Βερβεσός: Προαγωγές δικαστών με κριτήριο την αξία και όχι την επετηρίδα

Υπέρ αντικατάστασης «του κριτηρίου της επετηρίδας με την προαγωγή κατ’ αξίαν» των δικαστικών λειτουργών τάχθηκε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας (ΔΣΑ) Δημήτρης Βερβεσός, σε χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Σύλλογος.
Στην εκδήλωση με θέμα «νομικά ζητήματα και πολιτική διάσταση της συνταγματικής αναθεώρησης του 2019» συμμετείχαν κορυφαίοι συνταγματολόγοι της χώρας καθώς και βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΔΣΑ, η προαγωγή δικαστικών λειτουργών με κριτήριο την αξία τους και όχι τη σειρά αρχαιότητάς τους (επετηρίδα), θα αναβάθμιζε το κύρος της Δικαιοσύνης. «Εν γνώσει του πιθανού αντιλόγου, τολμώ να διατυπώσω την θέση ότι η αντικατάσταση του κριτηρίου της επετηρίδας με την προαγωγή κατ’ αξίαν, θα αναβαθμίσει και δεν θα υπονομεύσει το κύρος της Δικαιοσύνης» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βρεβεσός και προσέθεσε: «Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει ρητώς να κατοχυρωθούν στο Σύνταγμα διαδικασίες αξιοκρατικής επιλογής κατά την εξέλιξη των δικαστών, οι οποίες θα αντικαταστήσουν το ισχύον σήμερα σύστημα της επετηρίδας το οποίο δεν ποιεί τιμή στους πολλούς και άξιους δικαστικούς λειτουργούς, το έργο των οποίων πρέπει να επιδοκιμάζεται και να αναγνωρίζεται».
Ακόμη, ο πρόεδρος του ΔΣΑ, έκανε λόγο για ανάγκη ριζικής, όπως είπε, αναθεώρησης του τρόπου διεξαγωγής της επιθεώρησης των δικαστικών λειτουργών, «ώστε -με συγκεκριμένα και μετρήσιμα μεγέθη- να αξιολογείται η ορθότητα της δικανικής κρίσης, η ουσιαστική γνώση, η καλλιέργεια και το ήθος του δικαστικού λειτουργού, που αποτελούν και τη λυδία λίθο της πραγματικής ανεξαρτησίας της γνώμης του».
Επίσης, ο ίδιος ανέφερε ότι «κρίσιμη παράμετρος, συναφής με τα παραπάνω, είναι η σύνθεση και η ουσιαστική λειτουργία του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, που είναι αρμόδιο για τις προαγωγές, και εν γένει υπηρεσιακές μεταβολές των δικαστικών λειτουργών».
Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την ομιλία του κ. Βερβεσού εδώ
Οι εισηγητές στην εκδήλωση
Η εκδήλωση, που διοργάνωσε ο ΔΣΑ και πραγματοποίησε στην αίθουσα του Συλλόγου «Μιχάλης Επαμ. Ζαφειρόπουλος» και είχε δυο κύκλους εισηγήσεων. Στον πρώτο κύκλο εισηγητές ήταν:
-Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως, πρ. πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καθηγητής συνταγματικού δικαίου με θέμα « η βαρύτητα της αναθεώρησης του 2019»,
Ο Κ Χρυσόγονος, πρώην ευρωβουλευτής, καθηγητής συνταγματικού δικαίου, με θέμα « η ποινική προστασία της πολιτικής τάξης στην αναθεώρηση του 2019»,
Ο Σπ. Βλαχόπουλος, καθηγητής συνταγματικού δικαίου με θέμα «οι νέες πλειοψηφίες για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, επίλυση του προβλήματος ή δημιουργία νέων ζητημάτων» και
Ο Χ. Τσιλιώτης, επίκουρος καθηγητής συνταγματικού δικαίου με θέμα «αναθεώρηση του άρθρου 54 παρ.4 Σ. Συνταγματικοί προβληματισμοί σε μια κατ αρχήν θετική ρύθμιση για την ψήφο των εκτός επικρατείας Ελλήνων».
Στον δεύτερο κύκλο, εισηγητές ήταν, ο Κ. Τζαβάρας, βουλευτής ΝΔ, πρ. υπουργός, η Μ. Ξενογιαννακοπούλου, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, πρ. υπουργός, ο Π. Χρηστίδης, δικηγόρος, εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής και ο Γ. Γκιόκας , βουλευτής του ΚΚΕ.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες