Αυξάνονται οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων με ν/σ του υπουργείου Δικαιοσύνης

Στην αύξηση των οργανικών θέσεων, κατά 65, δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και στους δύο βαθμούς δικαιοδοσίας, προχωρά το υπουργείο Δικαιοσύνης με νομοσχέδιο που πρόκειται να καταθέσει εντός των επόμενων ημερών στη Βουλή. Η συγκεκριμένη πληροφορία έγινε γνωστή μέσα από δυο ανακοινώσεις της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ). Η πρώτη ανακοίνωση υπογράφεται από τον πρόεδρο της Ένωσης και τον γενικό της γραμματέα Χριστόφορο Σεβαστίδη και Παντελή Μποροδήμο, αντιστοίχως, ενώ η δεύτερη ανακοίνωση φέρει την υπογραφή εννέα μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου της.
Στη ανακοίνωση, ωστόσο, του προέδρου της Ένωσης αναφέρεται ότι πλέον της αύξησης των οργανικών θέσεων δικαστών και εισαγγελέων πρόκειται να ικανοποιηθεί και ένα άλλο αίτημα των εκπροσώπων της Θέμιδος που αφορά στις μισθολογικές ωριμάνσεις και τα χρονοεπιδόματά τους.
Αναλυτικά, ολόκληρη η ανακοίνωση των κ.κ. Σεβαστίδη και Μποροδήμου έχει ως εξής: «Εντός των επόμενων ημερών κατατίθεται στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης που ικανοποιεί δύο βασικά αιτήματα της Ένωσης.
Αρχικά αυξάνει κατά 65 τις οργανικές θέσεις δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και στους δύο βαθμούς δικαιοδοσίας. Το αίτημα αυτό υπενθυμίζουμε ότι υποβλήθηκε από την Ένωση τον περασμένο Ιούνιο ενόψει της ψήφισης των νέων Ποινικών Κωδίκων και έλαβε την μορφή ΠΝΠ η οποία ωστόσο δεν κυρώθηκε από την επόμενη Βουλή. Επανυποβλήθηκε στη συνάντηση με το νέο Υπουργό Δικαιοσύνης στις 30 Ιουλίου και εκ νέου με το υπ’ αριθμό πρωτ. 468/30-10-2019 αίτημά μας προς τον κ. Υπουργό με την αναλυτική παράθεση των θέσεων που απαιτούνται ανά βαθμό και δικαιοδοσία. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης δημόσια εξήγγειλε την ικανοποίηση του αιτήματός μας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο στις 28 Νοεμβρίου και στη συνέχεια στη Γενική Συνέλευση της Ένωσής μας στις 14 Δεκεμβρίου 2019. Μεσολάβησε η διατύπωση γνώμης του Αρείου Πάγου αναφορικά με τον τρόπο κατανομής των θέσεων. Θεωρούμε θετική εξέλιξη την αύξηση των οργανικών θέσεων, που θα βοηθήσει στην επιτάχυνση του ρυθμού εκδίκασης των υποθέσεων και αποτελεί δικαίωση των πολύμηνων αγώνων που δόθηκαν από το Προεδρείο. Ο χρόνος υλοποίησης ωστόσο των παραπάνω θέσεων θα πρέπει να είναι άμεσος με ανάλογη αύξηση του αριθμού των εισακτέων στην τρέχουσα σειρά της ΕΣΔΙ.
Κατά δεύτερον προσδοκούμε ότι θα επιλύσει την εκκρεμότητα με τις μισθολογικές ωριμάνσεις και τα χρονοεπιδόματα των ετών 2017-2018. Μετά την συνάντηση των Προέδρων των Δικαστικών Ενώσεων με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Σκυλακάκη στις 6 Νοεμβρίου 2019 ενημερώσαμε τους συναδέλφους για την πρόθεση της Κυβέρνησης να επιλυθεί το ζήτημα με καταβολή όλων των οφειλομένων ποσών εντός του Ιανουαρίου 2021. Αίρεται με τον τρόπο αυτό μια αδικία σε βάρος των δικαστικών λειτουργών και αποκαθίσταται η νομιμότητα χωρίς την ανάγκη προσφυγής στα Δικαστήρια».
Τη δεύτερη ανακοίνωση που έχει ενημερωτικό, όπως αναφέρεται χαρακτήρα και αφορά αποκλειστικά στο θέμα της αύξησης των οργανικών θέσεων των δικαστών και εισαγγελέων, υπογράφουν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕνΔΕ Χρήστος Νάστας Πρόεδρος Εφετών, Νικόλαος Σαλάτας Εφέτης, Στάθης Βεργώνης Αντεισαγγελέας Εφετών, Μαργαρίτα Στενιώτη Εφέτης, Κωνσταντίνος Βουλγαρίδης Πρόεδρος Πρωτοδικών, Γρηγόρης Κομπολίτης Ειρηνοδίκης, Δημήτρης Φούκας, Πρόεδρος Πρωτοδικών, Ελευθερία Κώνστα Εφέτης και Παναγιώτης Λυμπερόπουλος Εφέτης.
Στην συγκεκριμένη ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Σας ενημερώνουμε, ότι επίκειται η κατάθεση στη Βουλή νέου σχεδίου νόμου από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο οποίο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: α) η θέσπιση εξήντα πέντε (65) νέων οργανικών θέσεων και συγκεκριμένα 23 εφετών, 5 αντεισαγγελέων εφετών, 1 προέδρου πρωτοδικών, 26 πρωτοδικών, 10 αντεισαγγελέων πρωτοδικών με υλοποίηση από την επόμενη εκπαιδευτική σειρά της Εθνικής Σχολής Δικαστών και β) η αύξηση των οργανικών θέσεων εισαγγελέων εφετών κατά 22 με αντίστοιχη μείωση των αντεισαγγελέων εφετών κατά 22. Θυμίζουμε ότι τα ζητήματα είχαν εκτενώς συζητηθεί κατά τη συνάντηση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕνΔΕ με τον Υπουργό Δικαιοσύνης την 12η Φεβρουαρίου 2020, σε υλοποίηση της σχετικής απόφασής του κατά την συνεδρίαση της 6ης Φεβρουαρίου 2020».

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες