30.7 C
Athens
30 C
Thessaloniki
Σάββατο 20 Ιουλίου 2024
More

  Διαθήκη Μίκη Θεοδωράκη: Σκληρή αντιδικία Μαργαρίτας και Νίκου Κουρή – Τι δηλώνουν οι δικηγόροι


  Διαφορετικές ερμηνείες στα όσα αναφέρει στις διαθήκες του ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, δίνουν ο δικηγόρος του Νίκου Κουρή που υποστηρίζει ότι είναι γιος του εκλιπόντος και ο δικηγόρος της κόρης του σπουδαίου Έλληνα Μαργαρίτας Θεοδωράκη.
  Αμφότεροι αντιδικούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, με τον Νίκο Κουρή να υποστηρίζει ότι είναι γιος του εκλιπόντος και η κυρία Θεοδωράκη το αμφισβητεί.
  Τώρα, με αφορμή το άνοιγμα της διαθήκης του Μίκη Θεοδωράκη η κάθε πλευρά δίνει τη δική της ερμηνεία στα όσα αναφέρει σε αυτή ο εκλιπών. Ο δικηγόρος του κ. Κουρή, Κυριάκος Ροζάκης με αφορμή το άνοιγμα της διαθήκης του σπουδαίου Έλληνα σε δημόσια δήλωσή του ανέφερε: «Εάν δείτε το περιεχόμενο της συγκεκριμένης διαθήκης, θα δείτε ότι αναφέρει πάρα πολλά ονόματα ως συνεργάτες και φίλους του. Όμως ο Νίκος δεν περιλαμβάνεται σε κάποια κατηγορία. Εάν ήθελε να πει κάτι άλλο ο Μίκης Θεοδωράκης θα το έλεγε. Θα ξεκαθάριζε ότι δεν είναι γιος του ή εν πάση περιπτώσει θα τον ανέφερε με κάποια άλλη ιδιότητα. Για εμάς αποτελεί πλήρη απόδειξη».
  Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μίκης Θεοδωράκης, στην συμπληρωματική διαθήκη του τον Φεβρουάριο του 2020, αναφέρεται και στο Νίκο Κουρή, χωρίς όμως να κάνει αναφορά για συγγενική σχέση μεταξύ τους. Μάλιστα, στην αρχική του αναφορά στο κείμενο της διαθήκης του, τον αναφέρει ως «Νίκος Κουρής (ή Θεοδωράκης, όπως υπογράφει)», ενώ υπάρχουν πολλές ακόμη αναφορές στο πρόσωπό του, ως «Νίκος Κουρής (Θεοδωράκης)».
  Μάλιστα, ο Μίκης Θεοδωράκης ευχαριστεί τον Νίκο Κουρή για τη διάδοση του έργου του και ζητεί από τους δικούς του ανθρώπους να τον αφήσουν να συνεχίσει να το κάνει χωρίς εμπόδια. Επιπλέον, ο αείμνηστος μουσικοσυνθέτης αναφέρεται και στον διαδικτυακό σταθμό «Mikis Radio» που έχει ιδρύσει ο Νίκος Κουρής, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Καταβάλει (σ.σ. ο Νίκος Κουρής) πολύωρη και πολύμορφη προσπάθεια για να εξασφαλίσει την ποιοτική μετάδοση της μουσικής μου και γενικά το υψηλό επίπεδο των εκπομπών». Ακόμη, ο εκλιπών ζητεί να διατηρηθεί η απαλλαγή του Νίκου Κουρή από την πληρωμή πνευματικών δικαιωμάτων για τα έργα του που αναπαράγει.
  «Καταρρέουν τα περί γνήσιου τέκνου»
  Από την πλευρά του ο κ. Λυκουρέζος που εκπροσωπεί την κυρία Θεοδωράκη σε δηλώσεις του ανέφερε πως η διαθήκη ξεκαθαρίζει πλήρως το θέμα του Νίκου Κουρή, εφόσον δεν υπάρχει καμία αναφορά σε συγγενική σχέση. «Ο Μίκης είχε άριστη συνεργασία με τον Νίκο Κουρή και ζητάει από όλους να μην δημιουργήσουν εμπόδια στη συνέχεια λειτουργίας αυτού του ραδιοφώνου, όμως καταρρέουν αυτά που ισχυρίζεται ο κύριος Κουρής ότι είναι γνήσιο τέκνο του Μίκη Θεοδωράκη. Αν ήταν γιος του θα το είχε διατυπώσει με σαφήνεια, αλλά πουθενά δεν τον αναφέρει ως “το τέκνο μου”», δήλωσε ο κ. Λυκουρέζος μετά το άνοιγμα της διαθήκης του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη.
  Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται η δικαστική αντιπαράθεση του Νίκου Κουρή με την κόρη του Μίκη Θεοδωράκη. Ο κ. Κουρής καλεί την Μαργαρίτα Θεοδωράκη σε τεστ DNA την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου να αποδείξει ότι είναι αδελφός της και γιος του εκλιπόντος. Μάλιστα, στις 30 Νοεμβρίου είναι προγραμματισμένη η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, που έχει καταθέσει η κυρία Θεοδωράκη ζητώντας από το δικαστήριο να απαγορεύσει στο Νίκο Κουρή να χρησιμοποιεί το επώνυμο «Θεοδωράκης».
  Ήδη, μάλιστα για το ζήτημα αυτό έχει εκδοθεί προσωρινή διαταγή από το Πρωτοδικείο της Αθήνας, η οποία «απαγορεύει στον καθ’ ου», δηλαδή στον Νίκο Κουρή, «να χρησιμοποιεί το όνομα «Μίκης Θεοδωράκης» με την επίκληση ότι είναι γνήσιο τέκνο του, τούτο δε έως τη συζήτηση της αίτησης (σ.σ. των ασφαλιστικών μέτρων στις 30 Νοεμβρίου)».
  Η αίτηση της κυρίας Θεοδωράκη για έκδοση προσωρινής διαταγής συζητήθηκε στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων πριν από περίπου δύο εβδομάδες και παρούσα στη δικαστική αίθουσα ήταν και η κυρία Θεοδωράκη, συνοδευόμενη από τον κ. Λυκουρέζο.
  Μεταξύ άλλων, στην αίτησή της αυτή η κυρία Θεοδωράκη ανάφερε για τον Νίκο Κουρή: «Αυτοπροβάλλεται και αναμειγνύεται σε διάφορες εκδηλώσεις και καταστάσεις της ρέουσας κοινωνικής ζωής ως ο γιος του Μίκη Θεοδωράκη. Εμφανίζεται ως πρόσωπο –γόνος ενός πνευματικού ανθρώπου που έχει αναγνωρίσει η υφήλιος, δήθεν εκπρόσωπος και συνεχιστής της ιστορίας και του βάρους του μουσουργού Μίκη Θοδωράκη, προσποιούμενος ότι εκπροσωπεί όλη την οικογένειά του και δη εμένα και χρησιμοποιεί το επίθετο «Θεοδωράκης» ως απόρροια σχέσης πατρός προς τέκνο, επιχειρώντας να προσδώσει κύρος και βαρύτητα στο πρόσωπό του, και συγχρόνως να προσδώσει κύρος και ποιότητα στην εκδήλωση που συμμετέχει αλλά συγχρόνως προσπαθώντας να προσχωρήσει και να εγκριθεί από την οικογένεια του μουσουργού Μίκη Θεοδωράκη. Σε κάθε περίπτωση αποβλέπει στη δημιουργία κληρονομικού δικαιώματος επί κάθε στοιχείου της κληρονομιαίας περιουσίας του αποβιώσαντος».
  ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  Αποκλειστικά φωτογραφικά ντοκουμέντα από το τροχαίο δυστύχημα στη Βοιωτία: Νεκρός 53χρονος οδηγός
  Η διαθήκη του Μίκη Θεοδωράκη: Πού αφήνει ακίνητα και περιουσία – Η επιθυμία του για το σπίτι στην Ακρόπολη (εικόνες)
  Αποκλειστικό «L&O»: Ανήλικοι δέχθηκαν επίθεση από δώδεκα άτομα στα Βόρεια Προάστια!
  Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις
  Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο law&order.gr  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

  ΑΠΟΨΕΙΣ