17.5 C
Athens
19 C
Thessaloniki
Σάββατο 20 Απριλίου 2024
More

    Δικαστική αστυνομία: Πώς θα γίνουν οι 700 μόνιμες προσλήψεις – Αναλυτικά οι όροι


    Με απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) καθορίζονται οι όροι με τους οποίους θα πραγματοποιηθεί η εισαγωγική εκπαίδευση του προσωπικού για τη Δικαστική αστυνομία.

    Υπενθυμίζουμε ότι η απόφαση για την ίδρυση της Δικαστικής Αστυνομίας λήφθηκε πέρσι το καλοκαίρι, όπου ψηφίστηκε και το σχετικό σχέδιο νόμου στη Βουλή.


    Η Δικαστική Αστυνομία, που αρχικά θα στελεχωθεί με 700 άτομα προσωπικό, θα ιδρυθεί ως αυτοτελές Σώμα που θα υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης και θα στελεχώνεται τόσο από ένστολο όσο και από πολιτικό – επιστημονικό προσωπικό:

    • Το ένστολο τμήμα της Δικαστικής Αστυνομίας θα στελεχώνεται από μόνιμα τοποθετημένα στα κατά τόπους δικαστήρια ένστολα και ένοπλα στελέχη, στα βασικά καθήκοντα των οποίων θα είναι η φύλαξη των δικαστικών μεγάρων και των δικαστικών αιθουσών καθώς και η εκτέλεση ποινικών αποφάσεων και επιδόσεων δικογράφων.
    • Το πολιτικό – επιστημονικό προσωπικό θα παρέχει τις εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις τους σε κρίσιμους τομείς και σε ζητήματα επί εκκρεμών δικών, επικουρώντας ουσιαστικά τους δικαστές και τους εισαγγελείς στο έργο τους.

    Την εκπαίδευση του πολιτικού προσωπικού θα αναλάβει η ΕΣΔΙ, ενώ το ένστολο προσωπικό θα εκπαιδεύεται από την Ελληνική Αστυνομία.

    Ειδικότερα:


    1. Η εισαγωγική εκπαίδευση των υπαλλήλων της Δικαστικής Αστυνομίας, θα πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργώνγια τους υπαλλήλους του πολιτικού τομέα.
    2. Η εισαγωγική εκπαίδευση του προσωπικού του αστυνομικού τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας θα πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της Σχολής Αστυφυλάκων ή σε άλλους κατάλληλους χώρους, ανά την Επικράτεια.

    Δικαστική Αστυνομία: Διάρκεια εκπαίδευσης

    Η εισαγωγική εκπαίδευση των υπαλλήλων της Δικαστικής Αστυνομίας θα είναι τετράμηνης διάρκειας, ενώ, κατά τους δύο τελευταίους μήνες, θα πραγματοποιείται πρακτική άσκηση στα δικαστήρια και τις εισαγγελίες, στις οποίες έχουν τοποθετηθεί. Σε περίπτωση μεγάλου αριθμού εκπαιδευομένων, δύνανται αυτοί να κατανέμονται και να εκπαιδεύονται σε περισσότερες της μίας εκπαιδευτικής περιόδου κάθε εκπαιδευτικής σειράς.

    Η εκπαίδευση των υπαλλήλων του αστυνομικού τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας πραγματοποιείται σε χρόνο που δεν διαταράσσεται η εκπαίδευση των σπουδαστών της Σχολής Αστυφυλάκων.

    Μαθήματα – πρόγραμμα εκπαίδευσης

    Στους υπαλλήλους του πολιτικού τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας διδάσκονται τα παρακάτω μαθήματα:

    1. Στοιχεία Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας
    2. Στοιχεία Συνταγματικού και Διοικητικού Δικαίου – Ανθρώπινα Δικαιώματα
    3. Αρμοδιότητες, Δεοντολογία, Κανονισμός Λειτουργίας
    4. Δικαστική Ψυχολογία και Κοινωνική Ανθρωπολογία.

    Στους υπαλλήλους του αστυνομικού τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας διδάσκονται τα παρακάτω μαθήματα:

    1. Στοιχεία Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας
    2. Στοιχεία Συνταγματικού και Διοικητικού Δικαίου – Ανθρώπινα Δικαιώματα
    3. Αρμοδιότητες, Δεοντολογία, Κανονισμός Λειτουργίας
    4. Μέτρα ασφαλείας – Εκρηκτικοί μηχανισμοί
    5. Πρώτες Βοήθειες
    6. Πολιτική σχεδίαση έκτακτης ανάγκης.
    7. Αυτοάμυνα – Αυτοπροστασία
    8. Οπλοτεχνική – Σκοποβολή.

    Αξιολόγηση

    Η παρακολούθηση της εκπαίδευσης είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευόμενους.

    Οι εκπαιδευόμενοι του πολιτικού τομέα θα αξιολογούνται με βαθμολόγηση των γνώσεων, ύστερα από γραπτή δοκιμασία (τεστ) με το σύστημα της πολλαπλής επιλογής σε 20 τουλάχιστον ερωτήσεις σε κάθε μάθημα στην ύλη των διδαχθέντων γνωστικών αντικειμένων. Ο μέσος όρος των βαθμολογιών των 4 μαθημάτων αποτελεί τον βαθμό της γραπτής δοκιμασίας.

    Οι εκπαιδευόμενοι του αστυνομικού τομέα αξιολογούνται:

    1. Με βαθμολόγηση των γνώσεων, ύστερα από γραπτή δοκιμασία (τεστ) με το σύστημα της πολλαπλής επιλογής σε 20 τουλάχιστον ερωτήσεις σε κάθε μάθημα με α/α α’ έως στ’ του άρθρου 5 στην ύλη των διδαχθέντων γνωστικών αντικειμένων. Ο μέσος όρος των 6 βαθμών αποτελεί τον βαθμό της γραπτής δοκιμασίας.
    2. Με βαθμολόγηση των δεξιοτήτων τους, κατόπιν πρακτικής δοκιμασίας στα μαθήματα της Αυτοάμυνας – Αυτοπροστασίας και Οπλοτεχνικής – Σκοποβολής.

    Δικαίωμα συμμετοχής

    Στην προκήρυξη της Δικαστικής Αστυνομίας θα μπορούν να συμμετέχουν απόφοιτοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΕ και ΤΕ), αλλά και απόφοιτοι λυκείου ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ).

    Ως κατώτατο όριο ηλικίας διορισμού ορίζεται το 21ο έτος. Ειδικά για το προσωπικό του αστυνομικού τομέα ορίζεται ανώτατο όριο ηλικίας διορισμού το 30ο έτος.

    Επίσης, το προσωπικό του αστυνομικού τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας πρέπει να έχει ανάστημα, το οποίο είναι τουλάχιστον 1,70 εκατοστά για τους άνδρες και τουλάχιστον 1,60 εκατοστά για τις γυναίκες, χωρίς υποδήματα.

    Τα απαραίτητα πρόσθετα προσόντα

    Ως πρόσθετο τυπικό προσόν διορισμού για όλους, θεωρείται η γνώση χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών στα αντικείμενα: α) επεξεργασίας κειμένων, β) υπολογιστικών φύλλων, και γ) υπηρεσιών διαδικτύου.

    Ειδικά για την κατηγορία ΠΕ ή ΤΕ απαιτείται ως πρόσθετο τυπικό προσόν η πολύ καλή γνώση της αγγλικής, γαλλικής, γερμανικής, ισπανικής ή ιταλικής γλώσσας και για την κατηγορία ΔΕ η καλή γνώση μίας από τις παραπάνω γλώσσες.

     


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ