14.5 C
Athens
11.7 C
Thessaloniki
Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024
More

    Βερβεσός: Η Δικαιοσύνη δεν απέτρεψε την αποδόμηση του εργατικού δικαίου στα χρόνια του μνημονίου

    «Η δικαστική εξουσία, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν απέτρεψε την αποδόμηση του εργατικού δικαίου την περίοδο των Μνημονίων». Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, Δημήτρης Βερβεσός, μιλώντας στο πλαίσιο του διήμερου επιστημονικού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο με θέμα «Το Εργατικό Δίκαιο: Μοχλός ανάπτυξης ή οπισθοδρόμησης της ελληνικής κοινωνίας;»
    Το συνέδριο, που συνδιοργάνωσαν η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου, στις 29 και 30 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε προς τιμή του καθηγητή Ιωάννη Κουκιάδη και του αείμνηστου δικηγόρου Λεωνίδα Ντάσιου.
    Στις εργασίες του συνεδρίου έλαβαν μέρος διακεκριμένοι καθηγητές και δικηγόροι του εργατικού δικαίου. Την γενική εισήγηση ανέπτυξε ο τιμώμενος καθηγητής Ιωάννης Κουκιάδης, ενώ κύριος ομιλητής ήταν ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ΑΠΘ Ευάγγελος Βενιζέλος.
    Χαιρετισμό στις εργασίες του συνεδρίου απηύθυναν ο κ. Βερβεσός και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Χρήστος Στρατηγόπουλος. Τις επιμέρους θεματικές ενότητες συντόνισαν οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Πειραιά, Λάρισας, Τρικάλων και Φλώρινας Γεώργιος Σταματογιάννης, Νικολέτα Μπασδέκη, Νικόλαος Γουγουλάκης και Βασίλης Καρατζίδης αντίστοιχα.
    Κατά την ομιλία του ο κ. Βερβεσός ανέφερε ότι το εργατικό δίκαιο μπορεί να είναι μοχλός ανάπτυξης, όχι μέσω της συρρίκνωσής του αλλά ως ασφαλιστική δικλείδα ατομικής και συλλογικής εργασιακής προστασίας. Όπως επισήμανε τυχόν αντίθετη πορεία, που θα θέτει εκποδών το εργατικό δίκαιο και θα ακυρώνει τον προστατευτικό του ρόλο, θα εντείνει τις ανισότητες, θα υπονομεύσει την εργασιακή και κοινωνική ειρήνη και εν τέλει θα λειτουργήσει ως κερκόπορτα σε εχθρικές προς τη Δημοκρατία πολιτικές δυνάμεις.
    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, «ακροδεξιά και λαϊκίστικα μορφώματα και πολιτικές δυνάμεις εκμεταλλεύονται σήμερα σε όλο το δυτικό κόσμο ακριβώς αυτή τη δεδηλωμένη αδυναμία της ισχύουσας εθνικής και υπερεθνικής τάξης για ένα νέο αναπτυξιακό, παραγωγικό μοντέλο, που αναγορεύει την εργασία, την ασφάλεια και την κοινωνική δικαιοσύνη σε μείζον αγαθό για να αποπροσανατολίσει την κοινωνία και την οικονομία».
    Όπως τόνισε ο κ. Βερβεσός «η διάσωση του εργατικού δικαίου είναι, λοιπόν , πριν και πάνω από όλα, ζήτημα δημοκρατίας και όχι ταξική επιλογή υστερίας ή, έστω, κοινωνικής αλληλεγγύης. Η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, βλάπτει σοβαρά την ίδια την σύγχρονη δυτική Δημοκρατία».
    Η δικαστική εξουσία στα χρόνια των Μνημονίων
    Μιλώντας για τη δικαστική εξουσία και στις αποφάσεις που εξέδωσε στα χρόνια των Μνημονίων, ο κ. Βερβεσός ανέφερε ότι δεν απέτρεψε, με ελάχιστες εξαιρέσεις, την αποδόμηση του εργατικού δικαίου.
    Μάλιστα, απαρίθμησε αποφάσεις του Αρείου Πάγου αλλά και του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με τις οποίες μεταξύ άλλων, κρίθηκαν συνταγματικές οι περικοπές του πρώτου Μνημονίου, η κατάργηση επιδομάτων και δώρων των δημοσίων υπαλλήλων, κ.ά. «Και σαν να μη μάθαμε τίποτε από όλα αυτά, στο λυκαυγές της «μεταμνημονιακής» εποχής που διανύουμε, μετά την τυπική -αλλά όχι και ουσιαστική απ’ ό,τι φαίνεται -λήξη της περιόδου ισχύος των Μνημονίων, συνεχίζουμε την ίδια αποτυχημένη συνταγή μονομερούς στοχοποίησης του εργατικού δικαίου» επισήμανε ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.
    Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Βερβεσός αναφέρθηκε στην κατάργηση του «βάσιμου λόγου» απόλυσης, η οποία όπως είπε, «δεν είναι όμως η μόνη πρόσφατη απειλή για το εργατικό δίκαιο, που θεσμοθετείται στο όνομα της ανάπτυξης». Μίλησε, επίσης και για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο (ήδη ν. 4635/2019) και επισήμανε πως βασικές διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου «είναι προβληματικές και αποδυναμώνουν έτι περαιτέρω βασικές αρχές του παραδοσιακού εργατικού δικαίου».



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ