Στη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων δεκάδων φυσικών προσώπων και 130 εταιρειών προχώρησε η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση των φούρνων «Χωριάτικο».
Τα πρόσωπα και οι επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στη διάταξη αναφέρονται στην ογκώδη δικογραφία που σχημάτισε η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος. Η απόφαση, με αριθμό 31/2026, εκδόθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2026 και εκτείνεται σε 60 σελίδες, αποτυπώνοντας ένα ευρύ δίκτυο εταιρειών από διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας.
Πρόκειται για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εστίαση, στην παραγωγή και εμπορία αρτοσκευασμάτων, στην παροχή υπηρεσιών και στη διαχείριση ακινήτων.
Στον κατάλογο καταγράφονται, μεταξύ άλλων, συγκεκριμένες εταιρείες με την επωνυμία Bread Factory, των οποίων οι επιχειρηματικές διασυνδέσεις εξετάζονται από τις Αρχές.
Τι περιλαμβάνει η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων
Η διάταξη εκδόθηκε έπειτα από αναφορά που διαβίβασε στις 26 Οκτωβρίου το Τμήμα Καταπολέμησης Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος.
Η Α΄ Μονάδα της Αρχής διεξήγαγε τη δική της έρευνα και αξιολόγησε το υλικό που είχαν συγκεντρώσει οι αστυνομικοί, αποφασίζοντας την επιβολή προσωρινών περιοριστικών μέτρων στην περιουσία των φυσικών και νομικών προσώπων που κατονομάζονται.
Τα μέτρα αφορούν κάθε είδους περιουσιακά στοιχεία και ειδικότερα τραπεζικούς λογαριασμούς, τίτλους, επενδυτικά στοιχεία και χρηματοπιστωτικά προϊόντα σε τράπεζες ή άλλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.
Η δέσμευση καλύπτει λογαριασμούς στους οποίους τα συγκεκριμένα πρόσωπα εμφανίζονται ως δικαιούχοι, συνδικαιούχοι ή πληρεξούσιοι. Παράλληλα, προβλέπεται απαγόρευση ανοίγματος τραπεζικών θυρίδων.
Τα πρόσωπα και το δίκτυο των εταιρειών
Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται ο επιχειρηματίας Άγγελος Γιαννακόπουλος, ο οποίος συνδέεται με εκτεταμένο δίκτυο επιχειρήσεων, από φούρνους και καταστήματα εστίασης έως χώρους νυχτερινής διασκέδασης και τουριστικές δραστηριότητες.
Στη διάταξη κατονομάζονται επίσης ο Γεώργιος Γιαννακόπουλος, η Όλγα Πετρόβα και δεκάδες ακόμη φυσικά πρόσωπα.
Ο κατάλογος περιλαμβάνει επιχειρήσεις διαφορετικών νομικών μορφών, όπως μονοπρόσωπες ΙΚΕ, ετερόρρυθμες και ανώνυμες εταιρείες, καθώς και εταιρείες που τελούν υπό εκκαθάριση. Στο επιχειρηματικό δίκτυο που αποτυπώνεται στο έγγραφο καταγράφονται διαφορετικοί διαχειριστές, αλλά και εταιρείες που έχουν αναλάβει τη διαχείριση άλλων εταιρικών σχημάτων.
Μεταξύ των επιχειρήσεων που συνδέονται μέσω της διαχείρισής τους με την οικογένεια Γιαννακόπουλου βρίσκεται η «Incoterms Consulting Μονοπρόσωπη ΙΚΕ», με έδρα στη Λεωφόρο Ηρακλείου 29Α στην Αθήνα και διαχειριστή τον Άγγελο Γιαννακόπουλο.
Στη λίστα περιλαμβάνεται ακόμη η «Impulso Consulting Μονοπρόσωπη ΙΚΕ», με έδρα στην οδό Κορυτσάς 15 και διαχειριστή τον Γεώργιο Γιαννακόπουλο. Ο ίδιος εμφανίζεται ως διαχειριστής και της «FL MYK Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία», η οποία εδρεύει στην οδό Κολοκοτρώνη 13 στο Χαλάνδρι.
Οι συγκεκριμένες εταιρείες Bread Factory που περιλαμβάνονται στη διάταξη
Στον κατάλογο των νομικών προσώπων αναφέρεται, στον αριθμό 88, η «Bread Factory Ασπροπύργου και Σία Ε.Ε.», με δηλωμένη έδρα στην οδό Κορυτσάς 11 στο Αιγάλεω.
Στον αριθμό 101 καταγράφεται η «Bread Factory Πειραιά και Σία Ε.Ε.», η οποία βρίσκεται υπό εκκαθάριση και έχει έδρα στην οδό Ιππολύτου 1-3 στον Πειραιά. Ακολουθεί η «BF και Σία Ε.Ε.», επίσης υπό εκκαθάριση, με έδρα στην Ακτή Μιαούλη 27. Στη διάταξη περιλαμβάνεται και η «SF Factory και Σία Ε.Ε.», με έδρα στη Λεωφόρο Συγγρού 106.
Η αναφορά στις συγκεκριμένες νομικές οντότητες δεν επιτρέπει να εξαχθεί συμπέρασμα για εμπλοκή του συνόλου της αλυσίδας Bread Factory στις ερευνώμενες πράξεις. Οι εταιρείες που κατονομάζονται πρέπει να διακρίνονται από άλλες επιχειρήσεις που ενδέχεται να χρησιμοποιούν την ίδια εμπορική επωνυμία.
Οι συγκεκριμένες εταιρείες αναφέρονται ως συμφερόντων του Άγγελου Γιαννακόπουλου. Το «πάγωμα» των λογαριασμών τους δεν αφορά την εταιρεία «Κουλουράδες», η οποία αγόρασε τις εγκαταστάσεις του Bread Factory.
Πολλές επιχειρήσεις στις ίδιες διευθύνσεις
Ένα ακόμη στοιχείο που προκύπτει από τον κατάλογο είναι η συγκέντρωση διαφορετικών εταιρικών σχημάτων σε κοινές διευθύνσεις.
Στην οδό Εθνάρχου Μακαρίου 2 στο Περιστέρι εμφανίζονται οι εταιρείες «Υπηρεσίες Εστίασης Λένορμαν ΙΚΕ», «Αρτογνωσία Περιστερίου Μονοπρόσωπη ΙΚΕ», «Αρτοσοφίες Περιστερίου Μονοπρόσωπη ΙΚΕ», «Bake Theory Μονοπρόσωπη ΙΚΕ» και «Α. Μασίνας Αναπτυξιακή Ε.Ε.». Ορισμένες αναφέρονται ως υπό εκκαθάριση, ενώ καταγράφονται και διαφορετικοί διαχειριστές.
Ανάλογη εικόνα παρουσιάζεται στο 17ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών–Κορίνθου, στον Ασπρόπυργο. Στη συγκεκριμένη διεύθυνση δηλώνουν έδρα, μεταξύ άλλων, οι «Υπηρεσίες Εστιατορίου Ασπροπύργου Μονοπρόσωπη ΙΚΕ», «Μαγειρείο Ασπροπύργου Μονοπρόσωπη ΙΚΕ», «Αρτοποιεία και Γεύματα Ασπροπύργου Μονοπρόσωπη ΙΚΕ», «Ψωμί και Ποιότητα Μονοπρόσωπη ΙΚΕ» και «Άρτος Ασπροπύργου Μονοπρόσωπη ΙΚΕ».
Στη λίστα περιλαμβάνονται επίσης εταιρείες με τις επωνυμίες «Sweet Factory», «Fresh Bake», «Fresh Factory», «Syngrou Bakery», «Άρτος και Γεύματα Θεσσαλίας», «Αρτοσκευές» και «Αρτόδεντρον».
Παράλληλα, καταγράφονται επιχειρήσεις με διαφορετικό αντικείμενο, όπως η «Asos Real Estate» και η «Accountancy Supervisory Office Services», αποτυπώνοντας την παρουσία εταιρειών ακινήτων και παροχής υπηρεσιών στον ίδιο κατάλογο με επιχειρήσεις αρτοποιίας και εστίασης.
Τα αδικήματα που εξετάζονται
Στο ποινικό σκέλος, η διάταξη παραπέμπει σε σειρά αδικημάτων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία: συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, φοροδιαφυγή, διακεκριμένη απάτη σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, διακεκριμένη πλαστογραφία, μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Για την απάτη και την πλαστογραφία αναφέρονται, μεταξύ άλλων, οι επιβαρυντικές περιστάσεις της κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή τέλεσης.
Με τη διάταξη ενεργοποιείται ο μηχανισμός προσωρινής διασφάλισης περιουσιακών στοιχείων που ενδέχεται να συνδέονται με τις ερευνώμενες πράξεις. Στόχος είναι η περιουσία αυτή να παραμείνει διαθέσιμη μέχρι να ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

