13.1 C
Athens
12.8 C
Thessaloniki
Σάββατο 20 Απριλίου 2024
More

    Αυτά είναι τα 14 νησιά του Αιγαίου που θέλει να «γκριζάρει» η Τουρκία – «Ή τα αποστρατικοποιείτε ή θέτουμε θέμα κυριαρχίας τους» (εικόνα)


    Η Τουρκία προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις, σήμερα, αυτή τη φορά μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu, έδειξε χάρτες «γκριζάροντας» όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου!

    Ο Τσαβούσογλου ζήτησε την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, ειδάλλως προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει συζήτηση για την κυριαρχία τους.


    «Υπάρχει όρος και στις δυο συνθήκες για αποστρατιωτικοποίηση. Η Ελλάδα από το 1960 τα στρατιωτικοποιεί. Τα νησιά πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν. Αν δεν υποχωρήσει η Ελλάδα θα ανοίξουμε προς συζήτηση το θέμα κυριαρχίας τους», τόνισε, επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα έχει στείλει δύο επιστολές στον ΟΗΕ, με τις οποίες καταγγέλλει την Αθήνα για παραβίαση των συνθηκών.

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Τουρκία βάζει τέλος στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, κάτι για το οποίο στέλνει επιστολή, κάνοντας λόγο για εχθρικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και για ασυνεπή στάση της Αθήνας στις προσπάθειες διαλόγου.

    Μάλιστα, ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε τους Έλληνες πολιτικούς ότι νιώθουν ότι δεν μπορούν να ευχαριστήσουν το κοινό τους αν δεν κάνουν επιθετικές παρατηρήσεις κατά της Τουρκίας, τουλάχιστον 5-10 φορές την ημέρα.


    Ποια είναι τα 14 νησιά του Αιγαίου που θέλει να «γκριζάρει η Τουρκία

    Τα νησιά που έδειξε στον χάρτη να έχουν πρόβλημα είναι τα εξής: Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Ψαρά, Σάμος, Πάτμος, Ικαρία, Λέρος, Κως, Τήλος, Κάρπαθος, Καστελόριζο, Ρόδος και Σύμη.

    Να τονίσουμε ότι η Άγκυρα υποστηρίζει γενικώς ότι η Ελλάδα οφείλει με γνώμονα το διεθνές δίκαιο να μην διαθέτει στρατεύματα σε συνολικά 23 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου.

    Πρόκειται συγκεκριμένα για τη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο, την Ικαρία, τη Λήμνο, τη Σαμοθράκη, καθώς και τα νησιά των Δωδεκανήσων – Αστυπάλαια, Ρόδος, Χάλκη, Κάρπαθος, Κάσος, Τήλος, Νίσυρος, Κάλυμνος, Αγαθονήσι, Χάλκη, Λέρος, Λειψοί, Ψέριμος, Πάτμος, Σύμη, Κως και Καστελλόριζο.

    Η Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 (Άρθρο 23) ανέφερε ότι η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος και η Ικαρία ορίζονται ως μερικώς αποστρατιωτικοποιημένες περιοχές. Απαγόρευε, δε, ναυτικές εγκαταστάσεις ή οχυρωματικά έργα και επέτρεπε μόνο μικρή παρουσία στρατιωτικής δύναμης («εις στον συνήθη αριθμόν δια την στρατιωτικήν υπηρεσίαν καλουμένων») και δύναμης χωροφυλακής και αστυνομίας.

    Ωστόσο, η Συνθήκη του Μοντρέ του 1936 αντικατέστησε το παραπάνω εδάφιο της Συνθήκης της Λωζάννης (Άρθρο 23), αφαιρώντας την υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησης της Λήμνου και της Σαμοθράκης.

    Σε ό,τι αφορά στο καθεστώς των Δωδεκανήσων το Άρθρο 14 της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων (1947), με βάση την οποία η Ιταλία εκχωρεί στην Ελλάδα πλήρη κυριαρχία στα νησιά των Δωδεκανήσων, έκανε λόγο για πλήρη αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Σύμφωνα με την Ελλάδα όμως, η Συνθήκη των Παρισίων δεν αφορά και δεν σχετίζεται με την Τουρκία, καθώς η Άγκυρα δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος αυτής. Άρα, η Τουρκία δεν οφείλει και δεν πρέπει να εγείρει αξιώσεις, επικαλούμενη τη συγκεκριμένη συνθήκη.

    τα νησιά που έδειξε ο τσαβούσογλου
    Τα νησιά που έδειξε ο Τσαβούσογλου / Φωτογραφία: Αnadolu

    Τι λέει ο διεθνολόγος Δεσποτόπουλος

    «Πρόκειται για τη χειρότερη κλιμάκωση των τουρκικών διεκδικήσεων από τα γεγονότα στην Κύπρο και μετά», τόνισε χαρακτηριστικά, τόνισε ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ανησυχητική.

    Όπως δήλωσε ο καθηγητής, εδώ και σχεδόν μισό αιώνα η Τουρκία δεν είχε αμφισβητήσει την κυριότητα ενός τόσο μεγάλου ελληνικού εδάφους, ενώ υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει λάβει τα μέτρα της για να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

    «Νομίζω ότι η διεκδίκηση της Τουρκίας δεν θα αποτελέσει ένα νομικό θέμα, διότι ξέρει πολύ καλά ότι σε επίπεδο διεθνούς δικαίου δεν στέκει. Η Τουρκία ελπίζει ότι η Ελλάδα θα θορυβηθεί και θα φοβηθεί και προκειμένου να μη μπει σε κίνδυνο η κυριαρχία των νησιών ότι θα μπει στο γνωστό ανατολίτικο παζάρι και θα κάνει παραχωρήσεις σε θέματα θαλασσίων ζωνών», ήταν η εκτίμηση του κ. Δεσποτόπουλου.

     


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ