16.2 C
Athens
14.4 C
Thessaloniki
Σάββατο 11 Μαΐου 2024
More

    Δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Υπό δικαστική «ομηρία» 200.000 δανειολήπτες, η επιστολή διαμαρτυρίας στον Φλωρίδη για την αναβολή της δίκης τους


    Μια μεγάλη υπόθεση που αφορά σε χιλιάδες πολίτες έχει να επιλύσει το επόμενο διάστημα η Δικαιοσύνη. Πρόκειται για τις αγωγές που έχουν καταθέσει κατά τραπεζών δανειολήπτες, οι οποίοι πληρώνουν το δάνειο τους με βάση την ισοτιμία του ελβετικού φράγκου.

    Αυτό που ζητούν με τις αγωγές τους είναι να κριθεί καταχρηστικός ο όρος που προβλέπει την αποπληρωμή των δανείων τους βάσει της τρέχουσας συναλλαγματικής ισοτιμίας με το ευρώ.


    Για το συγκεκριμένο ζήτημα έχουν κατατεθεί τέσσερεις συλλογικές αγωγές στην Ελλάδα. Μια από αυτές που αφορούσε σε 1.100 δανειολήπτες και επρόκειτο να συζητηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, όμως η εκδίκασή της αναβλήθηκε τις 5 Δεκεμβρίου του 2025, λόγω της αποχής των δικηγόρων.

    Επίσης μια ακόμη συλλογική αγωγή 350 δανειοληπτών ελβετικού φράγκου αναβλήθηκε, ενώ για τις 19 Απριλίου έχει προσδιοριστεί η συζήτηση της αγωγής 1.600 δανειοληπτών.

    Επιστολή

    Η αναβολή της μιας εκ των αγωγών για τον Δεκέμβριο του 2025 οδήγησε τον Σύλλογο Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου (ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ.) στην αποστολή επιστολής προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη.


    Ο ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ ενημέρωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι για την υπόθεση τους δόθηκε αναβολή δυο ετών αν και το άρθρο 241 ΚΠολΔ αναφέρει ότι σε περίπτωση αποχής των δικηγόρων, οι υποθέσεις αναβάλλονται υποχρεωτικά σε δικάσιμο που ανακοινώνει το δικαστήριο εντός αποκλειστικής προθεσμίας 90 ημερών ή σε άλλη εμβόλιμη δικάσιμο.

    Η Ολομέλεια

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρώτες συλλογικές αγωγές για δάνεια σε ελβετικό φράγκο είχαν κατατεθεί το 2015. Τρία χρόνια αργότερα, το 2019, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου κατά πλειοψηφία αποφάσισε την απόρριψη του αιτήματος αναίρεσης δανειολήπτριας σε ελβετικό φράγκο, η οποία ζητούσε να κριθεί ως καταχρηστικός ο όρος που προέβλεπε την αποπληρωμή των δανείων βάσει της τρέχουσας συναλλαγματικής ισοτιμίας με το ευρώ.

    Όπως είχε κρίνει ο Άρειος Πάγος ο συγκεκριμένος όρος είναι δηλωτικός και δεν υπόκειται σε έλεγχο καταχρηστικότητας.

    Ακολούθησε η έκδοση μιας ακόμη δικαστικής απόφασης που αφορούσε περίπου 70.000 δανειολήπτες, ενώ το 2021 απορρίφθηκε η σχετική προσφυγή, αλλά και το αίτημα των δανειοληπτών για αποστολή προδικαστικού ερωτήματος στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί του εύρους εφαρμογής του νόμου προστασίας του καταναλωτή.

     

     


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ