22.3 C
Athens
21.9 C
Thessaloniki
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
More

    Χρονιά-στοίχημα για το υπουργείο Δημόσιας Τάξης το 2020


    Η αντιμετώπιση του θέματος της τρομοκρατίας, η μείωση των δεικτών της εγκληματικότητας , το οριστικό τέλος στις καταλήψεις κτιρίων από μετανάστες και αντιεξουσιαστές, αλλά και η νομοθετική ρύθμιση του θέματος των πορειών στο κέντρο της Αθήνας , ώστε να μην διασαλεύεται η εμπορική και κοινωνική δραστηριότητα, είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων του υπουργείου προστασίας του πολίτη για το 2020.
    Η Λερναία Ύδρα της τρομοκρατίας
    Μια ακόμη δεκαετία ξεκινάει με το «φάντασμα» της εγχώριας τρομοκρατίας, να πλανάται πάνω από τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και τους αστυνομικούς, που είναι οι βασικοί στόχοι των μελών των διαφόρων τρομοκρατών ομάδων . Το φαινόμενο, αν και στις υπόλοιπες χώρες του Δυτικού κόσμου, τείνει να μειωθεί, στην Ελλάδα έχει λάβει διαστάσεις Λερναίας Ύδρας, καθώς συνεχώς και παρά τις δεκάδες συλλήψεις που έχει κάνει η Ελληνική Αστυνομία, εμφανίζονται νέες οργανώσεις. Το τέλος του 2019, η αστυνομία προχώρησε στην μερική εξάρθρωση της Επαναστατικής Αυτοάμυνας, με ένα βασικό μέλος της σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ όμως, τον Δημήτρη Χατζηβασιλειάδη, να παραμένει ασύλληπτος. Στελέχη της ασφάλειας, εκτιμούν πως ο Χατζηβασιλειάδης, βρίσκεται υπό την προστασία ποινικών και τρομοκρατών. Πηγές από την ΕΛ.ΑΣ δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για επανεμφάνιση της τρομοκρατίας στη χώρα, σε μια προσπάθεια των ατόμων που ενεργούν στον συγκεκριμένο χώρο, να δηλώσουν παρόντες, όπως έγινε ανεπιτυχώς άλλωστε με την τοποθέτηση βόμβας με καρφιά απέναντι από το αστυνομικό τμήμα Ζωγράφου στις 16 Δεκεμβρίου. Η συγκεκριμένη ενέργεια, αποδίδεται στην οργάνωση ITS, που σημαίνει ατομικιστές που τείνουν στο άγριο. Ενεργή επίσης, είναι και η τρομοκρατική οργάνωση Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΛΑ).
    Καταλήψεις κτιρίων
    Το 2020 σύμφωνα με επιτελικά στελέχη του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, θα είναι μια κομβικής σημασίας χρονιά, για τις εκκενώσεις κτιρίων που έχουν καταληφθεί από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου και μετανάστες. Αποτελεί γεγονός αδιαμφησβήτητο πως το υπουργείο, απέτυχε να εκκενώσει και τα 45 συνολικά κτίρια που τελούν υπο κατάληψη στην Αττική, εντός του 2019, όπως ήθελαν να πράξουν μετά το σχετικό τελεσίγραφο Χρυσοχοΐδη. Σημαντικό ρόλο σε αυτό, έπαιξε η εκκένωση- κάζο της κατάληψης Ματρόζου στο Κουκάκι, εκεί οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ και τους δυο του γιους, για τους οποίους όμως δεν αποδείχθηκε μέχρι στιγμής η οποιαδήποτε εμπλοκή τους στην κατάληψη, πέραν του γεγονότος πως το σπίτι τους ήταν μεσοτοιχία. Η ΕΛ.ΑΣ, αρκέστηκε σε περιφερειακές εκκενώσεις καταλήψεων, χωρίς να μπει στον «σκληρό πυρήνα» των καταλήψεων που βρίσκονται στα Εξάρχεια. Παράλληλα τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, εκτός των 41 εκκενώσεων στο Λεκανοπέδιο, όταν και εφόσον γίνουν, θα πρέπει να εκκενώσουν ακόμη 40 κτίρια και στην περιφέρεια, κάτι που μπορεί να προκαλέσει σειρά αντιδράσεων και κινητοποιήσεων.
    Η μικροεγκληματικότητα και η επιστροφή στην τάξη
    «Μετά την ορκωμοσία 1.500 αστυνομικών, κάπου στα μέσα του ερχόμενου Ιανουαρίου, κάθε δέκα λεπτά, αστυνομικές δυνάμεις ΔΙ.ΑΣ. θα περιπολούν κάθε γειτονιά επί 24ώρου βάσεως. Κάθε δέκα λεπτά οι πολίτες θα βλέπουν αστυνομικούς. Πάει τελείωσε». Αυτή η δήλωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Μιχάλη Χρυσοχοίδη, ανέβασε πολύ ψηλά τον δείκτη των απαιτήσεων της κοινωνίας στο θέμα της ασφάλειας στις γειτονιές. Στόχος του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, είναι η εμπέδωση του αισθήματος της ασφάλειας στους πολίτες, οι οποίοι δοκιμάζονται από την καθημερινή μικροεγκληματικότητα, όπως κλοπές, ληστείες και διαρρήξεις. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, 1.200 από τους 1.500 συνολικά νέους ειδικούς φρουρούς που θα είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα στις 17 Ιανουαρίου, θα διατεθούν στις 5 περιφερειακές διευθύνσεις της Αττικής και θα αυξήσουν σημαντικά τις περιπολίες σε όλο το λεκανοπέδιο, ενώ η παρουσία τους, αναμένεται να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα εγκληματικών ενεργειών, όπως συμβαίνει έως τώρα.
    Το νέο πλαίσιο για τις πορείες και τις συγκεντρώσεις
    Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να κατατεθεί νομοσχέδιο που θα βάζει «φρένο» στην ταλαιπωρία της πλειοψηφίας από ολιγάριθμες συγκεντρώσεις και πορείες στο κέντρο της πρωτεύουσας. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται να προχωρήσει στις παρακάτω αλλαγές:
    Οι πολύ μικρές διαδηλώσεις, να πραγματοποιούνται στο πεζοδρόμιο, ώστε να μην παρεμποδίζεται η κυκλοφορία των οχημάτων.
    Οι μικρές πορείες, να περιορίζονται σε μια λωρίδα κυκλοφορίας ώστε να μην διακόπτεται η κυκλοφορία στις κεντρικές οδικές αρτηρίες.
    Οι μεγάλες σε όγκο διαδηλώσεις, να ακολουθούν συγκεκριμένη διαδρομή, ώστε να είναι ευκολότερη η διαχείριση της κυκλοφορίας των οχημάτων από την Αστυνομία ή να ορίζεται συγκεκριμένος χώρος για την πραγματοποίηση συγκέντρωσης.
    Αξίζει να σημειωθεί πως το 2019, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 2.600 πορείες στο κέντρο της Αθήνας, με την πλειονότητα αυτών, να αποτελούνται από μερικές δεκάδες άτομα, που κρατούσαν «ομήρους» χιλιάδες πολιτών που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν ομαλά στο κέντρο της Πρωτεύουσας λόγω των κυκλοφοριακών αλλαγών και της διακοπής της κυκλοφορίας στις οποίες προέβαιναν οι άνδρες της τροχαίας.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ