26.9 C
Athens
26.5 C
Thessaloniki
Κυριακή 16 Ιουνίου 2024
More

    Δίκη Πισπιρίγκου: «Ήταν ένα αγγελούδι, τέτοιο αιφνίδιο θάνατο δεν είχα ποτέ στην καριέρα μου» κατέθεσε για τη Μαλένα η τότε διευθύντρια του ογκολογικού του Παίδων


    Με την κατάθεση της τότε διευθύντριας του ογκολογικού τμήματος του νοσοκομείου Παίδων «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού», Μαργαρίτας Μπάκα, συνεχίστηκε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τους θανάτους των δυο μικρότερων κοριτσιών της, Ίριδας και Μαλένας.

    Σημειώνοντας πολλές φορές με έμφαση ότι ο θάνατος του κοριτσιού ήταν αιφνίδιος, η γιατρός φορτισμένη είπε στο δικαστήριο πως ο χαμός της Μαλένας την έχει συγκλονίσει.
    «Δεν υπήρχε καμία ανησυχία για το παιδί, οι έλεγχοι ήταν καλοί …Η λευχαιμία δεν είχε κάνει διήθηση στο ήπαρ και δεν υπήρχε κάποια νόσος στο ήπαρ. Θα φαίνονταν στον υπέρηχο κάποια ανωμαλία. Ήταν ένα αγγελούδι σε άψογη κατάσταση. Το έβλεπες και έλεγες τι το θέλουμε αυτό εδώ μέσα; Τόσο καλά ήταν το παιδί» κατέθεσε χαρακτηριστικά η γιατρός για τη μικρή Μαλένα. Να σημειωθεί πως το μόλις 3,5 ετών κοριτσάκι είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο με λευχαιμία, η οποία σύμφωνα με τους γιατρούς ήταν ιάσιμη σε μεγάλο ποσοστό.


    «Μάλιστα, όταν εξέτασα εγώ το παιδί είχαν μικρύνει οι λεμφαδένες. Της είπα: «Μαλένα μου τους φάγαμε τους λεμφαδένες μίκρυναν». Θυμάμαι τη μαμά να λέει στο παιδί: «Μαλένα μου ακούς τι λέει η κυρία Μπάκα; Μπορεί να φύγουμε νωρίτερα». Και την ημέρα όμως που το παιδί έφυγε από τη ζωή ήταν σε άριστη κατάσταση. Χόρευε στον παιδότοπο, είχε φάει κανονικά. Δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι κάτι πάει στραβά. Δεν υπήρχε κάτι να προβληματίσει διότι αν υπήρχε θα το μάθαινα εγώ» σημείωσε η μάρτυρας.

    Πρόεδρος: Πότε θυμάστε τους γονείς της Μαλένας;

    Μάρτυρας: Του είδα στις 4 Απριλίου. Ήταν και οι δυο ελαφρώς κλαμένοι, θλιμμένοι. Φαίνονταν να πάσχουν λόγω  του κεραυνού εν αιθρία που τους βρήκε. Με ενδιαφέρον ακούσουν όσα τους είπα για τη διάγνωση. Μου έκαναν ουσιαστικές ερωτήσεις, ήταν αξιοπρεπείς. Τους ενημέρωσα και μεταξύ  άλλων τους είπα ότι ξεκινούσαν με τη πιθανότητα να είναι χαμηλού κινδύνου, χαμηλού ρίσκου υποτροπής. Μιλάμε για ίαση 90%. Τους είπα ότι το παιδί θα πρέπει να μείνει στο νοσοκομείο τουλάχιστον 28 μέρες, τους ενημέρωσα για το πρωτόκολλο λεπτομερώς

    Πρόεδρος: Τι σας είπαν;


    Μάρτυρας: Συζήτησαν μεταξύ τους για το τι θα γίνει με το άλλο παιδί, τη Τζωρτζίνα. Νομίζω βρήκαν λύση, ότι θα βοηθήσει κάποιος συγγενής, δεν πρόσεξα λεπτομερώς. Τους ανέφερα πως υπάρχουν δομές και πως θα τους εξασφάλιζα ένα χώρο για να μείνουν αν το επιθυμούσαν. Αισθάνθηκα ότι ένιωσαν μια ανακούφιση όταν τους είπα πως υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Μου έδωσαν την εντύπωση ότι βρίσκονταν σε σύμπνοια. Δεν μου δημιούργησαν καμία ανησυχία με τη στάση τους. Ούτε όμως υπήρχε ανησυχία για το παιδί, οι έλεγχοι ήταν καλοί …Η λευχαιμία δεν είχε κάνει διήθηση στο ήπαρ και δεν υπήρχε κάποια νόσος στο ήπαρ.

    Συνεχίζοντας η μάρτυρας ανέφερε ότι το κοριτσάκι δεν είχε εικόνα ηπατικής ανεπάρκειας, ασθένεια στην οποία η πρώτη ιατροδικαστική είχε αποδώσει το θάνατό του. Η κυρία Μπάκα ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν είχε κλινική εικόνα ηπατικής ανεπάρκειας η Μαλένα. Με ηπατική ανεπάρκεια κάνεις σύγχυση, κώμα, συνήθως ίκτερο. Δικό μας παιδί δεν έχει κάνει με τη θεραπεία ηπατική ανεπάρκεια. Η τοξικότητα της αγωγής με δόσεις τέτοιες δεν μπορεί να είναι τέτοια που να είναι θανατηφόρα».
    «Είναι δυνατόν;»

    Φορτισμένη η γιατρός αναφέρθηκε στη συνέχεια στη στιγμή που ενημερώθηκε τηλεφωνικά για το θάνατο του κοριτσιού. «Με πήραν και μου είπαν έφυγε η Δασκαλάκη. Είπα: «μα είναι δυνατόν; Αυτό το παιδί;» Έμεινα  άναυδη. 40 χρόνια δεν μου είχε τύχει τέτοια ιστορία αιφνίδιου θανάτου ή να μην έχω κλινική εικόνα πριν. Δεν έχει πεθάνει ποτέ κανένα παιδί από ηπατική ανεπάρκεια, εκτός από ένα παιδί τελικού σταδίου που είχε πειραχθεί το συκώτι. Πήγα στο νοσοκομείο είχαν τελειώσει όλα με το παιδί. Έκανα το σταυρό μου και σκέφτηκα από εκεί που είναι θα μας προστατεύει» σημείωσε η μάρτυρας με λυγμούς και αναφέρθηκε στη συνέχεια στη στάση των γονιών του κοριτσιού όταν πια είχαν ενημερωθεί για το θάνατό της. «Ήταν θλιμμένοι, στεναχωρημένοι. Τους είπα δεν περίμεναν να συμβεί αυτό. «Γιατί περιμέναμε εμείς;» μου απάντησαν. Δεν μπορούσε να χωρέσει το μυαλό μου ότι έφυγε αυτός ο άγγελος. Λυπάμαι σήμερα που είμαι εδώ για αυτό. Αυτό το γεγονός ήταν από τα πιο συγκλονιστικά της καριέρας μου. Είπα στους γονείς ότι θέλω να γίνει νεκροτομή. Γιατί δεν είχε να κάνει με λευχαιμία ούτε με τοξικότητα. Τους είπα πρέπει να δούμε για να σώσετε το άλλο σας παιδί τη Τζωρτζινα. Μου είπε η κυρία Νικήτα ότι τους πρότειναν να κάνουν νεκροψία και τους είδαν λίγο δίβουλους. Όμως πείσθηκαν με ευχαρίστησαν πώς να σας το πω; Μου φίλησαν το χέρι φεύγοντας δεν είδα κάποιους ανθρώπους θυμωμένους. Δεν συνάντησα γονείς που να είναι στα πατώματα, συνάντησα γονείς που να στέκονται αλλά θλιμμένους και ήταν νορμάλ».

    Νωρίτερα στη δίκη είχε καταθέσει η παιδίατρος με εξειδίκευση στην ογκολογία Μαρίνα Σερβιτζόγλου, η οποία είχε κάνει εξέταση μυελογραφίας στο παιδί. «Το μυελόγραμμα έδειξε ότι είχε διήθηση από λευχαιμικά κύτταρα πιθανότητα ξεκίνησε από τους λεμφαδένες. Η διήγηση ήταν λίγο πάνω από 50%» τόνισε η γιατρός σημειώνοντας πως η λευχαιμία με την οποία διαγνώστηκε η Μαλένα ήταν «ήταν χαμηλού κίνδυνου, καλής πρόγνωσης».

    Πρόεδρος: Κάτι άλλο εσείς θυμάστε για τη Μαλενα; Τι μάθατε για το θάνατο της;
    Μάρτυρας: Ήταν σοκαριστικό για  όλους μας και δεν είναι τυχαίο πως όταν μας το είπαν όλοι λέγαμε ότι κάνανε λάθος όνομα. Είχαμε ένα παιδάκι τελικού σταδίου και νομίζαμε ότι λέγανε για αυτό.  Ακόμη δεν μπορώ να το πιστέψω αυτό το παιδί που τρεις ώρες πριν δεν μπορούσες να το πάρεις από το παιδότοπο κατέληξε. Μας σόκαρε όλους. Η ηπατική ανεπάρκεια δεν βγάζει νόημα. Ο θάνατός της ήταν αιφνίδιος και δεν συνάδει με θάνατο από ηπατική ανεπάρκεια. Θα  έπρεπε αιματολογικά να είχαμε δει κάτι θα έπρεπε να έχουμε ένα άρρωστο παιδί που δεν θα μπορούσε να φάει. Εδώ το παιδί έτρωγε και έπαιζε.   Ηπατική ανεπάρκεια σημάνει κούραση, κακουχία.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ