Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Γεωργίας – Ζητούν ένταξη στην ΕΕ

Χιλιάδες άνθρωποι από την Γεωργία διαδήλωσαν σήμερα Δευτέρα (2006) στο Τμπιλίσι ζητώντας την ένταξη αυτής της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας του Καυκάσου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Περίπου 60.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, κρατώντας ευρωπαϊκές και γεωργιανές σημαίες συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο, λίγες ημέρες μετά την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην δοθεί ακόμη καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στη Γεωργία.

Πολλές φιλοευρωπαϊκές οργανώσεις και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να συμμετάσχουν σε αυτήν την «πορεία για την Ευρώπη» ώστε «να αποδείξουν τη δέσμευση του γεωργιανού λαού στις δυτικές αξίες».

«Η Ευρώπη είναι μια ιστορική επιλογή και μια φιλοδοξία για τους Γεωργιανούς»

«Η Ευρώπη είναι μια ιστορική επιλογή και μια φιλοδοξία για τους Γεωργιανούς, για τις οποίες όλες οι γενιές έκαναν θυσίες», τόνισαν οι διοργανωτές στην ανακοίνωση.

Αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε την Παρασκευή να δοθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, εκτίμησε ότι η Γεωργία θα πρέπει πρώτα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, κυρίως πολιτικές, προτού μπορέσει να λάβει το καθεστώς αυτό.

«Εναπόκειται στη Γεωργία να επιταχύνει (τις μεταρρυθμίσεις) και να προχωρήσει προς αυτήν την ανοικτή πόρτα», σχολίασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο επεσήμανε ότι είναι «ικανοποιημένο» που έλαβε «έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη», αλλά εξέφρασε τη λύπη του που η Κομισιόν δεν στήριξε ήδη από τώρα την παροχή καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Γεωργία. Ο πρωθυπουργός Ιρακλί Γκαριμπασβίλι είπε ότι η κυβέρνησή του θα συνεργαστεί με τις Βρυξέλλες για να υλοποιήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις και να λάβει η Γεωργία το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες