράλληλα, επισημάναμε την ανάγκη αξιοποίησης των παροπλισμένων, πλην καινούριων, περιπολικών άλλων Διευθύνσεων, τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην επίλυση του εν λόγω προβλήματος. Τονίσαμε ότι οι Διοικητές των Υπηρεσιών πρέπει να απεμπλακούν από πάσης φύσεως μέτρα, ώστε να είναι παρόντες και αναπόσπαστοι για την ορθή διοίκηση των Υπηρεσιών τους. Επιπρόσθετα αναφέραμε το τεράστιο πρόβλημα της φύλαξης ανηλίκων στα Νοσοκομεία.

    Δυστυχώς, συνεχίζει να παρατηρείται το φαινόμενο οι Αστυνομικοί να μετατρέπονται σε «νταντάδες» αφού καλούνται να προσέχουν ανήλικα ηλικίας δύο, τριών ή τεσσάρων ετών αντίστοιχα. Ζητήσαμε από τον κ. Διευθυντή να έρθει σε επαφή με την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, καθώς και με λοιπούς αρμόδιους φορείς και τις δομές φιλοξενίας, ώστε να υπάρξει ουσιαστική επίλυση και ανθρωπιστική προσέγγιση του ζητήματος, καθόσον το ζήτημα αφορά παιδιά. Ο κ. Διευθυντής που υπηρετεί πολλά χρόνια στην εν λόγω Διεύθυνση και είναι από τους ελάχιστους που πραγματοποιεί επισκέψεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα στα Αστυνομικά Τμήματα, μας ανέφερε ότι έχει διαπιστώσει κι ο ίδιος προσωπικά τα προβλήματα που υπάρχουν, τονίζοντας ότι το βασικότερο πρόβλημα είναι η τεράστιας ύπαρξη έλλειψη προσωπικού.

    Επιπλέον, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, προσπαθεί να αξιοποιήσει το σύνολο του προσωπικού και να απασχολεί τις τελείως απαραίτητες δυνάμεις στα οποιαδήποτε αστυνομικά μέτρα, ενώ έχει θέσει ως στόχο να εκδίδεται εβδομαδιαία υπηρεσία σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα της πόλης, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Σκοπός του είναι να ενισχύσει την Υποδιεύθυνση Μεταγωγών- Δικαστηρίων, με την επικείμενη ενίσχυση των 120 Αστυνομικών στη ΓΑΔΘ, ώστε να μην απασχολούνται οι δυνάμεις των Αστυνομικών Τμημάτων στις μεταγωγές και τα δικαστήρια. Όπως μας ενημέρωσε, πολύ σύντομα θα προχωρήσει σε διάφορες διαρθρωτικές αλλαγές που αφορά τις υπηρεσίες γραφείου, καθώς επίσης και τις μεταγωγές από τα Αστυνομικά Τμήματα, αλλαγές που έχουν απώτερο σκοπό την εξοικονόμηση προσωπικού.

    Η λειψανδρία σε προσωπικό, ο δυσθεώρητος αριθμός οφειλόμενων ημερήσιων αναπαύσεων, η κατασπατάληση δυνάμεων σε αστυνομικά μέτρα, καθώς και η μη έκδοση εβδομαδιαίας υπηρεσίας, είναι προβλήματα που ταλανίζουν πάνω από μία δεκαετία τη Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσσαλονίκης και μέχρι τώρα καμία Ηγεσία δεν προχώρησε σε ουσιαστικές παρεμβάσεις, παρά σε πρόσκαιρες λύσεις που διαιώνισαν τα προβλήματα.

    Η νυν ηγεσία της ΓΑΔΘ και της εν λόγω Διεύθυνσης, οι οποίοι είναι γνώστες των προβλημάτων στον απόλυτο βαθμό, θα πρέπει να θέσουν γερές βάσεις, ώστε η Διεύθυνση Αστυνομίας να πάψει να αποτελεί το «μαύρο πρόβατο» της ΓΑΔΘ και οι Αστυνομικοί που υπηρετούν σ’ αυτή τα αποπαίδια της. Τέλος, τονίζουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι ως Ένωση δεν θα αποδεχτούμε σε καμία περίπτωση ημίμετρα που θα συνεχίσουν την διαιώνιση των προβλημάτων.

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ