Διαγωνισμός για τηλεοπτικές άδειες: «Η τότε κυβέρνηση ήταν ανίκανη να διαχειριστεί την εξουσία», κατέθεσε ο Τόμπρας 

«Βροχή» ερωτήσεων από την έδρα σχετικά με το παρασκήνιο του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, δέχθηκε σήμερα ο μάρτυρας οικονομολόγος Κυριάκος Τόμπρας, κατά την εξέταση του στο Ειδικό Δικαστήριο στη δίκη του πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ Νίκου Παππά και του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα.

Ο μάρτυρας δέχθηκε σειρά ερωτήσεων από τη πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου, αρεοπαγίτη Ιωάννα Κλάπα – Χριστοδουλέα, σχετικά με τις αναφορές για τα «παιδιά» της κυβέρνησης για τα οποία μιλούσε ο κατηγορούμενος του Χρ. Καλογρίτσας. Απαντώντας ο κ. Τόμπρας στην ερώτηση αυτή είπε ότι τα «παιδιά» ήταν «ο Αλέξης μου, ο Νίκος μου και ο Κώστας μου».

Τόνισε δε σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ότι η τότε κυβέρνηση έβαλε μπροστά τον κατηγορούμενο επιχειρηματία στο διαγωνισμό γιατί είχε «λευκό αριστερό μητρώο» και ήταν ο μόνος  που του είχαν εμπιστοσύνη, λόγω των αριστερών καταβολών του.

Πρόεδρος: Μας είπατε ότι ο κ. Καλογρίτσας είχε ομάδα δημοσιογράφων, για ποια δουλειά;

Μάρτυρας: Μου είπε ότι τους είχε προσλάβει και υπόδειξη της κυβέρνησης.

Πρόεδρος: Ποιους;

Μάρτυρας: Τα παιδιά.

Πρόεδρος: Ποια ήταν αυτά τα παιδιά τέλος πάντων;

Μάρτυρας: Αυτό θα σας το πει ο κύριος Καλογρίτσας. Εγώ δεν μπορώ να σας πω.

Πρόεδρος: Ξέρετε αν ο Καλογρίτσας είχε επισκεφτεί το Μέγαρο Μαξίμου;

Μάρτυρας: ….Εγώ δεν τον είδα να περνά το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου.

Πρόεδρος: Ξέρετε αν πήγαινε στα γραφεία του κ. Καλογρίτσα ο κατηγορούμενος κ. Παππάς;

Μάρτυρας: Αυτό το ξέρω από τον Καλογρίτσα και από υπαλλήλους των γραφείων του.

Πρόεδρος: Η πρωτοβουλία για την έκδοση της εφημερίδας «Documento» ήταν δική του ή αλλού;

Μάρτυρας: Μόνο ο ίδιος το ξέρει αυτό. Δεν ήταν η πρώτη φορά που εμπλέκεται στα μέσα ενημέρωσης με συγκεκριμένη αποστολή. Από τον ίδιο ξέρω ότι του επιβλήθηκε. Την αλήθεια την ξέρει μόνο ο ίδιος.

Πρόεδρος: Γιατί είχε ενδιαφέρον η κυβέρνηση για τον κ. Καλογρίτσα και τους αδελφούς Χούρι της CCC;

Μάρτυρας: Δεν ξέρω τι ενδιαφέρον είχε, εγώ μιλούσα με τον Καλογρίτσα και τον Χούρι. Δεν ήξερα, αν μιλούσε με τον Παππά ο Καλογρίτσας μέσω μηνυμάτων. Τα έμαθα όταν δημοσιεύτηκαν τα μηνύματα αυτά.

«Αστήρικτος»

Κατά τη διάρκεια της σημερινής εξέτασής του στο Ειδικό Δικαστήριο, ο κ. Τόμπρας εξέφρασε την άποψη πως ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας, κατά τη διαδικασία του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, βρέθηκε αστήρικτος σε επίπεδο οικονομικό και σε επικοινωνιακό.

Όπως είπε η Αραβικών συμφερόντων εταιρεία CCC  των αδελφών Χούρι υπαναχώρησε από το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, διότι αφενός κατάλαβε ότι ο Χρ. Καλογρίτσας δεν είχε πλέον την στήριξη της κυβέρνησης και αφετέρου είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να περάσει για λογαριασμός της τροπολογία και μάλιστα την  είχε έτοιμη μαζί με την αιτιολογική έκθεσή της, αλλά αυτό δεν έγινε.

«Η CCC ήθελε ένα χατηράκι, μια τροπολογία. Ήταν ήδη γραμμένη και έψαχνε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να την περάσουν. Τα επιχειρηματικά σπίτια ενοχλήθηκαν που ήθελε η CCC να μπει στο μεδούλι της αγοράς, τα κανάλια» υποστήριξε ο μάρτυρας.

Πρόεδρος: Πώς υπήρχε η βεβαιότητα ότι ο κ. Καλογρίτσας θα ήταν ένας από τους 4 υπερθεματιστές;

Μάρτυρας: Την ημέρα που έβαλε τα 3 εκατ. ευρώ και βγήκε ως υπερθεματιστής είχε πετύχει το εγχείρημα. Ο Καλογρίτσας είχε τη βεβαιότητα ότι πίσω του είχε την CCC που είχε την ευχέρεια να χτυπήσει και 54 και 100 εκατομμύρια και 154. Όλοι αυτοί οι αμπαρωμένοι που υποτίθεται ότι δεν ήξεραν τις προσφορές των άλλων, ήξεραν. Μόνο ο Σαββίδης δεν ήξερε και βγήκε κλαίγοντας. Και έκανε μια δήλωση που γελά όλη η Ελλάδα, ότι ήταν ο λαγός. Αν ήταν λαγός, ήταν κι αυτός στο κόλπο.

Πρόεδρος: Λέτε ότι ο κ. Παππάς πείθει και κατευθύνει τον κ. Καλογρίτσα να κάνει αυτό που έκανε;

Μάρτυρας: Τα δικά μου λεγόμενα δεν είναι αυτό που πιστεύω εγώ, είναι αυτά που πίστευε και διαλαλούσε ο Καλογρίτσας. Όμως η κυβέρνηση δεν ήθελε αυτό, δεν θα περίμενε εμένα να φέρω τα 3 εκ από το Άμπου Ντάμπι. Ο Καλογρίτσας αυτό πίστευε γιατί είναι ταγμένος στο σύστημα της Αριστεράς. Έκαναν πίσω στην κυβέρνηση γιατί φοβήθηκαν, γιατί ήταν ανίκανοι να διαχειριστούν την εξουσία.

Σε ερώτηση της Προέδρου για το εάν το εγχείρημα των τηλεοπτικών αδειών ήταν πρωτοβουλία του Χρ. Καλογρίτσα με συνδρομή του κ. Παππά και κυβερνητικών παραγόντων ή το αντίθετο ο μάρτυρας ανέφερε:

«Εγώ από τον Καλογρίτσα και τότε και σήμερα εισπράττω ότι η κυβέρνηση τον έβαλε, εκμεταλλεύτηκε το πολιτικό του μητρώο, ότι έχτισε την αριστερή πολυκατοικία και μπορούσαν να τον εμπιστευτούν. Κρατάω και μια επιφύλαξη. Δεν θα μου κάνει εντύπωση να καταλάβω ότι τον εκμεταλλεύτηκαν με άλλο σκοπό, όχι δηλαδή να φτιάξουν κανάλι, αλλά να μαζέψουν 200 εκατομμύρια από τους τσαμπατζήδες των καναλιών. Κανένας δεν ήξερε τότε ότι ο διαγωνισμός θα ακυρωθεί. Το πρόβλημα ήταν εκείνων που στράφηκαν κατά του διαγωνισμού. Μόνο του Μαρινάκη ήταν καθαρή η συμμετοχή, οι άλλοι ήταν πιο προβληματικοί από τον Καλογρίτσα. Ήρθαν με τραπεζικές ενημερότητές και χρωστούσαν και αναχρηματοδοτούσαν τα χρέη τους. Είχαν κόκκινα δάνεια. Γι’ αυτά θα έπρεπε να κατηγορείται ο Παππάς, όχι για τον Καλογρίτσα».

Ακόμη, ο κ. Τομπρας επανέλαβε και σήμερα πως στη δίκη για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών δεν μπορεί να είναι κατηγορούμενος ο Χρ. Καλογρίτσας «και ο Χούρι να κάθεται σπίτι του».

Υπεράσπιση Παππά: Με τον τρόπο με τον οποίο δομήθηκε ο νόμος, ακόμη κι αν αφετηρία του υπουργού ήταν να ευνοήσει τον Καλογριτσα και να επιδιώξει να εξασφαλίσει μια από τις τέσσσερις άδειες, αντικειμενικά υπήρχε δυνατότητα να εξασφαλιστεί;

Μάρτυρας: Δεν υπήρχε δυνατότητα παρέμβασης στην εξέλιξη του διαγωνισμού. Την ουσία του διαγωνισμού δε μπορούσε να την καθοδηγήσει.

Υπεράσπιση Παππά: Είπατε ότι δεχτήκατε τηλεφώνημα και ο Καλογριτσας και ο Σαμερ Χούρι σας είπαν ότι ήταν στο Μέγαρο Μαξίμου και ζητήσατε να μπείτε σε ανοιχτή ακρόαση. Ότι και να ειπώθηκε στη συζήτηση, άλλαξε κάτι ο υπουργός;

Μάρτυρας: Δεν υπήρξε καμία διευκόλυνση. Δεν άλλαξε τίποτα.

Υπεράσπιση Παππά: Ο υπουργός δεν μπορούσε να αλλάξει τους όρους του διαγωνισμού, αλλά μπορούσε με υπουργική απόφαση να αλλάξει την προθεσμία. Το έκανε; Διαπιστώνοντας ότι ο «ευνοούμενος» του Καλογριτσας είχε δυσκολίες;

Μάρτυρας: Δεν παρέτεινε την προθεσμία.

Λαμβάνοντας το λόγο ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας έκανε και εκείνος ερωτήσεις στον μάρτυρα.

Χρ. Καλογρίτσας: Καμία καταγγελία δεν έκανα ποτέ και σιώπησα. Δεν μίλησα σε κανέναν. Όταν ήρθε μια ψευδής διαιτητική  απόφαση υποχρεώθηκα να απαντήσω σε αυτούς. Υπέφερα και το κράτησα για τον εαυτό μου. Συμφωνείται μαζί μου σε αυτό;

Μάρτυρας: Έτσι είναι.

Χρ. Καλογρίτσας: Ό,τι υπέστην, υπέστην. Και να πέθαινα θα πέθαινα. Δυστυχώς έβαζα το κόμμα μου μπροστά. Ό,τι είχα και δεν είχα και θεωρώ ότι στο ΚΚΕ ήμουν ο ένας μετά το Χαρίλαο.  Όταν έλεγα «παιδιά» κάποια στιγμή είπα «Αλέξη και πέντε τετραετίες να κανείς πρωθυπουργός μεγαλύτερη ιστορία από μένα δε θα γράψεις».

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες