Βερβεσός προς υπ. Δικαιοσύνης: Να εξοφληθούν άμεσα οι οφειλές του ΤΑΧΔΙΚ στους δικηγόρους

Την άμεση εκκαθάριση και εξόφληση των οφειλόμενων αμοιβών του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτηρίων (ΤΑΧΔΙΚ) προς τους δικηγόρους από την παροχή υπηρεσιών νομικής βοήθειας, ζητεί με επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης ο πρόεδρος της Ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας Δημήτρης Βερβεσός. Η επιστολή έχει ως αποδέκτες τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου και πρόεδρο του ΤΑΧΔΙΚ Πάνο Αλεξανδρή.
Με την επιστολή του ο κ. Βερβεσός – εστάλη σε εκτέλεση των σχετικών αποφάσεων της Ολομέλειας και του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών – ζητεί την άμεση εκκαθάριση των ανεκκαθάριστων φακέλων και την καταβολή των οφειλομένων αμοιβών σε δικηγόρους από την παροχή υπηρεσιών νομικής βοήθειας. Παράλληλα, δηλώνει ότι η Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων προτίθεται να συνδράμει στο έργο του ΤΑΧΔΙΚ με προσωπικό ή συνεργάτες των δικηγορικών συλλόγων ώστε η σχετική διαδικασία να επιταχυνθεί.
Ο κ. Βερβεσός δεν παραλείπει να επισημάνει στην επιστολή του, ότι οι δικηγόροι «αδικαιολόγητα εξαιρέθηκαν και από την αποζημίωση ειδικού σκοπού μηνών Μαρτίου και Απριλίου, ύψους 800 ευρώ, στερούμενοι, έτσι, κάθε άμεσης οικονομικής βοήθειας από την Πολιτεία». Σημειώνει δε πως η καθυστέρηση της εκκαθάρισης και εξόφλησης των οφειλομένων αμοιβών του ΤΑΧΔΙΚ προς τους δικηγόρους είναι πολύ μεγάλη και σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνει ακόμη και τα τρία έτη, καθώς αυτή τη στιγμή λιμνάζουν χιλιάδες ανεκκαθάριστοι φάκελοι νομικής βοήθειας.
Ολόκληρη η επιστολή του κ. Βερβεσού προς τους κ.κ. Τσιάρα και Αλεξανδρή έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε του ΤΑΧΔΙΚ,
Όπως γνωρίζετε, έχουμε θέσει, κατ’ επανάληψη και μετ΄επιτάσεως, τόσο ως Ολομέλεια όσο και μέσω των εκπροσώπων μας που συμμετέχουν στο ΔΣ του ΤΑΧΔΙΚ, με πλείονες έγγραφες και προφορικές οχλήσεις, το ζήτημα της αναγκαίας επίσπευσης της διαδικασίας εκκαθάρισης και εξόφλησης των οφειλομένων αμοιβών του ΤΑΧΔΙΚ προς τους δικηγόρους που προσέφεραν υπηρεσίες Νομικής Βοήθειας. Κατά την παρούσα χρονική συγκυρία, τούτο καθίσταται ακόμη πιο επιτακτικό καθώς υφίσταται πλήρης αδυναμία άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, που έχουν ληφθεί κατά της διάδοσης του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα οι δικηγόροι να στερούνται οποιουδήποτε εισοδήματος και η συντριπτική πλειοψηφία τους να μην μπορεί πλέον να ανταποκριθεί σε βασικές τους ανάγκες και να αντιμετωπίζει κίνδυνο βιοπορισμού.
Σημειωτέον ότι οι δικηγόροι αδικαιολόγητα εξαιρέθηκαν και από την αποζημίωση ειδικού σκοπού μηνών Μαρτίου και Απριλίου, ύψους 800 ευρώ, στερούμενοι, έτσι, κάθε άμεσης οικονομικής βοήθειας από την Πολιτεία.
Μάλιστα, η καθυστέρηση της εκκαθάρισης και εξόφλησης των οφειλομένων αμοιβών, όπως πληροφορηθήκαμε από τον εκπρόσωπό μας στο ΔΣ του ΤΑΧΔΙΚ, Ευστάθιο Κουτσοχήνα, Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, είναι πάρα πολύ μεγάλη, υπερβαίνουσα τα δύο ή και τρία έτη σε ορισμένες περιπτώσεις, καθώς αυτή τη στιγμή λιμνάζουν χιλιάδες ανεκκαθάριστοι φάκελοι νομικής βοήθειας.
Επειδή, όπως ενημερωθήκαμε, προβάλλεται ως δικαιολογητικός λόγος για τις παρατηρούμενες τεράστιες καθυστερήσεις η έλλειψη επαρκούς προσωπικού, η Ολομέλεια των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος προτίθεται να συνδράμει το έργο του ΤΑΧΔΙΚ με προσωπικό ή συνεργάτες των δικηγορικών συλλόγων, κατά το παρόν κρίσιμο χρονικό διάστημα, ώστε να διεκπεραιωθεί το ταχύτερο δυνατόν η υφιστάμενη εκκρεμότητα των ανωτέρω φακέλων. Παραμένουμε, συνεπώς, στη διάθεση σας και προσβλέπουμε στην άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου να επιλυθεί το άνω χρονίζον πρόβλημα, που, όχι μόνο πλήττει καίρια τους συναδέλφους αλλά υπονομεύει και το θεσμό της Νομικής Βοήθειας, ο οποίος συνδέεται άρρηκτα με την παροχή έννομης προστασίας στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.
Με τιμή,
Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας
των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος
Δημήτρης Κ. Βερβεσός».

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες