Δίκη Λιγνάδη: Σοκ από την περιγραφή μάρτυρα για τον βιασμό του – «Του φώναζα σταμάτα πονάω…»

Ο ηθοποιός Δημήτρης Λιγνάδης

Ένα άγριο σκηνικό σεξουαλικής κακοποίησης, περιέγραψε σήμερα, στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, ο μάρτυρας Ν. Σ., ο οποίος πρώτος είχε φωτογραφίσει τον Δημήτρη Λιγνάδη ως κακοποιητή τον Φεβρουάριο του 2021. Μάλιστα, η μαρτυρία του συγκεκριμένου προσώπου, ήταν αυτή που είχε οδηγήσει στην παραίτηση του κατηγορούμενου σήμερα σκηνοθέτη από την θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Ο 36χρονος σήμερα άνδρας, είχε υποστηρίξει σε συνέντευξή του, ότι το 2005 σε ηλικία 19 ετών κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον Δημήτρη Λιγνάδη, μέσα στο σπίτι του, παρουσία ενός νεαρού άνδρα. Όπως είχε αναφέρει, είχε πάει στο διαμέρισμα του σκηνοθέτη για να κάνουν πρόβα έναν μονόλογο και εκεί βιάστηκε από τον κατηγορούμενο με μια μεταλλική ράβδο.

Με δάκρυα στα μάτια και έντονα φορτισμένος ο 36χρονος κατέθεσε σήμερα στη δίκη του Δ. Λιγνάδη ως μάρτυρας και μίλησε για τα όσα ένιωσε και βίωσε, όπως είπε, στο σπίτι του κατηγορούμενου σκηνοθέτη το 2005. Εκεί, σύμφωνα με την κατάθεσή του, είχε βρεθεί μέσω της θείας του, η οποία του είχε μιλήσει για τον σκηνοθέτη και του είχε αναφέρει ότι προσφέρθηκε να τον βοηθήσει ώστε να αποδώσει έναν μονόλογο, καθώς ήθελε να γίνει ηθοποιός.

Τι ανέφερε στην κατάθεσή του ο μάρτυρας

Ο 36χρονος ανέφερε πως ήλθε σε επαφή για πρώτη φορά με τον Δ. Λιγάδη στις 19-20 Σεπτεμβρίου 2005. Ανέφερε χαρακτηριστικά στην κατάθεσή του: «Μου τηλεφώνησε και μου είπε «φόρα ένα βρακί και έλα κάτω». Ήταν κάτω από το σπίτι με μία μηχανή με κοίταξε από πάνω έως κάτω και μου είπε «ωραία, μέσα στην εβδομάδα θα έρθεις από το σπίτι μου να σου δώσω το μονόλογο». Πήγα στο σπίτι του. Μου άνοιξε, ήταν πολύ φιλικός. Ήταν πολύ σύντομη η συνάντησή μας και μου είπε ότι η επόμενη συνάντηση θα γίνει βραδινές ώρες. Μου έδωσε τον τελευταίο μονόλογο από τον «Γυάλινο Κόσμο» του Τένεσι Γουίλιαμς. Πήγα σπίτι, διάβασα το μονόλογο, τον αποστήθισα αμέσως.»

Έντονα φορτισμένος ο μάρτυρας στη συνέχεια περιέγραψε στο δικαστήριο, τι έγινε όταν βρέθηκε ξανά στο σπίτι του κατηγορούμενου. «Κατά τις 10 και μισή τη νύχτα χτύπησε το τηλέφωνό μου και μου είπε να πάω στο σπίτι του σε είκοσι λεπτά. Πήγα, χτύπησα το κουδούνι και μου άνοιξε ένα άλλο παιδί. Ένιωσα αμηχανία, γιατί δεν ήξερα ότι θα είναι και άλλος εκεί» ανέφερε ο 36χρονος για να συνεχίσει: «Εκείνος ήταν στο μπάνιο. Κάποια στιγμή βγήκε φορώντας μία πετσέτα. Σοκαρίστηκα, φαντάστηκα ότι θα έλεγε «πάω να ντυθώ» δεν φαντάστηκα ότι θα έμενε με την πετσέτα στον καναπέ. Ο κατηγορούμενος είναι σχεδόν συνομήλικος με τους γονείς μου. Στα μάτια μου ήταν ένας δάσκαλος. Δεν υπήρχε τίποτα το ερωτικό, δεν είχα αντιληφθεί ότι είναι ομοφυλόφιλος, πίστευα ότι βρισκόμουν στο σπίτι ενός καθηγητή για να με βοηθήσει. Βγήκε με την πετσέτα, ήταν φιλικός μου είπε ότι έχει γενέθλια και αντιλήφθηκα ότι είχε διαφορετική συμπεριφορά, ήταν επιθετικός. Μου έκανε ερωτήσεις που δεν καταλάβαινα. Καταιγισμός ερωτήσεων στο πλαίσιο του μονολόγου για τον Τομ, τον πρωταγωνιστή του έργου. Μου έλεγε «καταλαβαίνεις τι έκανε στα τσοντάδικα»; Εγώ δεν ήξερα καν τη λέξη. «Στοματικό έρωτα δεν έχεις κάνει;» με ρωτούσε. Εγώ είχα σχέση μόνο με δύο κοπέλες. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι χρειάζονταν τέτοιες ερωτήσεις για έναν μονόλογο. Αμήχανα πήγαινα να απαντήσω και μου έλεγε «με το γυμνό έχεις θέμα;».

«Μου ζήτησε για να αποδείξω ότι είμαι διατεθειμένος να είμαι στο χώρο»

Συνεχίζοντας ο μάρτυρας ανέφερε πως ο Δ. Λιγνάδης του ζήτησε να κατεβάσει το παντελόνι του. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Μου ζήτησε για να αποδείξω ότι είμαι διατεθειμένος να είμαι στο χώρο να του δείξω τα οπίσθιά μου. Παρουσία του άλλου παιδιού. Ήταν πάρα πολύ αμήχανο. «Σου είναι τόσο δύσκολο;», με ρώτησε. Σηκώθηκα, κατέβασα το παντελόνι, έδειξα τα οπίσθιά μου, το ανέβασα και ξανακάθισα. Με την άκρη του ματιού μου κατάλαβα ότι χαϊδεύει τα γενετικά του όργανα. Μετά με ρωτούσε για τις κοπέλες μου, αν έχω κάνει στοματικό, υπήρχε ένας εκφοβισμός».

Πρόεδρος: Για ποιο λόγο να φοβηθείτε;

Μάρτυρας: Γιατί ήταν σκηνικό καλοστημένης παγίδας. Αυτό το κατάλαβα μετά. Με τις καταιγιστικές ερωτήσεις του. Στα 19 όταν δεν έχεις ομόφυλη σχέση δεν θα το πεις ποτέ στην οικογένειά σου. Φοβόμουν.

Πρόεδρος: Δεν μπορούσατε να φύγετε;

Μάρτυρας: Δεν μπορούσα να φύγω. Πώς μπορούσε να υπάρχει μια τόσο ακραία συμπεριφορά στο βλέμμα… Δεν μπορούσα να θυμηθώ αν το άλλο παιδί είχε κλειδώσει την πόρτα. Είχα σοκαριστεί, είχα παραλύσει…

Πρόεδρος: Είπατε «θέλω να φύγω, δεν αισθάνομαι βολικά»;

Μάρτυρας: Είχα κοκκινίσει, ένιωθα φόβο, αδυναμία, το έβλεπε όλο αυτό. …

«Δεν είσαι ανοιχτόμυαλος»

Ακολούθως, ο μάρτυρας ανέφερε ότι υποχρεώθηκε από τον κατηγορούμενο σε στοματικό έρωτα. Στην κατάθεσή του είπε: «Εκεί ξεκίνησε μία άλλη διαδικασία για το στοματικό έρωτα. Μια συζήτηση όπου έπρεπε να πω τα βιώματά μου και εάν έχω ταμπού. Μου έλεγε ότι «αν δεν είσαι ανοιχτόμυαλος, δεν θα μπορέσεις να ασχοληθείς με το χώρο». Ήμουν 19 ετών. Μου ζήτησε αν μπορώ να κάνω στοματικό έρωτα στο αγόρι που ήταν δίπλα μου. Δεν τους κοιτούσα, είχα κατεβασμένο το κεφάλι, με την άκρη του ματιού μου έβλεπα ότι αυνανίζονταν… Υπήρχε μία ένταση στο σώμα και στη φωνή του, ήταν σαν να είχε θυμό. Απλά έσκυψα στο παιδί και για δευτερόλεπτα έκανα αυτό, πιστεύοντας ότι όλο αυτό θα τελειώσει. Έγινε. Εκνευρίστηκε από την αδεξιότητά μου. Μου ζήτησε να κάνω το ίδιο και σε αυτόν, άρχισε ξανά να μου λέει τα ίδια. Σκέφτηκα πόσες δοκιμασίες για έναν μονόλογο. Για ένα – δύο δευτερόλεπτα έσκυψα και σε αυτόν. Σηκώθηκε, άφησε την πετσέτα του και έφυγε γυμνός προς τα μέσα. Το παιδί ήταν και αυτό αμήχανο. Κάποια στιγμή μας φώναξε μέσα. Μπήκαμε σε ένα σκοτεινό δωμάτιο και οι δύο μέσα».

Ο βιασμός

Με δάκρυα στα μάτια ο 36χρονος μίλησε για το βιασμό που υποστηρίζει ότι υπέστην από τον κατηγορούμενο με μια μεταλλική ράβδο, όπως είπε. «Ήταν σαν να μας σκηνοθετούσε διαρκώς, μας είπε πού να σταθούμε. Μου λέει «κατέβασε το παντελόνι σου», το έκανα ελάχιστα. Με έσπρωξε στο κρεβάτι. Δίπλα ήταν μία μεταλλική ράβδος» είπε ο μάρτυρας και συνέχισε: «Με έσπρωξε στο κρεβάτι, πήρε τη μεταλλική ράβδο και την ακούμπησε στο σώμα μου. Άρχισα να λέω «σταμάτα, σταμάτα». Είχα πέσει στα τέσσερα στο κρεβάτι, το παντελόνι ήταν λίγο κατεβασμένο. Κατάλαβα ότι αυτό είναι ότι πρέπει να φύγω από εκεί. Με ακουμπούσε και προσπάθησε να διεισδύσει τη ράβδο στο σώμα μου. Έλεγα «σταμάτα πονάω», φώναζε δυνατά «χαλάρωσε, ηρέμησε. Ήταν ό,τι πιο φριχτό έχω ζήσει, ο μεγαλύτερος πόνος. Δεν ήταν ερωτικό βοήθημα, ήταν μεταλλική ράβδος, δεν ξέρω πόσο κράτησε. Κάποια στιγμή λερώθηκα. Απλά εκνευρίστηκε μάζεψε τα σεντόνια τα έβαλε στο πλυντήριο. Του ζήτησα να πάω στο μπάνιο να πλυθώ… Θυμάμαι τον πόνο, το φόβο, πώς θα πάω στην οικογένειά μου, τι να τους πω τι μου συνέβη; Δέκα πέντε χρόνια δεν μπορούσα να της το πω… Ένιωθα εξευτελισμένος, αδικημένος, αν έχω κάνει εγώ λάθος; Τι ζήτησα; Μόνο έναν μονόλογο ήθελα να διαβάσω…».

Φορτισμένος ο 36χρονος ανέφερε πως ήθελε να φύγει από το διαμέρισμα του σκηνοθέτη όμως εκείνος τον υποχρέωσε να έλθει σε επαφή με τον άλλο νεαρό άνδρα που βρισκόταν στο χώρο. «Μου ζήτησε να κάνω στοματικό στο παιδί. Εγώ δεν ήθελα να κάνω τίποτα, κοίταζα το παιδί στα μάτια, με κοίταζε κι αυτό, χαμηλώναμε το βλέμμα. Έκανα μιας ελάχιστης διάρκειας στοματικό έρωτα» είπε.

Πρόεδρος: Εσείς δεν μας είπατε ότι θέλατε να φύγετε;

Μάρτυρας: Ήταν ένα ασφυκτικό πλαίσιο, δεν ήξερα εάν η μεταλλική ράβδος χρησιμοποιηθεί εναντίον μου, δεν ήξερα εάν έφευγα αν θα με ακολουθούσε, τι θα έκανε. Ήθελα όλο αυτό να σβήσει…

«Ένιωθα πόνο, έτρεμα ήμουν έτοιμος να κλάψω»

Συνεχίζοντας την κατάθεσή του ο μάρτυρας ανέφερε πως μετά ο Δ. Λιγνάδης τους ζήτησε να φύγουν από το σπίτι του. «Μας είπε «φύγετε, έχω πρωινό ξύπνημα» και μου ζήτησε διαβάζω τον μονόλογο» ανάφερε, καταθέτοντας πως ο ίδιος και ο νεαρός άνδρας, ο οποίος ήταν λίγο μεγαλύτερός του και σπούδαζε στο «Εθνικό», κάθισαν σε ένα παγκάκι. «Ένιωθα πόνο, έτρεμα ήμουν έτοιμος να κλάψω. Το παιδί μου είπε πάμε να μιλήσουμε «δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα από όσα λέει ο ρόλος» μου είπε».

Ο μάρτυρας, όπως ανέφερε, διέκοψε κάθε επαφή με τον κατηγορούμενο όμως μεταξύ 2007-2010, όταν εργαζόταν σε μια καφετέρια τυχαία ήρθε ως πελάτης ο σκηνοθέτης. Κατά τη διάρκεια της σημερινής κατάθεσής του ο 36χρονος αναφέρθηκε όμως και στον Αλέξη Κούγια συνήγορο υπεράσπισης του Δημήτρη Λιγνάδη. «Ο συνήγορος του κατηγορούμενου μας βιάζει κάθε μέρα, μας λέει λ@@ρες και αλλαξοκ@@δες. Χιλιάδες παιδιά στο γυμνάσιο και το Λύκειο που είναι ομοφυλόφιλοι τα ακούνε αυτά» είπε ο μάρτυρας για να προσθέσει: «Ο κ. Κούγιας όταν ξεκίνησε η δίκη είπε ότι θα γίνει μια δίκαιη δίκη, κι εμείς αυτό θέλουμε μια δίκαιη δίκη. Ο δικηγόρος του βιαστή μου βγαίνει στα κανάλια και μίλα για λ@@ρες και αλλαξοκ@@δες. Στη χώρα που ο Γιακουμάκης αυτοκτόνησε από το μπούλινγκ.»

Από τη σημερινή ακροαματική διαδικασία δεν έλειψαν πάντως οι εντάσεις καθώς, κατά τη διάρκεια μίας διακοπής της δίκης επικράτησε λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ του συνηγόρου υπεράσπισης Αλέξη Κούγια με άτομα που παρακολουθούσαν την ακροαματική διαδικασία.

Η εξέταση του μάρτυρα θα συνεχιστεί την ερχόμενη Παρασκευή. Ο 36χρονος δήλωσε ότι δεν αισθάνεται καλά και πως θα ήθελε η κατάθεσή του να διακοπεί.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες