19.2 C
Athens
15.2 C
Thessaloniki
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
More

    Βαρβιτσιώτης: «Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας- Ρωσίας»


    Ενόψει της επίσκεψής του στη Μόσχα στις 29-30 Νοεμβρίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών και συμπρόεδρος της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ρωσίας- Ελλάδας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης παραχώρησε συνέντευξη στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS (TASS) και τον δημοσιογράφο Yury Malinov στην οποία τόνισε την αισιοδοξία του για την αναθέρμανση των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίς.
    Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις έπληξαν τις ελληνο-ρωσικές σχέσεις
    Τα απαντητικά μέτρα της Ρωσίας στις κυρώσεις της Ε.Ε. έχουν προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στις εξαγωγές της Ελλάδας, ιδιαίτερα στα τρόφιμα, και η χώρα εστιάζει τις προσπάθειές της στην αύξηση των μεριδίων στη ρωσική αγορά άλλων ανταγωνιστικών κλάδων. Αυτό σημείωσε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, συμπρόεδρος της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ρωσίας-Ελλάδος, σε συνέντευξή του στον ανταποκριτή του TASS. Ο κ. Βαρβιτσιώτης θα επισκεφθεί στις 29-30 Νοεμβρίου τη Μόσχα, προκειμένου να συμπροεδρεύσει στην 13η σύνοδο της Επιτροπής και να προετοιμάσει επίσης την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Ρωσική Ομοσπονδία στις 8 Δεκεμβρίου.
    Τουρισμός και αγροτικά προϊόντα
    “Είναι γεγονός ότι τα ρωσικά αντίμετρα έχουν πλήξει σημαντικά τις εξαγωγές μας. Έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ από το 2014, ιδιαίτερα στις κατηγορίες των νωπών φρούτων, των λαχανικών, των ιχθυηρών και των γαλακτοκομικών. Εστιάζουμε τις προσπάθειές μας στην αύξηση των μεριδίων στη ρωσική αγορά άλλων ανταγωνιστικών κλάδων, με υψηλής ποιότητας προϊόντα μας”, είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης. Ως παράδειγμα ανέφερε τη γούνα Καστοριάς (σ.σ. κέντρο γουνοποιίας στην Ελλάδα), το ελληνικό κόσμημα, τα μεταποιημένα τρόφιμα. Σύμφωνα με τον κ. Βαρβιτσιώτη, στην Ελλάδα πιστεύουν ότι οι Ρώσοι που την επισκέπτονται θέλουν να αγοράσουν ελληνικά προϊόντα.
    “Ο τουρισμός έχει ιδιαίτερη σημασία για μας, αφού βοηθά στην μείωση του μεγάλου εμπορικού ελλείμματος που έχουμε με τη χώρα σας, από την οποία προμηθευόμαστε παραδοσιακά ενεργειακά προϊόντα και δημητριακά. Δυστυχώς, λόγω πανδημίας, αυτό το διάστημα υποδεχθήκαμε μικρό αριθμό Ρώσων τουριστών, αλλά ελπίζουμε σε σύντομη αποκατάσταση των ροών και προσβλέπουμε στην βοήθεια της ρωσικής πλευράς. Είναι ένα θέμα που βρίσκεται στην ατζέντα των συνομιλιών μας”, πρόσθεσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών.
    Η Ελλάδα αντιλαμβάνεται το κομβικό ρόλο της Ρωσίας στην αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης, καθώς και σε περιφερειακές κρίσεις, δήλωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης. Υπογράμμισε ότι κατά την παραμονή του στη Μόσχα σκοπεύει να συζητήσει σημαντικά διεθνή προβλήματα με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών, Αλεξάντερ Γκρουσκό. “Έχω συναντήσει τον κ. Γκρούσκο στο πρόσφατο παρελθόν και θα ήθελα να συνεχίσω μαζί του την ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων”, πρόσθεσε. “Προτιθέμεθα να προβούμε σε επισκόπηση των διμερών μας σχέσεων και να ανταλλάξουμε απόψεις για επίκαιρα περιφερειακά και διεθνή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Η Ελλάδα κατανοεί τον βασικό ρόλο της Ρωσίας στην αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης, σε περιφερειακές κρίσεις της άμεσης γειτονίας μας”.
    O κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι εκτός από τις καταστάσεις κρίσης σε περιοχές άμεσης γειτνίασης, είναι απαραίτητο να συζητηθούν κρίσεις, όπως στο Αφγανιστάν, που μπορεί να έχουν αντίκτυπο και στην Ελλάδα. “Αναγνωρίζουμε ότι σε θέματα σημαντικά για εμάς, όπως το Κυπριακό, η Ρωσία παίζει θετικό ρόλο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Πιστεύουμε ότι η επικοινωνία μας θα πρέπει να είναι τακτική και ουσιαστική”, είπε ο υπουργός.
    Ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Ρωσία στις 8 Δεκεμβρίου 2021, θα ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών.
    “Επισκέπτομαι τη Μόσχα στις 29-30 Νοεμβρίου ως συμπρόεδρος της 13ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδος – Ρωσίας. Υπενθυμίζω ότι η σύγκληση της 13ης συνόδου της ΜΔΕ, αλλά και οι δικές μου προγραμματισμένες επισκέψεις στη Ρωσία, χρειάστηκε να αναβληθούν το περασμένο έτος λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, πραγματοποιήθηκαν τηλεδιασκέψεις της Επιτροπής για θέματα διμερούς Οικονομικής, Βιομηχανικής, Επιστημονικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας, με τον Ρώσο συμπρόεδρο, τον Υπουργό Μεταφορών, κ. Σαβέλιεφ”, είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
    Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προσπάθειες των δύο χωρών στην παρούσα φάση επικεντρώνονται στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, του τουρισμού, των επενδύσεων και της διαπεριφερειακής συνεργασίας. “Ευελπιστούμε ότι μέσα από το Πρωτόκολλο Συνεργασίας της ΜΔΕ που θα υπογραφεί στη Μόσχα και με την επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη θα υπάρξει μια νέα σελίδα στις ελληνορωσικές σχέσεις”, τόνισε ο ΑΝΥΠΕΞ.
    Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ελλάδα και η Ρωσία συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς αιώνων. “H ιστορία δείχνει πάντα το δρόμο προς το μέλλον, ωστόσο η βούληση για την εμβάθυνση των σχέσεων μας μπορεί να γίνει πράξη μέσα από συγκεκριμένες συμφωνίες που εντάσσονται μέσα σε ένα γενικότερο περιβάλλον συνεργασιών”, δήλωσε.
    “Είναι γεγονός ότι κατά τις τακτικές επαφές των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών μας, αλλά και κατά την προσωπική μου επικοινωνία, επιβεβαιώνεται η αμοιβαία βούληση για ενίσχυση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας σε όλους τους τομείς. H χώρα μου αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο ζήτημα της διμερούς επενδυτικής συνεργασίας, καθώς επίσης και στην ανάπτυξη και την εμβάθυνση των διμερών οικονομικών σχέσεων και της επιχειρηματικής συνεργασίας στους τομείς του τουρισμού, των ακινήτων, της τεχνολογίας, της ενέργειας και των τροφίμων”, πρόσθεσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
    “Έχει ήδη δοθεί στη ρωσική πλευρά το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδιαφέρον ρωσικών επιχειρήσεων και αναμένουμε την ανταπόκρισή τους”, δήλωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης. “Οι Ρώσοι επενδυτές είναι βεβαίως ευπρόσδεκτοι. Θα πρέπει, όμως, να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της υφιστάμενης νομοθεσίας και να γίνουν γνώστες των προβλεπόμενων διαδικασιών”.
    Ο ΑΝΥΠΕΞ τόνισε ότι “η ελληνική οικονομία έχει τεθεί σε τροχιά ανάκαμψης με γρήγορους ρυθμούς, μετασχηματίζεται, διεθνοποιείται και έχει γίνει πόλος έλξης διεθνών επενδυτικών σχημάτων”. “Μόνο το τελευταίο 12μηνο επενδύθηκαν από ξένους, εκτός χρηματιστηριακής αγοράς, στην ελληνική οικονομία περισσότερα από 12 δισ. ευρώ, μέσω εξαγορών επιχειρήσεων ή λοιπών περιουσιακών στοιχείων, ακινήτων και άλλων. Μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης και δύο χρόνια υγειονομικής κρίσης βρισκόμαστε μπροστά σε ανοδικό πολυετή κύκλο ανάπτυξης. Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, αναμένεται ισχυρή ανάπτυξη 7,1% το 2021 και 5,2% το 2022”, δήλωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
    Σύμφωνα με τον ίδιο, “η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος της Ε.Ε., με οικονομική και πολιτική σταθερότητα, σε συνδυασμό με διαθέσιμους πόρους ύψους περί τα 100 δισ. ευρώ που προβλέπονται από το Ταμείο Ανάκαμψης [της Ε.Ε.], το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Δίκαιης Ενεργειακής Μετάβασης και τον νέο επενδυτικό νόμο, καθίσταται ιδιαίτερα ελκυστικός επενδυτικός προορισμός”.
    “Οι πόροι που προανέφερα, θα κατευθυνθούν σε διάφορους τομείς και ιδιαίτερα στην πράσινη μετάβαση, την ψηφιοποίηση, την εξωστρέφεια, την καινοτομία, την έρευνα και στη μεγέθυνση των επιχειρήσεων. Οι Ρώσοι επενδυτές είναι ευπρόσδεκτοι, γι’ αυτό σχεδιάζουμε και σειρά δράσεων για την καλύτερη ενημέρωσή τους”, δήλωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
    Επιπλέον, δήλωσε ότι η Ελλάδα εξετάζει τη δυνατότητα ακτοπλοϊκής σύνδεσης ελληνικών και ρωσικών λιμένων. “Είναι γνωστό ότι η ελληνική ναυτιλία είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως. Το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις διμερείς ναυτιλιακές μας σχέσεις, παρέχει τη δυνατότητα θαλάσσιας, τακτικής ή μη, διασύνδεσης των δύο χωρών και μέσω επιβατηγών ή οχηματαγωγών πλοίων. Το ενδιαφέρον ελληνικών λιμένων έχει καταγραφεί και διερευνάται η πιθανή συνεργασία και διασύνδεση ελληνικών λιμένων με ρωσικούς, ιδιαίτερα της Νότιας Ρωσίας, γεγονός που θα λειτουργούσε αυξητικά στις εμπορικές και τουριστικές ροές”, επισήμανε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
    Διευκρίνισε ότι η λειτουργία μιας τέτοιας γραμμής “πρέπει να υπόκειται στην αξιολόγηση της βιωσιμότητάς της εκ μέρους των πιθανώς ενδιαφερόμενων επιχειρηματικών φορέων”.
    Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα “από γεωστρατηγική άποψη, έχει αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα που αντανακλούν στη θέση και την ελκυστικότητα του λιμενικού δυναμικού της”. “Αυτός είναι και ο λόγος που έχουν πραγματοποιηθεί μεγάλες επενδύσεις στους λιμένες του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Εκτός αυτού, έχουν γίνει και συνεχίζουν εντατικά μεγάλα βήματα στις συνδυασμένες μεταφορές, τις απαιτούμενες τεχνολογίες ανταλλαγής πληροφοριών και ηλεκτρονικών συναλλαγών και οι προτάσεις νέων, αμοιβαία επωφελών, συνεργασιών είναι ευπρόσδεκτες. Γι’ αυτό, ένα από τα θέματα διμερούς οικονομικής συνεργασίας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι και η συνεργασία μεταξύ λιμένων και σε θέματα διαχείρισης και ανταλλαγής τεχνογνωσίας”, δήλωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    Εγκατέλειψαν βρέφος 1, 5 έτους στο Αρχαιολογικό Μουσείο!
    Πάτρα: Αγρια επεισόδια σε κλαμπ με αίματα και σπασμένα ποτήρια – Πρωταγωνιστής ο τράπερ Toquel! (εικόνα)
    Επέστρεψε ο «ήλιος του ΠΑΣΟΚ» στα γραφεία του ΚΙΝΑΛ! (εικόνες)
    Μετάλλαξη Ομικρον – Νότια Αφρική: Ηπια και ασυνήθιστα τα συμπτώματα όσων μολύνθηκαν
    Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ