Δίκη Χρυσής Αυγής: Ανακοινώνεται σήμερα η απόφαση για τα ελαφρυντικά

Την κρίσιμη απόφασή του για το θέμα των ελαφρυντικών ανακοινώνει σήμερα μετά τις 10 το πρωί το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, έπειτα από διάσκεψη που πραγματοποίησαν τα τρία μέλη της σύνθεσής του.
Την ίδια ώρα, ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής και νυν ευρωβουλευτής Γιάννης Λάγος, ο οποίος έχει κριθεί ένοχος για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, κάλεσε ομοϊδεάτες του σε συγκέντρωση έξω από το Εφετείο. Μάλιστα, η «Εθνική Λαϊκή Συνείδηση», σε ανακοίνωση της αναφέρει τα εξής: «Συνέλληνες τη Δευτέρα καλούμαστε να σταθούμε στο πλευρό του ευρωβουλευτή Ιωάννη Λαγού αλλά και των υπολοίπων εθνικιστών που διώκονται για τις ιδέες τους. Στις 9 π.μ. στο Δικαστήριο. Έλληνες ψηλά το κεφάλι για του Χριστού τη πίστη την Αγία και της πατρίδας την ελευθερία!! Ούτε βήμα πίσω !!!».
Ωστόσο, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την ΕΛ.ΑΣ έγινε γνωστό πως η συγκεκριμένη συγκέντρωση απαγορεύθηκε με βάση το άρθρο 11 του Συντάγματος, περί επικειμένου σοβαρού κινδύνου για τη δημόσια ασφάλεια και τις διατάξεις και διαδικασίες του νόμου 4703/2020 περί συναθροίσεων.
Η απόφαση
Η απόφαση πάντως που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα από το δικαστήριο είναι πολύ σημαντική καθώς από αυτή θα εξαρτηθεί και το ύψος των ποινών που θα επιβληθούν σε καθέναν από τους 57 συνολικά καταδικασθέντες. Το πλαίσιο των ποινών για εγκληματική οργάνωση είναι 5- 15 έτη για την ηγετική ομάδα και 5-10 έτη για τα μέλη. Οι ποινές αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά μειώνονται σε 1-5 για τα μέλη και 2-8 για τους διευθυντές. Για τους καταδικασθέντες που αντιμετωπίζουν κατηγορία για την ανθρωποκτονία Φύσσα -εκτός του Γιώργου Ρουπακιά- και την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων οι ποινές που προβλέπονται φθάνουν τα 10 έτη χωρίς ελαφρυντικό. Ο δράστης της δολοφονίας του μουσικού είναι αντιμέτωπος ακόμη και με ισόβια κάθειρξη αν δεν του αναγνωριστεί ελαφρυντικό.
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης για τα ελαφρυντικά το δικαστήριο θα μπει στο θέμα των ποινών. Η εισαγγελέας θα λάβει το λόγο για να υποβάλλει την πρόταση της επί των ποινών. Στη συνέχεια θα αγορεύσουν όλοι οι συνήγοροι των καταδικασθέντων.
Κανείς, ωστόσο, δεν μπορεί να προβλέψει αν το δικαστήριο θα ανακοινώσει σήμερα απόφαση για τις ποινές ή θα το πράξει σε νέα συνεδρίαση. Όπως όλα δείχνουν πάντως το ενδεχόμενο η απόφαση των ποινών να ανακοινωθεί αύριο Τρίτη, είναι σφόδρα πιθανό.
Πάντως όταν ανακοινωθεί η απόφαση επί των ποινών, μόνο τότε μπορεί να εξεταστεί και το κρίσιμο ζήτημα που αφορά το αν θα έχει ή όχι ανασταλτική δύναμη η έφεση. Αν δηλαδή θα τεθεί και για ποιους καταδικασθέντες θέμα κράτησης στην φυλακή.
Εφόσον το δικαστήριο δεν χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση, εκδίδει απόσπασμα της απόφασης του για κάθε καταδισκασθέντα που πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή το οποίο αποστέλλεται στην Αστυνομία ώστε να προχωρήσει σε σύλληψη του.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες