Αυστρία: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για νομιμοποίηση της ευθανασίας

Ενέκρινε το Κοινοβούλιο της Αυστρίας σήμερα Πέμπτη (16/12) τον νόμο με τον οποίο νομιμοποιείται η υποβοηθούμενη ευθανασία για άτομα που πάσχουν από σοβαρή ή ανίατη ασθένεια, ανταποκρινόμενο έτσι σε μια δικαστική απόφαση που έκρινε ότι η απαγόρευση παραβίαζε τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο πριν ένα χρόνο ζήτησε από την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τον νόμο που προέβλεπε την επιβολή ποινής φυλάκισης έως 5 ετών σε όποιον βοηθούσε κάποιον άλλον να πεθάνει. Σύμφωνα με το κείμενο που επικυρώθηκε από όλα τα κόμματα, εκτός του ακροδεξιού FPÖ, οι ενήλικες που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο ανίατης ασθένειας ή πάσχουν από ασθένεια που τους προκαλεί μόνιμη και μη αναστρέψιμη αναπηρία επιτρέπεται να λάβουν βοήθεια για να βάλουν τέλος στη ζωή τους.
Δύο γιατροί θα πρέπει να εξετάζουν την κάθε περίπτωση ξεχωριστά και να κρίνουν αν ο ασθενής είναι σε θέση να λάβει αποφάσεις. Θα δίνεται επίσης περιθώριο 12 εβδομάδων μέχρι την υλοποίηση της απόφασης, ώστε να διασφαλιστεί ότι το αίτημα δεν υποβλήθηκε εν μέσω κάποιας προσωρινής κρίσης. Εάν ο ασθενής βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της ασθένειας, το χρονικό περιθώριο θα μειώνεται στις δύο εβδομάδες.
Ο νόμος αυτός σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, έκρινε η υπουργός Δικαιοσύνης Άλμα Τσάντις, αλλά ταυτόχρονα εγγυάται και ότι «κανείς δεν θα επιλέγει τον δρόμο του θανάτου αν υπάρχουν άλλες δυνατότητες». Για τον σκοπό αυτό εγκρίθηκε ένας προϋπολογισμός ύψους 108 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την ανάπτυξη της παρηγορητικής φροντίδας.
Στην Ευρώπη, η ευθανασία είναι νόμιμη στην Ισπανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κορονοϊός: Πράσινο φως από τον EMA για το χάπι της Pfizer – Έλαβε κατ’ επείγουσα έγκριση
Στάθης Παναγιωτόπουλος: Η πρώτη του αντίδραση μπροστά στις κάμερες μετά τον σάλο (βίντεο)
Η Ολλανδία φλέγεται από κρούσματα και η βασιλική οικογένεια διοργανώνει πάρτι – Σάλος με τα γενέθλια της πριγκίπισσας Αμαλίας
Αποκάλυψη L&O: Το «ένοπλο» παρακράτος της δυτικής Αττικής – Ρομά με όπλα της Αστυνομίας (εικόνα)
Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες