12.7 C
Athens
11 C
Thessaloniki
Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024
More

    Δικαιώθηκε πωλήτρια σούπερ μάρκετ – Την εξανάγκασαν σε παραίτηση με απειλές!

    Ο εξαναγκασμός υπαλλήλου σε παραίτηση λόγω απειλής είναι άκυρος και «εξομοιώνεται με μονομερή καταγγελία της σύμβασης εργασίας» από την πλευρά των εργοδοτών.
    Αυτό έκρινε με απόφαση του το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών και δικαίωσε εργαζόμενη σε σούπερ μάρκετ, η οποία, σύμφωνα με την απόφαση, κατηγορήθηκε προσχηματικά και ψευδώς για κλοπή ευτελούς αξίας προϊόντος από το κατάστημα που εργαζόταν. Στη συνέχεια, η υπάλληλος εξαναγκάστηκε να υπογράψει την παραίτησή της (οικειοθελή αποχώρηση) παρουσία αστυνομικών και να αποχωρήσει από την εταιρεία, χωρίς ποτέ να αποζημιωθεί για τα 24 χρόνια εργασίας της.
    Η εξαναγκασθείσα σε παραίτηση υπάλληλος, δικαιώθηκε, ωστόσο, από τη Δικαιοσύνη καθώς η απόλυσή της κρίθηκε άκυρη και καταχρηστική. Μάλιστα, της επιδικάσθηκε αποζημίωση λόγω παράνομης απόλυσης, αποζημίωση για ηθική βλάβη, μισθοί, επιδόματα, κ.ά, ύψους 16.580 ευρώ περίπου.
    Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, το …ατόπημα της υπαλλήλου ήταν να πάρει ένα εντομοαπωθητικό από τα ράφια του σούπερ μάρκετ και να το βάλει στη τσάντα της, με σκοπό όμως να το πληρώσει κατά την αποχώρησή της, όπως γινόταν πάντα σε ανάλογες περιπτώσεις με όποια προϊόντα χρησιμοποιούσε όλο το προσωπικό κατά τη διάρκεια του ωραρίου του.
    Ο υπεύθυνος ασφαλείας του υποκαταστήματος, είδε το περιστατικό από τις κάμερες και ενημέρωσε τη διεύθυνση του καταστήματος, η οποία και ειδοποίησε την Αστυνομία. Αμέσως μετά οι εργοδότες έδωσαν στην εργαζόμενη ένα προδιατυπωμένο έγγραφο οικειοθελούς αποχώρησης από την εργασία της και της ζήτησαν να το υπογράψει. Η υπάλληλος το υπέγραψε υπό το βάρος της πίεσης που της ασκήθηκε. Αργότερα, βέβαια, η εργαζόμενη αθωώθηκε από τα ποινικά δικαστήρια για τη δήθεν κλοπή.
    Τώρα, το Πρωτοδικείο έκρινε την απόλυση, κατά αυτό τον τρόπο της εργαζόμενης, προσχηματική, άκυρη και καταχρηστική. Το δικαστήριο έκρινε πως η υπογραφή της δήλωσης παραίτησής της, ήταν προϊόν απειλής κατά τα άρθρα 150 και 151 του Αστικού Κώδικα, αλλά και αποτέλεσμα ψυχολογικής πίεσης που της ασκήθηκε, από τους υπευθύνους του καταστήματος οι οποίοι «ζήτησαν με φορτικό τρόπο να την υπογράψει λέγοντάς της ότι έτσι «θα αποφύγει τα χειρότερα»….
    Συγκεκριμένα, η εργαζόμενη, όπως αναφέρει η δικαστική απόφαση, «εξαναγκάστηκε σε παραίτηση ενώ ουδέποτε είχε την πραγματική πρόθεση να παραιτηθεί και υπέγραψε μόνο επειδή της δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι σε διαφορετική περίπτωση, η εργοδότρια εταιρεία της θα επιδίωκε και θα καθιστούσε πιθανή την ποινική της καταδίκη και δη με αθέμιτο ή παράνομο τρόπο, αφού η ίδια ουδέποτε είχε σκοπό να τελέσει κλοπή». Μάλιστα, στη δικαστική απόφαση, αναφέρεται συγκεκριμένα πως «η δήλωση παραίτησης είχε ετοιμαστεί προς υπογραφή και η Αστυνομία είχε κληθεί ήδη εσπευσμένα πριν ενημερωθεί η υπάλληλος» προκειμένου να τη συλλάβει για κλοπή ευτελούς αξίας.
    Κατόπιν αυτών, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε ότι ο εξαναγκασμός της υπαλλήλου σε παραίτηση είναι λόγω απειλής είναι άκυρος και η παραίτηση υπό αυτές τις συνθήκες «εξομοιώνεται με μονομερή καταγγελία της σύμβασης εργασίας» από την πλευρά της εργοδότριας εταιρείας.
    Όπως αναφέρει η απόφαση, η εργοδότρια εταιρεία «είχε σε κάθε περίπτωση πρόθεση τερματισμού της εργασιακής σχέσης» και μεθόδευσε την «οικειοθελή παραίτηση» της υπαλλήλου, με συνέπεια η καταγγελία της σύμβασης εργασίας από την πλευρά της να είναι «άκυρη ως καταχρηστική», ενώ παράλληλα παραβιάζει τα χρηστά ήθη (άρθρο 281 Αστικού Κώδικα).
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    «Βόμβα» στην Ομοσπονδία μπάσκετ: «Υπάρχει ηχητικό ντοκουμέντο για την υπόθεση της απόπειρας βιασμού στην ΕΟΚ» (βίντεο)
    Η πρώτη αντίδραση του Νίκου Παλαιοκώστα όταν έμαθε ότι αποφυλακίζεται: «Δεν το πιστεύω!»
    Η Ζέτα Δούκα καταγγέλλει δημοσίως: «Όλες οι γυναίκες είμαστε κακοποιημένες»
    Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις
    Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο law&order.gr



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ